Foto: Shutterstock
Zinātnieki no Brazīlijas izstrādājuši jaunu tehnoloģiju, kas ļaus vecākiem gaidāmo mazulīti ieraudzīt vēl pirms piedzimšanas. Jaunums prezentēts ikgadējā Radioloģijas biedrību konferencē Ziemeļamerikā.

Par izgudrojumu vēsta daudz interneta vietņu, tostarp arī "The Telegraph". Izgudrojuma autori esot apvienojuši ultrasonogrāfisko izmeklēšanas metodi ar magnētiskās rezonanses metodi (MRI), un tās laikā tiek skenētas atsevišķas virsmas dzemdes iekšienē un augļa ķermenis. Tā rezultātā veidojas trīsdimensiju attēls, ko var "atdzīvināt", uzliekot īpašas virtuālās realitātes "Oculus Rift" austiņas, kurās var dzirdēt arī bērniņa sirds pukstus.

Ārsti jau novērtējuši, ka, izmantojot jauno tehnoloģiju, tā spēj radīt daudz asāku un skaidrāku mazuļa attēlu, nekā to līdz šim spēja ultrasonogrāfiskā izmeklēšana.

Šāda metode jaunajiem vecākiem sniegs iespēju smalki aplūkot un iemīlēt savu gaidāmo mazuli, bet reālā laika režīmā novērot viņa kustības un mīmikas, sadzirdēt sirds pukstus. Turklāt tehnoloģija palīdzēs ārstiem jau agrīni diagnosticēt kādas problēmas mazuļa attīstībā, tāpat kā augļa iekšējo orgānu struktūrā. Taču, pirmkārt, tas ir ļoti svarīgi, ja tiek runāts par mazulīša elpošanas ceļiem. Ja ārsti konstatēs, ka mazuļa elpošanas ceļi ir nosprostoti, viņi jau savlaicīgi varēs sagatavoties veikt steidzamu operāciju uzreiz pēc tam, kad bērniņš būs nācis pasaulē.

Pagaidām jaunā metode tiek izmēģināta kādā klīnikā Riodiženeiro, taču izgudrojuma autori cer, ka to drīzumā ieviesīs slimnīcās visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!