Foto: Shutterstock
Silto un garo vasaras vakaru pavadīšana, atpūšoties svaigā gaisā, turklāt aktīvi kustoties, daudziem no mums kļūst par labāko brīvā laika pavadīšanas opciju. Vasara ir lieliski piemērota, lai bez jau iemīļotiem un sen zināmiem hobijiem beidzot pamēģinātu kaut ko jaunu – superīgas emocijas un izjūtas būs garantētas.

Protams, arī grāmatu lasīšana vai mandalu zīmēšana ir labas opcijas, bet neparasti siltais maijs tā vien aicina mūs visus baudīt visas iespējamās aktivitātes brīvā dabā. Iespējams, ka kādu no lietām jāizmēģina un ar to arī kādam laikam pietiks, bet pastāv arī iespēja, ka kāda no nodarbēm jau sen tevi ir gaidījusi – un nu ir pēdējais laiks sākt ar to nodarboties!

Izbrauciens ar SUP dēli

Foto: Personiskais arhīvs

Burāšanas pieredze

Foto: Personiskais arhīvs

Kārtīga izveikošanās

Foto: Personiskais arhīvs

Vēja ķeršana ar kaitbordu

Foto: Personiskais arhīvs

Kāpšana

Foto: Foto: Juris Zīģelis

Protams, Latvijā ar klinšu kāpšanu ir nedaudz pagrūtāk, bet ir daudzas lieliskas opcijas – kāpšanas sienas, torņi, kuri ļauj sagatavoties kādam klinšu kāpšanas ceļojumam.

Kā stāsta Juris, kas pats piekopj un arī citiem iesaka kaut kur uzkāpt: "Klinšu kāpšana ir brīnišķīgs veids, kā caur aktīvo sporta veidu gan iepazīt citu valstu kultūras, gan iepazīties ar cilvēkiem no dažādām pasaules valstīm, kā arī attīstīt savu ķermeni fiziski un prātu – psiholoģiski. Ir iespēja pilnībā atslēgties no ikdienas domām un galu galā – lieliski pavadīt savu atvaļinājumu."

Brīvais kritiens

Foto: Personiskais arhīvs

Vienalga, vai lecot ārā no lidmašīnas, lidojot vēja tunelī vai vienkārši krītot ūdenī – brīvības sajūta ir neaprakstāma. Un nedaudz, pavisam nedaudz varam iedomāties, kā tas ir lidot kā putnam.

Aija, kura katru vasaru cenšas vismaz pāris reizes izlidot ar vēja tuneli skaidro: "Tā brīvības izjūta ir neaprakstāma, visas problēmas vai ikdienas klapatas šķiet mazsvarīgas. Pagaidām neesmu saņēmusies izlekt no lidmašīnas, bet ticu, ka tas būs fantastiski. Lidošana pavisam noteikti rada atkarību, bet, protams, katru dienu to nedaru, taču pamēģināt gan iesaku katram!

Cauri Rīgai ar laivu

Foto: Foto: Juris Zīģelis

Ikdienā esam pieraduši savu pilsētu redzēt no viena skatu punkta, bet cik interesanti un citādāk tā izskatās, ja to sanāk aplūkot, izbraucot tai cauri pa Rīgas kanāliem ar laivām!

Baiba, kura pati organizē laivu braucienus, jo strādā "Lūzumpunts", par iegūtajām izjūtām stāsta: "Brauciens ar Rīgas laivām palīdz iepazīt Rīgu no neierasta skatu punkta, airējot ar divvietīgu, drošu smailīti pa Pilsētas kanālu un Daugavas ūdeņiem. Man patīk, kad izbraucu pa dienu, jo tad ir iespēja mierīgi, it kā no malas noskatīties uz steidzīgo galvaspilsētu, bet, ja es izbraucu vakarā, tad es varu airēt pretim burvīgam saulrietam Daugavā vai cauri nakts gaismās ietērptam pilsētas kanālā. Dažreiz tas izvēršas par superīgu pasākumu draugu lokā, dažreiz par romantisku divvientulību."

Taku skrējins

Foto: Personiskais arhīvs

Pēdējā laikā šķiet, ka Latvijā skrien visi - jauni, veci, mazi, lieli. Aizvien vairāk cilvēku arī skriešanu pa asfaltu nomaina pret mežiem jeb taku skriešanu, kad tiek izskrieti dažādi pauguri, takas un, pats galvenais, pavadīts laiks svaigā gaisā.

Luīze, kura šogad izlēmusi piedalīties visos "Stirnu buks" posmos, stāsta: "Taku skriešana ir lieliska iespēja, kā es varu sakārtot domas. Un kur gan vēl labāk to darīt, ja ne dabā, katru reizi iepazīstot kādu jaunu vietu!"

Apstaigā Latviju

Foto: F64

Šobrīd iet pārgājienos ir topa lieta. Gar jūru vai cauri mežiem, piecas stundas vai piecas dienas, vienalga, vienatnē vai organizētā pasākumā – galvenais ejot, ir aplūkot dzimto zemi. Šobrīd sociālajos tīklos ir tik daudz dažādas domu biedru grupas vai lapas, kurām piesekojot var uzzināt informāciju par dažnedažādākajiem pārgājieniem.

Kā stāsta Ilze, kura plāno apiet apkārt Latvijas robežai jeb 1836 kilometrus: "Man ļoti patīk iet, manuprāt, tas ir lielisks ātrums, lai gan būtu fiziski aktīvs, gan spētu sarunāties ar apkārtējiem, aplūkot un apbrīnot Latvijas dabu, kā arī to var darīt stundām ilgi. Pagaidām lielākais attālums, ko vienā piegājienā esmu nogājusi, ir 48 kilometri - sanāk vairāk kā maratons, un nebija nemaz tik grūti!"

Nakts teltī

Foto: Personiskais arhīvs

Vienalga – turpat, dārzā vai kaut kur tālāk. Nakts teltī būs lielisks piedzīvojums gan lieliem, gan maziem. Ņemot vērā to, ka tuvojas Līgo svētki, būs arī lieliski piemērots brīdis to izmēģināt.

Kā stāsta Sigita: "Tas ir tik atsvaidzinoši - nevis aizslēgt dzīvokļa durvis, bet aizvilkt telts rāvējslēdzēju. Man ļoti patīk doties pie miera saskaņā ar dabu, kad satumstot jāliekas uz auss, un celties ar pirmajiem saules stariem. Gulēšana teltī ir kaut kas tik vienkāršs, bet arī tik izjūtām bagāts! Iesaku katram sakrāmēt mugursomu, paņemt līdzi ēdamā krājumus un doties pārnakšņot tuvāk zemei."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!