Foto: Shutterstock
Lai veicinātu jauniešu karjeras izaugsmi un mazinātu bezdarbu vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem, kurā tas ir teju divas reizes augstāks nekā vidēji Latvijā, norisināsies "Jauno talantu dienas", kurās jauniešiem būs iespēja piedalīties bezmaksas semināru ciklā.

Ekonomikas ministrijas aprēķini liecina, ka šobrīd vairāk nekā 40 procenti jauniešu darba tirgū nonāk uzreiz no skolas sola – ar vispārējo vidējo un pamatizglītību. Ar darba meklējumiem viņiem nesokas viegli, jo nav noslēpums, ka gados jauniem cilvēkiem bieži vien trūkst nepieciešamo iemaņu un prasmju, kas palīdzētu atrast viņu interesēm un ambīcijām atbilstošu darbu ar taisnīgu atalgojumu. Tāpat viņiem nav pieredzes, kā risināt dažādas ar darba meklēšanu, tiesību pārkāpumiem u.c. saistītas situācijas.

Šie ir vieni no būtiskākajiem iemesliem, kuru dēļ jauniešu nodarbinātība tiek uzskatīta par nopietnu problēmu visā Eiropā. Piemēram, Latvijā bezdarba līmenis vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem veido 14,7 procentus, kas ir teju divas reizes augstāks nekā vidēji valstī (8,2 procenti), liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lai pārliecinoši spertu pirmos soļus darba dzīvē, nepieciešamas pamata zināšanas, piemēram, kā uzrakstīt kvalitatīvu, pārskatāmu CV un motivācijas vēstuli, kā sevi veiksmīgi prezentēt darba intervijā, atklājot savas prasmes pat tad, ja nav praktiskās darba pieredzes, u.tml. To visu un vēl daudz ko citu jauniešiem būs iespēja apgūt "Jauno talantu dienās".

Tieši prakse ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā izmēģināt sevi dažādās profesijās un izvērtēt noteiktu darbu veikšanai nepieciešamās zināšanas, vienlaikus gūstot izpratni par darba ikdienu un procesiem uzņēmumos un organizācijās. Prakse nodrošina arī darba pieredzi, kuru primāri vērtē darba devēji, izvēloties jaunus darbiniekus.

Vēl viens veids, kā iepazīt uzņēmumus no iekšpuses un gūt praktiski noderīgas zināšanas karjeras veidošanā, ir tā dēvētās atvērto durvju dienas un informatīvi izglītojoši semināri, kuru ietvaros jauniešiem tiek nodrošināta iespēja uzdot dažādu jomu ekspertiem viņiem aktuālus jautājumus un saņemt uz tiem atbildes.

"Ja izvēlamies arodu, kas mums patīk, neviena diena nešķitīs kā darbs. Tāpēc ir jāizmanto izdevība iepazīt uzņēmumus no iekšpuses – to darba kultūru, veicamos pienākumus dažādās pozīcijās. Šādu pieredzi novērtēs gan šis, gan arī citi darba devēji," uzsver "Prakse.lv" valdes loceklis Jānis Logins.

"Jauno talantu dienas" mērķis ir sniegt jauniešiem vērtīgus, praktiskus padomus, kas viņiem palīdzētu veiksmīgi iekļauties darba tirgū. Jau 10.augustā pulksten 11 mobilo sakaru operatora "Bite" centrālā biroja telpās Uriekstes ielā 2A, Rīgā, notiks šī cikla atklāšanas seminārs "Audz!", kas būs veltīts pirmajiem soļiem karjeras veidošanā. Tajā aicināti piedalīties 16 līdz 24 gadus veci jaunieši.

Šajā seminārā ar savu pieredzi un praktiskiem padomiem karjeras veidošanā dalīsies "Bite" vadītājs Kaspars Buls, "Bite" produktu un sistēmu apmācību treneris Mārtiņš Stankevičs, "CV Online" mārketinga un komunikācijas vadītāja Krista Roziņa, kā arī "Benefits Latvija" dibinātājs un kustības "Smart HR" partneris Juris Zalāns.

Iniciatīvu "Jauno talantu dienas", iesaistot vairāku jomu ekspertus, rīko mobilo sakaru operators "Bite".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!