Foto: Shutterstock
Brokastis par nozīmīgu ēdienreizi uzskata un katru rītu pirms došanās uz skolu ēd tikai piektā daļa jauniešu vecuma grupā no piektās līdz devītajai klasei, noskaidrots "SDKS" un "Rimi Latvia" veiktajā aptaujā. Vairums jauniešu šajā vecumā ietur trīs maltītes dienā, bet silta maltīte visbiežāk ir divās ēdienreizēs.

Aptaujas rezultāti atklāj, ka trīs ceturtdaļas jauniešu savas zināšanas par veselīgu uzturu vērtē kā labas un teicamas. Tiesa, jauniešu ēšanas paradumi šīs zināšanas neatspoguļo – vairums aptaujāto vismaz pāris reizes nedēļā starp ēdienreizēm mēdz našķoties ar neveselīgiem kārumiem – saldumiem un dažādām sāļajām uzkodām. Kā norādījuši paši jaunieši, par veselīgu uzturu ģimenēs tiek runāts reti, bet 13 procentos gadījumu netiek runāts nemaz.

"Viena no lielākajām problēmām jauniešu vidū ir neiedziļināšanās uztura jautājumos, jo veselības problēmas, ko izraisījušas neveselīgās maltītes, par sevi liek manīt krietnu laiku pēc našķu un ātro uzkodu notiesāšanas. Jaunieši bieži neatpazīst un ignorē pazīmes, kas liecina par neveselīgā uztura nodarīto kaitējumu ķermenim, piemēram, neveselīga ādas krāsa, aptaukošanās vai nepietiekams svars, nogurums vai tieši pretēji – hiperaktivitāte, kā arī svarīgāko uzturvielu deficītu. Turklāt nereti arī vecāki nepievērš uzmanību tam, kāds ikdienā ir jaunieša uzturs, un bieži paši rāda atvasei ne to labāko piemēru," komentē uztura speciāliste Olga Ļubina.

75 procenti jauniešu atklāj, ka paši mēdz sev gatavot maltītes, bet vairāk nekā puse aptaujāto vismaz dažas reizes nedēļā tās gatavo arī ģimenei. Lai gan lielākā daļa jauniešu savas ēst gatavošanas prasmes vērtē kā labas un teicamas, lielākoties dzīvē tās aprobežojas ar salātu sagriešanu, cīsiņu, pelmeņu un rīsu uzvārīšanu, kā arī omletes un pankūku cepšanu. Aptaujā jaunieši atklāj, ka šīs prasmes viņi guvuši galvenokārt no vecākiem un pašmācības ceļā un labprāt tās papildinātu pavārmākslas nodarbībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!