Foto: Shutterstock

"Visur saka, ka jāzina, vai ir dotības baletā. Tad nu es gribētu, lai kāds manu piecgadīgo meitu apskata. Citādi nevaram izvēlēties nodarbošanos. Lasīju, ka, aplūkojot bērnu, var pateikt, vai ir fiziskas dotības. Piemēram, locītavām jābūt izvērstām, saitēm garākām…" portāla Cālis.lv forumā kāda mamma taujā pēc padoma.

Atbild studijas "Baleta klase" vadītāja Ieva Immertreija:

"Šis ir ļoti plašs jautājums, bet, jā, ir iespējams noteikt, vai bērnam ir dotības baletā. Es teiktu, ka tas nav iespējams piecu gadu vecumā, jo citādi baleta skolās uzņemtu jau no šī vecuma, bet baletskolā visā pasaulē uzņem no 10 gadiem.

Piecu gadu vecumā ir svarīgi bērnu vest uz baleta studiju, kur pasniedzējs spēs novērtēt tādas lietas kā pēdas velve un spēja to attīstīt, izvērsums, saišu elastība, ceļa locītavas, ritma izjūta, rakstura iezīmes, kuras nepieciešamas, baletdejotāja karjeru uzsākot. Turklāt pedagogs ne tikai visu to novērtēs, bet strādās pie šo dotību attīstības un laika gaitā, mainoties bērna ķermenim, aptuveni septiņu līdz astoņu gadu vecumā pavisam konkrēti varēs pateikt, vai bērnam ir vērts iet šo ceļu."

Daži komentāri no diskusijas Cālis.lv forumā par šo tēmu

- "Es tā esmu dzirdējusi, ka galvenā dotība, kas nepieciešama baletā, ir spēja paciest nemitīgus aizrādījumus, arī ne tos maigākos."

- "Savu meitu sāku vest uz baleta nodarbībām četru gadu vecumā – bija apaļa, kā jau bērni tajā vecumā, arī piecos gados bija vēl vaigi un neliels puncis, augums ar nebija tas garākais. Tagad ir 10 gadi, vēl turpat dejo, bet ir tieva, gara smalka balerīna. Vienlaikus, tās dažas mazās, smalkās meitenes, tādas arī palika – īsas. Un meitene, kurai šķita, ka ir visas dotības, baleta skolā tika izbrāķēta.

Šajā vecumā neviens tev nepateiks, vai no tavas meitas iznāks profesionāla balerīna. Pats svarīgākais ir, vai viņai pašai šī lieta patīk? Jo tas ir smags un grūts darbs, kas prasīs ne tikai izturību no meitiņas, bet arī no tevis.

Bet – atrodiet sev tuvumā baleta studiju un pamēģiniet, tad jau redzēsiet, kas un kā."

- "Saites, elastība – tam ir nozīme, bet arī kustību koordinācijai, ritma izjūtai, galu galā degsmei jābūt. To jau pirmajā reizē neredzēs, tikai dejojot var apmēram nojaust. Arī ieteiktu aizvest uz kādu bērnu baleta studiju, kur tad varēs apmēram redzēt, kas ir iekšā. Un vēl – ja iet baletā "pa nopietno", vērtē arī vecākus. Ja māte un tēvs ir lieli, gari, smagi, tad paredzams, ka bērns būs līdzīgs un tas galīgi neder."

- "Man meita iet jau trešo gadu baletā, vienīgais, ko tik agrā vecumā skatās, vai bērns darbojas līdzi un izpilda to, kas tiek prasīts, koncentrējas, neskraida apkārt. No pieredzes zinu, ka baletam bērnam ir ļoti jāpatīk, jo principā tas balets piecu gadu vecumā ir stipri garlaicīgs, diagonāles vien ir nopietns pacietības treniņš, sagaidīt savu kārtu apkārt neskaidrot un nepļāpājot. Balets noteikti ir tā vieta, kur dotības ir, kā jau iepriekš rakstīts, paciest nemitīgus aizrādījumus, paciest to, ka visu laiku ir vēl kaut kas, ko uzlabot un uzlabot, spēja paciest arī sāpes, stiepšanu, vēlme gribēt sasniegt vēl un vēl, vēl mazliet un vēl drusciņ.

Arī rezultātus var redzēt tikai ilgtermiņā, uzreiz to nebūs. Protams, elastība, saites – tas ir svarīgi, bet tas vien, ka bērns lokans, nekāds panākumu garants nav. Nopietni var sākt skatīties uz baletu un dotībām tikai kādu 9-10 gadu vecumā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!