Foto: PantherMedia/Scanpix
Vēlā grūtniecība ir grūtniecība sievietei pēc 35 gadu vecuma. Mūsdienās izvēlēties dzemdēt bērniņu šādā vecumā ir pavisam ierasti, daudzām tas ir apzināts solis. Tam var būt dažādi iemesli, piemēram, līdz 30 gadu vecumam sieviete aktīvi veido karjeru un iekrāj finansu līdzekļus, lai dekrēta atvaļinājuma laikā par naudu varētu nedomāt. Bet gadās arī tā, ka palikt stāvoklī agrāk nemaz nav izdevies. Un ir arī pietiekami daudz ārstu, kuri ir vairāk pret vēlo grūtniecību. Kāpēc? Kādu ietekmi tā atstāj uz sievietes veselību un mazuli?

Vēlā grūtniecība: PAR argumenti

Vēlā grūtniecība biežāk ir gribēta, jo sievietes vecumā no 30-40 gadu vecumā jau ir guvušas zināmu dzīves pieredzi, ir psiholoģiski nobriedušas otrajam, trešajam, bet varbūt tikai pirmajam bērniņam.

Grūtniecībā pēc 30 gadu vecuma sievietei parasti ir nostabilizējusies ģimenes dzīve, sasniegtas kādas karjeras virsotnes, un ģimenes stāvoklis ļauj aizdomāties par tās kuplināšnu. Turklāt mazulis, kurš šādā vēlā grūtniecībā ir ļoti gaidīts un gribēts, izjutīs daudz lielākas rūpes un maigumu.

Ja sieviete nēsā pirmo mazuli, bet līdz grūtniecībai ir dzīvojusi veselīgu dzīvesveidu un pati pret veselību attiekusies atbildīgi, tad arī par bērna veselību var nebūt nekādu bažu. Ievērojot visas ārsta rekomendācijas, tostarp vitamīnu lietošanu un regulāri veicot nepieciešamos izmeklējumus, bērniņš piedzims pilnīgi vesels.

Pastāv viedoklis, ka vēlā grūtniecība var ietekmēt mazuļa veselību, viņam var iedzimt kādas ģenētiskas slimības, piemēram, Dauna sindroms. Lai izslēgtu šādu iespējamību, ārsti grūtniecēm pēc 35 gadu vecuma iesaka veikt ģenētiskos izmeklējumus. Tie ļauj diagnosticēt kādas pataloģijas jau agrīnā mazuļa attīstības stadijā. Tāpēc dzemdēt vecumā pēc 35 gadiem mūsdienās nav tik riskanti, kā tas bija 20 gadus atpakaļ.

Tāpat vēlā grūtniecība ļauj sievietei izbaudīt tā saukto otro jaunību: klimakss iestājas vēlāk, bet vēlēšanās izskatīties labi un būt formā, pastiprinās, lai apkārtējiem nerastos priekšstats, ka ar mazuli kopā ir vecmāmiņa, nevis kā ir patiesībā – māmiņa.

Vēlā grūtniecība: PRET argumenti jeb potenciālie riski

Diemžēl, bet pretargumenti vēlajai grūtniecībai ir gana vairāk.

Pirmkārt, sievietes veselība ap 40 gadu vecumu vairs nav tā labākā – jau ir kādas hroniskas saslimšanas, sliktie ieradumi (smēķēšana, mazkustīgs dzīvesveids), nepilnvērtīgs uzturs, vides piesārņotība, sācies organisma novecošanās process. Un tas viss ietekmē augļa attīstību.

Otrkārt, gan tagad, gan pirms 20 gadiem, joprojām nemainīgs ir mediķu viedoklis par to, ka vislabākais laiks bērnu dzemdēšanai ir sievietēm vecumā no 18-28 gadu vecumam. Pēc šī vecuma dzemdētspēja krasi samazinās.
Pēc 35 gadu vecuma pakāpeniski sākas kalcija zudums sievietes organismā, kas savukārt var ietekmēt gaidāmā mazuļa kaulu attīstību. Un arī pati sieviete no tā var ciest, jo kalcija trūkums var izraisīt reimatismu, zobu izkrišanu un locītavu problēmas, vēstī ladygid.ru.

Treškārt, ja sievietei ir kādas hroniskas saslimšanas, grūtniecības laikā tās var saasināties. Regulāra arteriālā asinsspiediena paaugstināšanās var novest pie preeklampsijas, cukura diabēta slimības progresēšanas, išēmisko sirds slimību saasināšanās, biežāk var konstatēt anēmiju, smagas toksikozes, tādēļ pastāv arī lielāks risks, ka grūtniecība var priekšlaicīgi beigties.

Ceturtkārt, arī dzemdību laikā var sākties problēmas: tās var būt ilgākas un ar nopietniem sarežģījumiem. Tieši vēlo grūtniecību noslēgumā – dzemdībās, biežāk novēro dzemdes vājumu kontrakciju laikā sarauties un atbrīvoties, lai izspiestu mazuli. Tāpat bieži novēro skābekļa trūkumu mazulim. Iepriekšminēto iemeslu dēļ vēlā grūtniecība bieži beidzas ar ķeizargrieziena operāciju.

Piektkārt, pēczemdību periods var būt smagāks un ilgāks, jo grūtniecības laikā ir vai nu saasinājušās esošās, vai parādījušās kādas jaunas saslimšanas. Un sanāk tā, ka "jaunā māmiņa" pēc dzemdībām ir ieguvusi "veselu buķeti slimību", kas savukārt ietekmē laktāciju.

Riski vēlajai grūtniecībai


- Neiznēsāta bērna risks ar vecumu pieaug, un 40-45 gadu vecumā tas var sasniegt pat 33%.
- Problēmas ar placentu: tās priekšguļa vai priekšlaicīga atslāņošanās.
- Daudzaugļu grūtniecība: tieši pēc 35 gadu vecuma biežāk dzimst dvīņi.
- Iespējami sarežģījumi grūtniecības un dzemdību laikā.
- Priekšlaicīgas dzemdības
- Iespējamas augļa pataloģiskas saslimšasanas. Piemēram, Dauna sindroms mazulim, ko nēsājusi sieviete 35 gadu vecumā, bērnam sastopams vienā gadījumā no 335, bet 48 gados – vienā gadījumā no 15.

Un tomēr, neraugoties uz visiem šiem riskiem, sievietes izvēlas dzemdēt pēc 35 gadu vecuma, turklāt nemaz tik reti tas nav. Tādēļ, ja tu esi nolēmusi dzemdēt mazuli pēc 35 gadu vecuma, lai šai grūtniecībai būtu pozitīvs iznākums, seko līdzi savai veselībai, ievēro un izpildi ārsta ieteikumus un esi gatava stingrākai mediķu kontrolei visu grūtniecības laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!