Foto: Privātais arhīvs
Ilgi gaidīts bērniņš, pēdējā brīdī mainījušies plāni par dzemdībām, lai ģimene varētu būt kopā, smagākais pilsētas bēbis, bet mammai – tāpat drupatiņš, pieredze, kad mazulis piedzimst pirms laika. Šie un citi stāsti aizkustinājuši, iedvesmojuši un bagātinājuši, un informējuši šogad portāla "Cālis" lasītājus.

Šie mazuļi dzimuši pēdējos divos gados un ģimenes stāstu izstāstījušas šogad. Un caur dažādajām pieredzēm varam līdzdzīvot vienlaikus trauslajam un spēcīgajam bērna gaidīšanas, piedzimšanas un pirmās pasaules iepazīšanas laikam. Plānotajam un negaidītajam. Ieskaties šī gada rakstos!

Varbūt vēlies padalīties ar savu stāstu? Raksti "Cālis.lv" redaktorei: linda.rozenbaha@delfi.lv!

'Manās acīs viņš ir drupatiņš!' Iepazīstieties ar Kuldīgas smagāko jaundzimušo Jēkabu

Foto: Jēkabs, 30 minūtes pēc nākšanas pasaulē. Privātais arhīvs


Kuldīgas slimnīcā gada sākumā pasaulē nācis smagākais puisēns, "pārsitot" šī stacionāra pagājušā gada svara "rekordistu". Proti, Lelde Pole-Guļinska kopā ar vīru Vladislavu 11. janvārī sagaidīja 4,87 kg "svarīgo" Jēkabu. Iepriekšējā gadā lielākais brašulis bija 4,83 kg smags. Jaunā mamma labprāt piekrita dalīties, kā mazais nācis pasaulē un kā pagājis pirmais mēnesis.

Lasīt vairāk

Lāčplēša dienā dzimušā Bruno īpašais vārda došanas stāsts

Foto: Privātais arhīvs


11. novembrī, Lāčplēša dienā, Rīgas Dzemdību nams savā "Facebook" kontā iepazīstināja ar mazo "Lāčplēsīti", aicinot sekotājus iesaistīties vārda domāšanā vecākiem, kuri sprieda – jādod dēlam kārtīgs latviešu strēlnieka vārds, ja reiz bērns dzimis tādā dienā. Sarunā ar "Cālis.lv" jaunā mamma Austra Bernāne atklāj, kādu vārdu galu galā izvēlējušies, kā notikusi prātošana un izšķiršanās, kāds ir viņa raksturs pirmajās dzīves dienās.

Lasīt vairāk

'Ilgi bijos teikt – 'viss ir labi', teicu – 'pagaidām ir labi'!' Lauma Auziņa par priekšlaikus sagaidīto bērniņu

Foto: Privātais arhīvs


Iepazīstieties – mazajam Martam ir sešarpus mēneši. Pēc koriģētā laika, kā to nosaka priekšlaikus dzimušiem bērniem, – četrarpus mēneši. Tolaik, kad viņa mamma Lauma Auziņa gulēja slimnīcā un zināja, ka dēliņam ir liela iespēja dzimt pirms laika, visvairāk iedvesmojuši citu mammu labie stāsti. Tāpēc viņa vēlas dalīties ar savu pieredzi, stiprinot citas mammas, jo īpaši 17. novembrī, kas ir Priekšlaikus dzimušo bērnu diena.

Lasīt vairāk

Pieteicies ilgi gaidīts bērniņš, nomesti 23 kilogrami. Pieredzes 10 000 soļu izaicinājuma laikā

Foto: Privātais arhīvs


Jūlijā noslēdzās gadu ilgais izaicinājums "Instagram" aktīva dzīvesveida piekritējiem, kurā dalībnieki ik dienu nogāja 10 000 soļus. Kādam tas ir bijis jauns labs ieradums, citam sava veida meditācija. Izaicinājuma idejas autores, sociālo tīklu satura veidotājas, aktīva dzīvesveida entuziastes Kristīnes Beitikas, dzīvē gads bijis īpašs arī ar to, ka pēc piecu gadu gaidīšanas pieteicies bērniņš. Savu lomu tajā spēlējis arī šis izaicinājums.

Lasīt vairāk

'Mājdzemdībās es iemīlējos dzemdībās'. Pieredzes stāsti, izvēloties radības mājās

Foto: Privātais arhīvs. Pa labi augšā - Taiga Freimane-Vaļģe, sagaidot meitu un lejā - Marta Romanova-Jēkabsone ar ģimeni


Taiga Freimane-Vaļģe pirmo bērniņu dzemdēja Amerikā ar epidurālo anestēziju. Trešo un ceturto – plānotās mājdzemdībās, un no tā laika viņa ir "iemīlējusies dzemdībās". Savukārt Marta Romanova-Jēkabsone pieredzējusi divas atšķirīgas mājdzemdību pieredzes. Šodien, Starptautiskajā Mājdzemdību dienā, stāstām šo sieviešu dzemdību pieredzes. Šoreiz dziļāk neiztirzāsim drošības aspektus, vien pievienosim vērienu pētījumu apkopojumu, jo šim aspektam būtu jāvelta atsevišķs raksts.

Lasīt vairāk

Nebūt līdzās dzemdībās ir kā laulāties pa telefonu


Vīrieša atbalsts sievietei dzemdībās. Covid-19 sākotnējie un pašreizējie ierobežojumi stacionāros lika vēlreiz pārdomāt šo tēmu. Dalāmies divos spilgtos pieredzes stāstos. Līga un Mārtiņš Sprūdi savu trešo dēlu gaidīja pirms gada. Tuvojoties dzemdībām, ārkārtējās situācijas dēļ oficiāli tika liegta iespēja tēviem piedalīties dzemdībās stacionārā. Ģimene tik ļoti novērtēja tēva dalību bērna piedzimšanā, ka pēdējā brīdī atrada legālu veidu, kā piedzīvot dzemdības kopā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!