Foto: Shutterstock

5. janvārī valdība vienojās, ka Latvijas Goda ģimenes apliecības "3+ Ģimenes karte", kas izsniegtas līdz 2015. gada 31. decembrim, turpinās darboties visu 2016. gadu, portālu Cālis.lv informēja Labklājības ministrija (LM).

Šīs kartes piešķir, ja ģimenē ir trīs vai vairāk bērnu līdz 18 gadu vecumam vai līdz 24 gadu vecumam, ja bērns mācās. Tās mērķis ir veicināt daudzbērnu ģimeņu labklājību, sniedzot atvieglojumus dažādu pakalpojumu saņemšanā daudzbērnu ģimenei.

LM uzsver, ka "3+ Ģimenes karte" ir ne tikai kā daudzbērnu ģimenes statusu apliecinošs dokuments, bet šīs kartes īpašniekiem ir arī tiesības saņemt atvieglojumus tiem pakalpojumiem, kurus sniedz atsevišķas valsts un pašvaldību institūcijas, juridiskas un fiziskas personas.

Lai ieviestu Latvijas Goda ģimenes apliecības atbalsta programmu, laikā no 2013. gada līdz 2015. gada decembrim norisinājās pilotprojekts. Tā laikā sadarbībā ar Sabiedrības integrācijas fondu un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi izstrādāta kartes izsniegšanas kārtība un nodrošinātas atlaides daudzbērnu ģimenēm vairāk nekā 150 dažādu nozaru uzņēmumos.

2015. gada septembrī SIA "Hannu Pro" veiktajā aptaujā par kartes lietošanu piedalījās vairāk nekā 3000 karšu lietotāji – daudzbērnu ģimeņu pārstāvju. Aptaujāto vecāku – karšu īpašnieku – viedoklis par "3+ Ģimenes kartes" noderīgumu arī turpmākajos gados liecina, ka lielākā daļa jeb 94% respondentu uzskata šādu karti par noderīgu viņu ģimenei arī nākotnē.

Aptaujātie kartes īpašnieki izmantojuši atlaides grāmatnīcās (64 procenti), apģērbu veikalos (50 procenti), degvielas uzpildes stacijās (29,2 procenti), kultūras iestādēs (21 procents), tirdzniecības centros (17 procenti), apavu veikalos (14,1 procents), kā arī saņēma veselības, apdrošināšanas un citus pakalpojumus. Vienlaikus aptaujātās ģimenes atzīst, ka visaugstāk vērtējama datubāzes un komunikācijas platformas izveide, jo šobrīd tas ir ērts saziņas veids ar citām daudzbērnu ģimenēm, tām ir iespēja izteikt savu viedokli forumā, piedalīties aptaujās, uzzināt par kartes iespējām savā e-pastā, kā arī ieteikt pakalpojumu sniedzējus, kur saņemt atlaides.

Kartes turpinās izsniegt Sabiedrības integrācijas fonds, vienlaikus veicinot valsts, pašvaldību un privāto uzņēmumu iesaistīšanos atbalsta sniegšanā daudzbērnu ģimenēm.

Iesniegumu par kartes piešķiršanu var iesniegt elektroniski, portāla www.godagimene.lv sadaļā "Piesakies kartei", kā arī personīgi fondā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Līdz 2015. gada decembrim "3+ Ģimenes kartes" saņēmuši 14 096 daudzbērnu ģimeņu vecāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!