Foto: Shutterstock

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 rīkotajā ikgadējā akcijā "Atpakaļ uz skolu!" no 30. augusta līdz 4. septembrim saņemti 493 zvani un sniegtas 267 psiholoģiskās konsultācijas.

37 gadījumos jautājumos par bērniem un saistībā ar jaunā mācību gada tuvošanos tika konsultēti pieaugušie (vecāki, vecvecāki, pedagogi, sociālie pedagogi), informē Labklājības ministrija (LM).

Psiholoģiskas konsultācijas sniegtas ļoti dažādos gan ar izglītības iestādi, gan ar ģimeni saistītos jautājumos. Vairāki vecāki konsultējās par bērnu adaptācijas procesu izglītības iestādēs. Vecāki un vecvecāki interesējās arī par bērnu ar uzvedības problēmām disciplinēšanas jautājumiem, kā arī ar bērnu veselību saistītiem jautājumiem.

Vairāki pieaugušie, tostarp, ģimenes locekļi, bija norūpējušies par novērotu fizisko un emocionālo vardarbību pret bērniem, kā arī par bērnu pamešanu novārtā. Pedagogiem sniegtas konsultācijas par darbu ar agresīviem bērniem. Tāpat vecāki lūdza konsultācijas par sadarbību ar tādām pašvaldību iestādēm kā bāriņtiesa un sociālais dienests. Vairāki vecākus konsultēja par vecumu, no kura bērnus drīkst atstāt bez pieaugušo klātbūtnes.

Savukārt bērniem bija nepieciešamas konsultācijas par vienaudžu savstarpējām attiecībām, mācību grūtībām, par jautājumiem, kas saistīti ar izglītības iestāžu maiņu vai jauniem mācību priekšmetiem, ka apgūstami šajā mācību gadā, par attiecībām ģimenē, kā arī jautājumiem, kas skar veselības problēmas.

Akcijas laikā saņemta informācija par pieciem gadījumiem, kad vecāki alkohola lietošanas dēļ nespēj nodrošināt bērniem atbilstošu aprūpi. Par šiem gadījumiem informācija nodota attiecīgo pašvaldību sociālajiem dienestiem informācijas pārbaudīšanai.

Uzticības tālrunis bērniem un pusaudžiem 116111 strādā visu diennakti un ir bezmaksas, zvanot no jebkuras telefona līnijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!