Foto: LETA
"Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari"" vairākām Ukrainas slimnīcām palīdzēs ieviest un pilnveidot rehabilitācijas programmas pacientiem pēc ekstremitāšu amputācijas, informē NRC "Vaivari" valdes priekšsēdētāja Anda Nulle.

Atbalsta pasākumi norisināsies Ārlietu ministrijas finansēta granta ietvaros, projektā "VSIA "Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari"" pieredzes apmaiņa ar Ukrainas slimnīcām rehabilitācijas programmu ieviešanā pacientiem pēc ekstremitāšu amputācijām".

Projekta mērķis ir sadarbība un pieredzes apmaiņa ar Ukrainas ārstniecības iestādēm, palīdzot ieviest rehabilitācijas programmas no Krievijas militāras agresijas cietušiem pacientiem pēc ekstremitāšu amputācijas un veidot tehnisko pamatlīdzekļu aprites sistēmu.

"Šauti un dragāti ievainojumi, galvas smadzeņu traumas, multipli ķermeņa ievainojumi pēc sprādzieniem – tās visas ir kara izraisītas traumas, pēc kurām ir nepieciešamas specializētas rehabilitācijas programmas. Specializēta multidisciplināra pieeja rehabilitācijai ir īpaši nepieciešama pacientiem pēc roku vai kāju amputācijas. Redzot mūsu iespējas un varēšanu, Ukrainas kolēģi jau iepriekš bija izteikuši vēlēšanos apgūt "Vaivaru" pieredzi un specifiskas zināšanas par darba organizāciju. Esam gandarīti par to, ka tagad varēsim palīdzēt vairāk," skaidro Nulle.

Plānots, ka projekta ietvaros Latvijas multiprofesionālās komandas speciālisti ne tikai attālināti un klātienē konsultēs Ukrainas rehabilitācijas speciālistus, bet arī klātienē organizēs pieredzes apmaiņas vizītes. Ukrainas mediķu lietošanai tiks izstrādāts īpaši informatīvie materiāli ukraiņu valodā. Tāpat plānots, ka projekta ietvaros tiks iegādāti materiāli, kas Ukrainas slimnīcām nepieciešami protēžu un ortožu izgatavošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!