Foto: PantherMedia/Scanpix

"Labdien! Ja cilvēks ir audzis bez tēva (tēvs nav dzimšanas apliecībā), vai jau pieaugušā vecumā (krietni pēc pilngadības) ir iespēja celt tiesā prasību par paternitātes noteikšanu un neizmaksāto uzturlīdzekļu piedziņu? Kā arī pretendēt uz mantojuma daļu tēva nāves gadījumā?" pēc padoma "Latvijas Vēstneša" (LV) portāla "E-konsultāciju" sadaļā vaicā Līga.

Atbild juriste Ilona Barkovska: "Persona pēc pilngadības sasniegšanas ir tiesīga celt prasību paternitātes noteikšanai.

Saskaņā ar Civillikuma 157. panta 1. daļu paternitāti tiesa nosaka, ja dzimtsarakstu nodaļai nav iesniegts kopīgs iesniegums par paternitātes atzīšanu vai pastāv šā likuma 155. pantā norādītie šķēršļi paternitātes ieraksta izdarīšanai dzimšanas reģistrā. Civillikuma 158. panta 1. daļa noteic, ka prasību paternitātes noteikšanai tiesā var iesniegt bērna māte vai bērna aizbildnis, bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas, kā arī persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu.

Vairāk par paternitātes noteikšanu var izlasīt portālā publicētajā skaidrojumā "Paternitāte – bērna izcelšanās noteikšana", kas ir pieejams šeit.

Personai ir jārēķinās, ka uzturlīdzekļus ar atpakaļejošu datumu piedzīt nav iespējams.

Savukārt, ja paternitāte tiks noteikta ar spēkā stājušos tiesas spriedumu, bioloģiskā tēva nāves gadījumā persona ir tiesīga pretendēt uz mantojumu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!