Foto: Shutterstock
Skaidrs, ka visām mazām un arī lielām meitenēm patīk pucēties, taču atšķirība no lielām un mazām meitenēm ir tāda, ka viņas zina, kā pareizi rotas nēsāt. Sešus gadus vecā Anna mājās bija atstāta ar paziņu, kamēr vecāki bija devušies baudīt kultūru. Mamma meitai to neļauj, bet auklīte vienkārši šādu situāciju neparedzēja – Anna devās gulēt, sevi izdaiļojot gan ar krellēm, gan rokassprādzi un mammas veco gredzenu. Ja visu pārējo mamma otrā rītā noņēma, tas neizdevās ar gredzenu. Kad pirkstiņš bija kļuvis jau zilgans, ģimene devās pie glābējiem, kuri jestrā noskaņojumā, meitenīti no važām atbrīvojuši, uzmundrinot – "ne pirmā, ne pēdējā".

Kristīne, Annas mamma stāsta, ka abi ar vīru bija meitu atstājuši paziņas pieskatīšanā, kura pat nevarēja paredzēt, kas ļauns varētu notikt, ja Anna gulēt dodas ar rotaslietām. "Normāli es viņai neļauju iet gulēt ar jebkādām rotām, vienmēr lieku visu noņemt, bet šoreiz sanāca, kā sanāca. Annai uz kakla bija krelles, uzlikta arī rokassprādze un metāla gredzens. Labi, ka nebija nekāds dārgmetāla izstrādājums, bet nebija arī plastmasas, kas visu atvieglotu. Kad otrā rītā ieraudzīju šo skatu, pamodināju Annu un sāku viņu atbrīvot no rotām, bet gredzenu nevarēja noņemt. Vedu meitu uz vannas istabu, saziepēju roku, griežot gredzenu uz riņķi, centos to noņemt, nekā... Saucu vīru, saziepējām vēl vairāk un nu jau abi centāmies metāla gredzenu noņemt, bet pirkstiņš kļuva sārtāks un sārtāks, līdz kļuva pat zilgans," stāsta Kristīne.

Mamma domā, ka, iespējams, nav īsti pareizi, ka meitas gulta atrodas tuvu radiatoram, kura radītais siltums varbūt sekmējis pampuma rašanos, taču asinsrite pirkstā bijusi normāla, kamēr viņi ar vīru nesākuši pašu spēkiem censties gredzenu dabūt nost. Pa abiem ar ziepjūdens palīdzību gredzenu bija dabūjuši pāri pirksta kauliņam, taču tad pirksts kļuvis zilgans un sapratuši, ka vairs nedrīkst gaidīt. Vīrs bija dzirdējis, ka šādos gadījumos palīdzību sniedz ugunsdzēsēji. Zvanījuši uz operatīvo tālruni 112, lai pastāstītu par situāciju, un viņiem sākotnēji atbildēts, ka atsūtīs glābēju brigādi, bet tad ģimenei piezvanījuši un ieteikuši doties uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) depo, kas atrodas Matīsa ielā, Rīgā. Saukuši taksi un devušies ceļā. "Pa ceļam Anna vēl pukstēja: "Varbūt nevajag ugunsdzēsējus?" Bija ļoti nobijusies, bet ugunsdzēsēji jau bija pabrīdināti, ka ieradīsimies. Pieci jautri puiši mūs sagaidīja. Aizveda Annu uz tualeti, lai roku paturētu zem auksta ūdens krāna un tad ar speciālu instrumentiņu gredzenu pārgrieza. Viņi Annai piedāvāja, vai negrib par piemiņu paņemt līdzi gredzenu, bet viņa atteicās," smejas mamma.
Foto: Publicitātes attēli

Atgriežoties mājās, mamma likusi Annai apsolīt, ka viņa vairs nekad nerotāsies, ejot gulēt. Kristīne atgādinājusi, ka mamma jau iepriekš to nav ļāvusi, un šis gadījums jeb piespiedu ciemošanās ugunsdzēsēju depo apliecina, ka mammas teiktajam bijis pamatots iemesls.

VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas priekšnieces pienākumu izpildītāja Inta Palkavniece apliecina, ka pagājušās svētdienas rītā VUGD Rīgas reģiona pārvaldes 3. daļā pēc palīdzības vērsās iedzīvotājs, kura bērnam uz pirksta bija uzvilkts metāla gredzens, kuru saviem spēkiem neizdevās noņemt. Ugunsdzēsēji glābēji, izmantojot speciālu gredzena noņemšanas zāģīti (attēlā tekstā), gredzenu pārzāģēja un pirkstu atbrīvoja.

Dienesta pārstāve atzīst, ka bieži tas nav, bet reizi vai divas pāris mēnešos ar šāda veida lūgumiem iedzīvotāji vēršas pie glābējiem. Vienreiz kādu pieaugušo pie ugunsdzēsējiem atvedusi Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde. Tāpat esot dzirdētas dažādas metodes, kā cilvēki pašu spēkiem centušies atbrīvoties no gredzeniem. Populārākās metodes ir ziepju izmantošana un diegs, ko cenšas novietot zem gredzena un tad to virpinot, censties rotu virzīt uz augšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!