Foto: Shutterstock

Svētdien, 5. martā, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina apmeklēt ģimenes dienu "Skola un skološanās senatnē Rīgā", kuras laikā būs iespēja piedalīties gan atraktīvi tematiskā ekskursijā, gan radošajā darbnīcā visas dienas garumā, kā arī apskatīt visu muzeju. Vai tupēšana uz zirņiem ir efektīga audzināšanas metode – nodarbībā varēs meklēt atbildes, iepazīstot skolas ikdienu pirms gadsimtiem.

Ģimenes dienas programmā paredzēts rotaļīgi izzinoši iepazīstināt ar iepriekšējo gadsimtu bērnu mācīšanas un audzināšanas procesu, tā saturu un metodēm.

Uz Ģimenes dienas ekskursiju "Kā mācījās senie rīdzinieki? Uzzināsim, izmēģināsim!" pulksten 11, 13 un 15 aicinās Aiga Brūze, muzeja pedagoģe, Komunikācijas darba nodaļas vadītāja. Ekskursijas gaitā, gan mazie, gan lielie tās dalībnieki, uzzinās kur un kā mācījās senie rīdzinieki, kādi mācību priekšmeti bija jāapgūst, kā un ar ko skolēni varēja pierakstīt skolotāja stāstīto, kā mācījās lasīt, kā arī vēl un vēl daudz interesantu, ar šodienas acīm raugoties, neparastu un pat paradoksālu faktu par to, kā bija.

Apmeklētāji varēs piedalīties 17. gadsimta skolas stundā un izbaudīt tā laika skolēnu sodu - tupēšanu uz zirņiem. Ekskursijas dalībnieki tiks sagaidīti muzeja vestibilā (pie suvenīru veikaliņa).

Savukārt radošajā darbnīcā "Gotiskie burti – kā tos rakstīt? Mēģināsim!" būs iespēja apgūt interesantas iemaņas ikvienam ģimenes dienas dalībniekam. Jau Konfūcijs esot atzinis: "Senatnē cilvēki mācījās, lai sevi pilnveidotu. Tagad mācās, lai paspīdētu citu priekšā". Vai viņam bija taisnība?

Gan bērnu, gan pieaugušo apmeklētāju interesi raisījusī izstāde "Apceļo dzimto zemi. Latvijas tūrisma propaganda 1930. gados" muzejā vēl apskatāma līdz 2. aprīlim. Un, protams, tajā atrodamā spēle – milzu puzle "Latvijas karte – Apceļo dzimto zemi!", aizrautīgā nodarbē ar sacensības un izziņas azartu, iepriecina gan lielos, gan mazos apmeklētājus.

Ģimenes dienas aktivitāšu apmeklētājiem muzejs dāvā īpaši draudzīgo ieejas maksu: 1,42 eiro; pensionāriem un skolēniem 0,71 eiro, pirmsskolas vecuma bērniem – ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!