Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Daudziem ārzemes ir kārtējā atvaļinājuma vai brīvdienu galamērķis, kamēr citi peļņas vai izglītības nolūkā mājas pametuši uz ilgāku laiku. Ņemot vērā izskanējušo paziņojumu, ka Covid-19 vakcinācijas sertifikāti Eiropas Savienībā, ja nav saņemta balstvakcīna, iekšējai ceļošanai būs derīgi deviņus mēnešus, "būstera" jautājums izvirzījies daudzu ārzemēs dzīvojošo dienaskārtības augšgalā. Skaidrojam, vai un kā Latvijas pilsoņi var saņemt balsdevu citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Kā portālu "Cālis" informē Nacionālajā veselības dienestā (NVD), katrā valstī ir noteikti nosacījumi, kā tiek nodrošināta iespēja saņemt Covid-19 vakcīnu, un NVD var sniegt skaidrojumu tikai par kārtību, kāda ir noteikta attiecībā uz balstvakcinācijas saņemšanu Latvijas Republikā (LR). LR valsts apmaksātu vakcināciju pret Covid-19, tajā skaitā balstvakcināciju, ir tiesīgi saņemt iedzīvotāji, kuri LR ir sociāli apdrošināti. Tāpat skaidrots, ka nav iespējams saņemt vakcināciju pret Covid-19 par maksu. Piemēram, ārzemju tūrists nevar LR veikt maksas vakcināciju pret Covid-19.

Par iespējām veikt vakcināciju pret Covid-19 citā valstī jāinteresējās konkrētās valsts atbildīgajā valsts pārvaldes iestādē (piemēram, ja persona ir sociāli apdrošināta citā valstī, studē citā valstī u.c.). Uz jautājumu, kurā iestādē ārzemēs dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem jāvēršas, NVD pārstāve Evija Štālbega norāda – attiecīgās valsts Veselības ministrijā vai ministrijas padotībā esošajā atbildīgajā valsts pārvaldes iestādē.

Latvijā šobrīd balsta vakcīnu var saņemt visi, kuri atbilst noteiktajiem kritērijiem, tostarp ir 18 gadus veci un kuriem pēc vienas vai 2. vakcīnas devas pagājis noteiktais divu vai trīs mēnešu termiņš (vairāk par "būstera" saņemšanu Latvijā lasi šeit). Ņemot vērā, ka citās valstīs var būt noteikti atšķirīgi no Latvijas balstvakcinācijas saņemšanas kārtības nosacījumi, var gadīties, ka uz balstvakcīnas saņemšanu ir jāgaida. Štālberga vēlreiz uzsver, ka balstvakcināciju var saņemt valstī, kurā iedzīvotājs ir sociāli apdrošināts.

Par Latvijā veiktu balstvakcināciju vakcinācijas veicējs ievada datus Latvijas E-veselības informācijas sistēmā un uz tā pamata vietnē "www.covid19sertifikats.lv" veidojas jauns Covid-19 vakcinācijas sertifikāts. Ja balstvakcinācija tiek saņemta citā valstī, nepieciešams zināt detalizētāku informāciju – vai šī valsts ir vai nav ES dalībvalsts, vai valsts ir pievienojusies ES vienotajai digitālajai vārtejai u.c.

Ja balstvakcinācija veikta un digitālais Covid-19 vakcinācijas sertifikāts ir saņemts ES dalībvalstī vai valstī, kas ir pievienojusies vienotajai ES digitālajai vārtejai, šis sertifikāts būs derīgs izmantošanai arī LR, skaidro Štālberga. Informācija par valstīm, kurās tiek izsniegti digitālie Covid-19 sertifikāti, tiek publicēta šeit. Savukārt plašāku skaidrojumu par sertifikāta izveidi, ja vakcinācija veikta arī ārpus Eiropas valstīm, atradīsi, klaikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!