Foto: Publicitātes attēli

Svētdien, 10. septembrī, kad Latvijā tiek svinēta Tēva diena, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina uz ģimenes dienas programmu. Šoreiz tēma būs vīrišķīga – "Rīdzinieku dzīves liecinieki cauri gadsimtiem – ieroči".

Muzejs piedāvā tematiskas ekskursijas trīs tūrēs – latviešu valodā (pulksten 11 vai 15) un krievu valodā (pulksten 13), pēc ekskursijas – atraktīvu viktorīnu ar intriģējošu balvu, visu dienu – radošo darbnīcu bērniem, kā arī īpaši draudzīgo ieejas maksu.

Ekskursijas dalībnieki gūs ieskatu, kā tapusi un kāda ir muzeja ieroču kolekcija, kā arī iepazīs Rīgas vēsturi un rīdzinieku dzīves mainību gadsimtu gaitā, akcentējot, kā ieroču attīstība vizualizē vēstures periodus, uzzinot, kā, piemēram, mūsu vissenākie priekšgājēji akmens laikmetā darināja un pielietoja laivveida cirvjus, krama uzgaļus, raga instrumentus, kā vēlāk vikingu mantojumu nomainīja krustnešu un pilsētnieku ieroči – zobeni, šķēpi, alebardes, arbaleti, stopi un bultas, stāsta muzeja pārstāve Ingrīda Lukašēviča.

Ekskursijas dalībnieki nonāks arī renesanses laikmetā, kura iezīme ir šaujampulvera un jauno šaujamieroču izplatīšanās, kaujas laukos izmantojot lielgabalus, bombardas, musketes, rokas mortīras, pistoles, štucerus, kā arī būs iespēja iepazīt, ar kādiem ieročiem bruņojās, uzbruka un aizsargājās tā saucamajos poļu un zviedru laikos Rīgā, kā arī ar Ziemeļu kara un cara Pētera I darbības laikā.

Pēc ekskursijas būs iespēja pārbaudīt savas zināšanas, vērību un atjautību, rodot atbildes uz viktorīnas "Bruņinieki" jautājumiem. Veiksmīgākajiem vai attapīgākajiem viktorīnas dalībniekiem būs godpilnā balva – "iecelšana bruņinieku kārtā". Ekskursijas un viktorīnas vadīs, kā arī īpašo "iecelšanu" bruņinieka kārtā veiks muzeja pedagogs, vēsturnieks Vidvuds Bormanis. Pulcēšanās uz ekskursiju muzeja vestibilā.

Radošajā darbnīcā bērniem "Zīmē, krāso, apsveic, iepriecini!" no pulksten 10.30 līdz 16.30 būs iespēja muzejā gūtos iespaidus izteikt krāsās, kā arī veidot savu apsveikumu. Kam? Protams, ka tētim!

Ģimenes dienas aktivitāšu apmeklētājiem muzejs dāvā īpaši draudzīgo ģimenes dienas ieejas maksu: 2,50 eiro; pensionāriem un studentiem – 1,50 eiro, skolēniem 0,50 eiro, pirmsskolas vecuma bērniem – ieeja bez maksas, programmas piedāvājums – bez atsevišķas maksas.

"Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja šaujamo ieroču kolekcija atspoguļo pilsētas vēsturi un dažādu varu gadsimtiem ilgās cīņas par ietekmi Baltijas jūras reģionā, tā rāda Baltijā lietoto ieroču daudzveidību.

Kolekcijā ir liecības gan nemitīgai karadarbībai šajā reģionā, gan Baltijas muižnieku dzīvesveidam – medībām, sportam, izklaidei, sava goda aizstāvēšanai un centieniem pēc personiskās drošības. Rīgai vienmēr bijuši aktīvi tirdzniecības sakari ar rietumu un austrumu zemēm, tādēļ kolekcijā atrodami gan Rietumeiropas un Krievijas manufaktūrās, gan austrumzemju darbnīcās izgatavoti šaujamie ieroči", stāstīts Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja izdevumā "Šaujamo ieroču kolekcija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!