Foto: Shutterstock
Lai arī pēc pirmajām dzemdībām daudzas sievietes emociju uzplūdā saka: "Tuvāko 10 gadu laikā vai vairāk man bērnu nebūs,", sākot rūpēties un audzināt mazo dzīvībiņu, domas krasi mainās. Rodas vēlme mazajam dāvāt brālīti vai māsiņu, bet pašiem būt jau par divu bērnu vecākiem. Lai saprastu, vai patiešām esat šim solim gatavi, "Motherly" iesaka rast atbildes uz pieciem svarīgiem jautājumiem.

Kādu gadu starpību mēs vēlamies bērniem?

Divu gadu vai piecu gadu starpība – abām vecumu atšķirībām ir savi plusi un mīnusi, tāpēc svarīgi izlemt, kam tieši dod priekšroku jūsu ģimene. Piemēram, vai gribat būt pārliecināti, ka autiņbiksītes vajadzēs mainīt tikai vienam bērnam, jo otrs jau veiksmīgi izmanto podiņu? Vai dodat priekšroku tam, ka vecākais bērns ir jau uzsācis skolas gaitas, lai varētu veltīt nedalītu uzmanību mazākajam – tikpat daudz, cik saņēma vecākais bērns? Vai tomēr gribat, lai bērni ir līdzīgākos vecumos un viens otru labāk saprastu? Atbildes uz šiem jautājumiem palīdzēs konstatēt, vai tiešām šobrīd ir īstais brīdis otrajam bērniņam, vai tomēr jādod gan sev, gan pirmajai atvasei laiks pabūt mazākā kompānijā.

Ja vecākais bērns ir meitene, mazāka gadu starpība var palīdzēt viņas kognitīvajā attīstībā, liecina pētījums, taču pretējā gadījumā – ja vecākais bērns ir puika, – pozitīvāk tiek vērtēta lielāka vecumu starpība.

Vai tiksim ar to galā?

Protams, kamēr bērniņš nav piedzimis, atbildēt uz šo jautājumu ar simtprocentīgu pārliecību nav iespējams, jo vienā ģimenē var augt raksturos ļoti atšķirīgi bērni. Kamēr vieni ir mierīgi kā nakts, tā dienas stundās, citi skraida apkārt kā ūdenszāles, liekot vecākiem uzmanīt katru viņu soli. Saprotams, ka tie vecāki, kuru bērni labprātāk sēž rāmi, otro atvasi varētu vēlēties ātrāk nekā tie, kuru bērni enerģiju izliek visos iespējamajos veidos. Lai jau agrā vecumā neparādītos kāds sirms mats, sava pirmdzimtā uzvedību tomēr vērts ņemt vērā.

Kā mums jāgatavojas?

Foto: Shutterstock

Jebkurai sievietei pēc deviņu mēnešu grūtniecības un dzemdībām jādod mirklis atelpai un jāļauj izbaudīt brīdis, kad šķiet – es visu daudzmaz kontrolēju, tāpēc varu būt mierīga. Saprotams, ka pēc pirmā bērniņa piedzimšanas šo sajūtu kādu brīdi negribas laist vaļā un to arī nemaz nevajag darīt. Nākamo atvasi ieteicams plānot vien tad, kad vecāki sevi morāli sagatavojuši tam, ka turpmāk būs jārūpējas par sevi, vienam otru un par veseliem diviem bērniem.

Taču jaunai grūtniecībai jāsagatavo ne tikai savs prāts, bet arī ķermenis. Tāpat svarīgi pārrunāt dzīvesvietas, karjeras un pieejamo līdzekļu jautājumus. Šajā materiālā apkopotas astoņas svarīgas lietas, kuras nepieciešams realizēt, plānojot ģimenes pieaugumu.

  • Ar otro grūtniecību tiek arī saistīti dažādi mīti, piemēram, ka dzemdības noris ātrāk, jo lielāka vecuma starpība starp bērniem, jo sarežģītāk dzemdēt, bet – jo mazāka, jo vieglāk, kā arī pieņēmums, ka otrais bērns svērs mazāks nekā pirmais. Speciālistu komentārus par atkārtotām dzemdībām lasi šajā rakstā.

Kā tas ietekmēs pirmo bērnu?

Lai arī cik gadu būtu pirmdzimtajam, otrā mazuļa ienākšana ģimenē ievieš kardinālas izmaiņas arī viņa ikdienā. Ja vecākais bērns jau ir sasniedzis vecumu, kurā pats labprāt spēlējas, apģērbjas un izmanto podiņu, brāļa un māsas piedzimšana var paātrināt viņa spēju būt patstāvīgam. Pēc gadiem viņš noteikti novērtēs arī to, ka viņam būs vēl viens spēļu biedrs! Taču, ja bērns ir nemierīgs, viņš prasa teju vai nedalītu vecāku uzmanību, iespējams, īstais brīdis otrajam bērniņam vēl nav pienācis. Kā pirmdzimto sagatavot brāļa vai māsas sagaidīšanai un kāda ir piedzimšanas secības ietekme uz raksturu, uzzini te.

Foto: Shutterstock

Kāds ir maksimālais vecums, līdz kuram gribētu bērnus?

Un runa ir arī par to, cik ilgi sievietes organisms ir spējīgs nodrošināt olšūnu apaugļošanu un kad varētu iestāties menopauze. Kā raksta "WebMd", precīzu gadu skaitli, kurā sievietei iestāsies menopauze, noteikti ir grūti, jo to ietekmē dažādi faktori, taču ļoti pietuvinātu vecumu norāda tas, cik gados šīs pārmaiņas pieredzējusi mamma.

Lai gan katra cilvēka ķermenis ir atšķirīgs un viņa fiziskās spējas dažādos vecumos ietekmē dzīvesveids, tas tomēr ar laiku noveco. Turpretī bērnu audzināšana prasa vienādu eneģijas devu gan tad, kad vecākiem ir 20, gan arī 40 gadu. Bērni gribēs skriet, spēlēt bumbu un aktīvi darboties, tāpēc jāpārskata sava ikdiena un tas, cik ļoti rūpējies par savu organismu, lai tas novecot lēnāk.

Vislabāk par bērnu audzināšanu spēj stāstīt paši vecāki. Kā tas ir – audzināt bērnus ar mazu gadu starpību, uzzini šajā rakstā, kurā ģimenes dalījušās savos pieredzes stāstos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!