Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ko darīt situācijā, ja pieaugušais zina, ka kādu bērnu fiziski aizskar viņa vecāki par to, ka bērns ir homoseksuāls? Atbildi par šādu situāciju sniedz eksperti "Latvijas Vēstneša" portāla "E-konsultāciju" sadaļā.

Kāda lasītāja Aiva jautā: "Ko darīt? Manai meitai ir viendzimuma attiecības. Otras meitenes māte, to uzzinot, meiteni sita ar slotu un izdzina no mājas. Abas ir nepilngadīgas."

Latvijas normatīvajos aktos ir noteikts, ka starp nepilngadīgām personām viendzimuma attiecības nav aizliegtas, izņemot gadījumos, ja nosakāma Krimināllikumā paredzētā kriminālatbildība par noteikta rakstura seksuālām darbībām, arī darbībām, kas veiktas ar 16 gadu vecumu nesasniegušu personu, atbildē "LV portāla" lasītājai skaidro Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI). Turklāt vecākiem ir pienākums nodrošināt dzīvojamo telpu bērnam līdz pilngadības sasniegšanai.

"Darām zināmu, ka normatīvajos aktos ir noteikts aizliegums pret bērnu izturēties cietsirdīgi, fiziski sodīt, aizskart viņa cieņu un godu. Tādējādi bērna vecāku rīcība, izraidot bērnu no dzīvesvietas un iesitot ar slotu, ir uzskatāma par prettiesisku," norāda VBTAI. Fiziska vai emocionāla vardarbība pret bērnu, aprūpes tiesību nepildīšana, kas ietver sevī mājokļa nenodrošināšanu, ir administratīvi sodāma pēc Latvijas Administratīvajā kodeksā noteiktā.

Bērnu tiesību un aizsardzības likums nosaka, ka katra Latvijas iedzīvotāja pienākums ir sargāt ne tikai savu, bet arī citu bērnu drošību. Par pārkāpumiem ir jāziņo tajā pašā dienā policijai, bāriņtiesai vai citai institūcijai, kas aizstāv bērna tiesības, – par jebkādu vardarbības veidu un noziedzīgu nodarījumu vai administratīvo pārkāpumu, tiesību pārkāpumu vai cita veida apdraudējumu.

VBTAI arī norāda, ka "ikvienai personai, kurai zināms par minēto gadījumu, ir pienākums vērsties policijā vai citā bērna tiesību aizsardzības institūcijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!