Foto: DELFI

Pērn sešās Latvijas slimnīcās dzemdību skaits nesasniedza 500 dzemdības gadā, liecina Veselības ministrijas (VM) sniegtā informācija. Vismazāk dzemdību pērn notikušas Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībā, kur kopumā pieņemtas 300 dzemdības. Ogres rajona slimnīcā pērn notikušas 336 dzemdības, Tukuma slimnīcā – 344 dzemdības, Madonas slimnīcā – 409 dzemdības, Preiļu slimnīcā – 409 dzemdības, bet Cēsu klīnikā – 452 dzemdības.

Visvairāk dzemdību Latvijā notikušas Rīgas Dzemdību namā, kur piedzimusi trešdaļa pērn Latvijā pasaulē nākušo bērnu – 7107.

Pēc VM datiem, Latvijā dzemdību nodaļas ir 19 slimnīcās.

Kā ziņots, veselības ministre Anda Čakša uzskata, ka pakāpeniski dzemdības vajadzētu vairs nepieņemt to slimnīcu nodaļās, kurās gadā notiek mazāk par 500 dzemdībām.

Čakša arī atzīmējusi, ka svarīgākais dzemdību nodaļās ir izpildīt kvalitātes prasības, nevis pieņemto dzemdību skaits. Tomēr dzemdību skaits norāda uz to, cik izdevīgi slimnīcai ir uzturēt šo nodaļu. Viņa arī minēja, ka ir slimnīcas, kuru dzemdību nodaļas strādā ar 100 000 eiro zaudējumiem, jo līgumos paredzētās prasības ir augstas un visām slimnīcām vienādas.

Viņa norādīja, ka tām slimnīcām, kuru dzemdību nodaļās gadā notiek mazāk par 500 dzemdībām, pakāpeniski būtu jāvirzās uz to, ka dzemdības šajās vietās vairs netiek pieņemtas. Tas gan būšot sensitīvs jautājums, prognozēja ministre. Čakša arī piebilda, ka dzemdības ir viens no tiem procesiem, kuram var gatavoties 40 nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!