Foto: Shutterstock

Grūtniecības laikā sievietes tiesības darba vidē paplašinās, taču, lai izmantotu valsts piedāvātās priekšrocības, par tām ir jāzina. Valsts Darba inspekcija (VDI) piedāvā testu, kas palīdz jaunajām māmiņām pārliecināties par viņu zināšanām saistībā ar grūtnieces tiesībām darba vidē.

Strādājoša grūtniece ir sieviete, kas informē darba devēju par savu stāvokli. Taču neviens normatīvais akts neparedz tiešu regulējumu, kad un kā grūtniecei jāpaziņo darba devējam, ka viņa gaida mazuli, vēstīts portālā "LV portāls". Ja sieviete vēlas, viņa to darba devējam var neteikt līdz pat brīdim, kad jādodas pirmsdzemdību atvaļinājumā. Tomēr var būt vairākas situācijas, kad grūtniecei ir izdevīgāk, ja darba devējs ir informēts par viņas stāvokli.

Grūtniecības laikā jaunajām māmiņām, sevišķi tām, kurām šis ir pirmais bērniņš, ir daudz jautājumu. Daļa no tiem ir saistīti arī ar viņu profesionālo izaugsmi un darba iespējām. Vai bērna tēvam pēc mazuļa piedzimšanas tiek piešķirtas brīvdienas? Kad es pati varu doties ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā? Šie ir tikai daži no jautājumiem, uz kuriem atbildes meklē daudzas māmiņas. Taču, iespējams, tu jau zini atbildes uz šiem jautājumiem. Taču, lai pārliecinātos, ka esi informēta par visām grūtnieču tiesībām darba vidē, izpildi šo Valsts Darba inspekcijas piedāvāto testu.

Šajā testā ir 15 jautājumi, no kuriem dažiem ir viena, bet citiem - vairākas pareizas atbildes. Ja pie jautājuma ir pievienots sarkans punkts - jautājums ir grūts, ja pie jautājuma ir pievienots zaļš punkts - jautājums tiek atzīts par vieglu.

Taču pirms testa sākšanas iesakām ieskatīties šajā rakstā, kurā atradīsi VDI sagatavotās atbildes uz augstāk minētajiem un vēl citiem jautājumiem par grūtnieces tiesībām darba vidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!