Ambiciozs cilvēks vienmēr izvērtēs prioritātēs, savukārt perfekcionists uzreiz uzstādīs mērķi darbu paveikt par 110 procentiem, raidījumā "Māmiņu klubs" skaidro psihoterapijas speciāliste Diāna Zande. Raidījumā eksperte arī sniedz atbildes uz jautājumiem, kuras mammas ārkārtējās situācijas laikā ir pakļautas izdegšanai un kā sarežģītā posma pārvarēšanā var palīdzēt prioritāšu noteikšana.

Lai gan cilvēki šķietami tik ilgi gaidījuši iespēju netraucēti pavadīt laiku ar saviem mīļajiem, speciāliste uzsver – izdegšana mammas lomā var iestāties, kad vairs nezina, kur no šī "kopā" sprukt. "Rungai ir divi gali. Tās mammas, kuras šo kopā būšanu uztver ārkārtīgi nopietni, – tagad gan es visu došu bērnam, izdarīšu pēc iespējas labāk, viņam palīdzēšu mācīties, nodarbošos arī ar mazo bērndārznieku, ar vīru atradīšu laiku parunāties un pa starpu izpildīšu darba pienākumus, visticamāk, pēc kāda brīža "brūk nost"," skaidro Zande.

Šis ir laiks, lai izvērtētu prioritātes un bez sirdsapziņas pārmetumiem izkristalizētu, kas ir svarīgs. "Prioritāšu sakārtošana ir ikviena veselīga, pieauguša cilvēka svarīga prasme, neatkarīgi no nekā – ne krīzēm, ne miera laikiem," teic Zande. "Tā ir vienkārša normalitāte. Katrā dzīves posmā, katrā situācijā mums ir savas prioritātes. Galu galā ikdienā, tajā brīdī, kad, vārot zupu, pasakām bērnam: "Pagaidi, man nav laika!", mēs par prioritāti izvēlējāmies zupu." Speciāliste uzsver nepieciešamību atzīt, ka visas lietas dzīvē nevar būt vienādā prioritātē.

Lai sakārtotu ģimenes prioritātes un definētu, pēc kādiem principiem turpmākās dienas, nedēļas vai mēneši tiks aizvadīti, svarīgi kopā sanākt pilnībā visiem, skaidro eksperte – arī pašiem mazākajiem. "Tātad, kas ir minimums, kam jābūt izdarītam. Vai tiešām vannasistaba jāmazgā katru dienu? Es bieži mammām lekcijās saku: "Lai aizaug māja ar ķērpjiem!" Aizmirstam kādu brīdi vākšanu, vācam reizi dienā! Un pieņemam to – jā, šobrīd mums ir krīzes miskaste."

Zande skaidro, ka perfekcionists, visticamāk, vadīsies pēc pieņēmuma, ka bērnam katru dienu jāgatavo kaut kas jauns un svaigs. "Normāla, pietiekami laba mamma saka tā: "Uzvārījām zupu, divas dienas ēdam."" Visu iespējamo vajadzētu vienkāršot, norāda speciāliste. "Bet vienojamies ar partneri, sevi, kas ir tas, ko darām, un par ko nekreņķējamies."

Psihoterapijas speciāliste stāsta, ka drīkst nolaist latiņu arī bērnu aprūpē, taču svarīgi ar viņiem par to runāt. "Par to, ka šobrīd ir laiks, kad katram ir kaut kas jāpacieš drusciņ. Un tā dzīvē ir. Mēs caur šo varam palīdzēt bērnam iemācīties, ka dzīvē ir arī grūtāki brīži."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!