Foto: Ieva Salmane

Katerīna un Ragnārs ir māsa un brālis, kuriem ir veselības problēmas, arī viņu mammai ir invaliditāte, un viņa mēģina cīnīties, cik vien spēj. Tomēr ar gribasspēku vien nepietiek, tādēļ sieviete vērsusies labdarības organizācijā "Palīdzēsim.lv", cerot sagaidīt kādu atbalstu no līdzcilvēkiem.

"Nesen iepazināmies ar 2,5 gadus veco Katerīnu un 10 mēnešus veco Regnāru. Abi bērni ir ar veselības problēmām un regulārajiem rehabilitācijas kursiem nepieciešamos finansiālos līdzekļus mamma līdz šim sagādājusi pati vai izmantojusi valsts sniegtos pakalpojumus. Mamma par bērniem nu rūpējas viena, jo tētis nesen aizbraucis peļņā uz ārzemēm un tur arī palicis laimi meklēt," stāsta organizācijā.

Lai gan bērnu mamma pati ir ar invaliditāti, viņa cenšas kā var, bet kļūst grūti vienai tikt galā gan ar ikdienas skrējienu, gan uzmanības veltīšanu īpašajiem bērniem, aizmirstot par savām vajadzībām un vēlmēm.

Laulātā pāra dzīve ritēja savu gaitu, līdz priekšlaikus dzimušajai Katerīnai tika noteikta diagnoze – bērnības autisms. Ar to arī sākās visas tālākās likstas – finansiālās problēmas, brālīša Regnāra priekšlaicīgā piedzimšana un bērnu tēva pazušana no ģimenes dzīves.

Priekšlaicīgās un straujās dzemdības Regnāram atstājušas nozīmīgas sekas uz redzi. Dzemdībās gūtās galvas traumas dēļ pirmo dzīves nedēļu Regnārs pavadīja slimnīcas reanimācijas nodaļā un, spītējot ieteikumiem bērnu pamest, mamma rūpējas par puisēnu, cik spēj.

Katerīna ļoti ātri sakreņķējas un ilgi nespēj nomierināties, kas rada miega un ēšanas traucējumus. Katerīna nav spējīga braukt ar sabiedrisko transportu, jo tas rada papildus stresu un satraukumu, kas pārvēršas histērijā un, tiekot līdz ārstniecības iestādei, nav iespējams veikt jebkādas manipulācijas, jo nav nomierināma.

Mamma cenšas kā var, bet, lai spētu bērniem nodrošināt nepieciešamo rehabilitāciju, ar bērnu pabalstiem un savu invaliditātes pensiju nepietiek, stāsta "Palīdzēsim.lv".

Kamēr mamma ar vienu no bērniem dodas pie ārstiem vai rehabilitācijas programmā paredzētajām nodarbībām, nepieciešams kāds, kurš parūpētos par otru bērniņu, tāpēc mamma lūdz arī atbalstu aukles pakalpojumiem.

Regnārs ir pieteikts vizītē pie acu ārsta, taču rindas ir bezgalīgi garas. Lai iespējami ātrāk tiktu uzstādīta diagnoze un atrasti iespējamie ārstēšanas veidi viņa redzei, lūdzam ziedot arī acu ārsta apmeklējumam privātpraksē. Tāpat Regnārs gaida valsts apmaksātu fizioterapeitu, taču terapija ir nepieciešama jau šodien.

Lai mēs spētu ģimenei nodrošināt finansiālu atspērienu, mēnesī nepieciešami 516 eiro, ko veido:

  • Sertificētas aukles pakalpojumi 4 eiro stundā x 40 h mēnesī = 160 eiro;
  • Transports nokļūšanai uz ārstniecības iestādēm reizi nedēļā 30 eiro x 5= 150 eiro;
  • Rehabilitācijas kurss Ragnāram 12 eiro x 8 reizes= 96 eiro;
  • Klīniskais psihologs Katerīnai 20 eiro x 3= 60 eiro;
  • Acu ārsta vizīte Ragnāram 50 eiro.

Ja tev ir iespēja un vēlēšanās palīdzēt šai ģimenei, to var izdarīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!