Foto: Publicitātes attēls
Biedrība bērniem "Droši un koši" iecerējusi izdot folkloras pantus pašiem mazākajiem. No latviešu folkloras krātuves ir izvēlēti pieci ucināmie panti, lai izveidotu piecas bilžu grāmatas – "Ucināmie panti".

Pašlaik rit kampaņa finansējuma platformas "Projektu banka" mājaslapā, lai varētu izdot pirmo no pieciem pantiem – cietā kartona sējuma grāmatu "Te pelīte miltiņus mala". Paralēli tam notiek darbs pie vēl četriem ucināmajiem pantiem. Projektu finansē arī Valsts Kultūrkapitāla fonds, portālam Cālis.lv pastāstīja biedrības pārstāve Inga Beitiņa.

Biedrība ir grāmatu sērijas "Mazā Mula pēta" izdevēji, un patlaban tiek veidots jauns projekts "Ucināmie panti" bilžu grāmatās. "Droši un koši" darbība tika uzsākta 2013. gada pavasarī, lai izstrādātu un izdotu grāmatas bērniem, kuras balstītas uz Latvijas kultūras vērtību iepazīšanu un kultūras mantojuma popularizēšanu.

Kā pirmo no projektiem biedrība uzsāka veidot grāmatu sēriju "Mazā Mula pēta. Bērniem par vizuālās mākslas klasiķiem". Darbs pie šādas grāmatu sērijas notika sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un Mūkusalas Mākslas salonu. Tika piesaistīts ilustrators Reinis Pētersons un mākslas zinātnieki. Šobrīd ir izdotas četras grāmatas.

"Šogad vēlamies piedāvāt grāmatu sēriju mazuļu ģimenēm – vasaras beigās plānojam izdot "Ucināmos pantus mazuļiem" – folkloras pantus gadu līdz četru gadus veciem bērniņiem," stāsta Beitiņa.

Gandrīz katrs no mums bērnībā ir "cepis kukuļus", "vārījis pelei putru" vai ticis šūpots uz ceļiem. Mazie ucināmie panti atgādina par tālu kopā pavadītu laiku ar mūsu vecākiem vai vecvecākiem: pieskārieniem, smiekliem, pirmajiem līdzi izteiktajiem vārdiem, tā par topošo projektu stāsta biedrības pārstāve.

Par ucināmajiem pantiem mēdz saukt tekstus, ko pieaugušais skaita un ko pavada kustības – spēles ar bērna pirkstiem, rokām, kājām, kutināšana un paijāšana, bērna šūpošana uz ceļiem vai kājām. Parasti ucināmos pantus sāk skandēt bērna otrajā dzīves pusgadā, kad mazais sāk aptvert teksta nozīmi un pats spēj nosēdēt klēpī.

Grāmatu sērija "Ucināmie panti" ir nepieciešama, jo veicina bērnu vispārējo fizisko attīstību, palīdzot maņu un motorikas attīstībai, bagātina bērna garīgo pieredzi, ļaujot viņam iepazīties ar tautas kultūras daļu – folkloru. Tā sniedz īpašu tuvību, kas veicina veiksmīgas personības attīstību, mācoties veidot saskarsmi ar pārējiem ģimenes locekļiem, skaidro Beitiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!