Foto: Shutterstock

Dzemdību iestādēs visā Latvijā joprojām pastāv problēmas ar ginekologu un dzemdību speciālistu, anesteziologu, pediatru vai neonatologu nodrošinājumu dzemdību nodaļās, tomēr situācija kopumā uzlabojas, tādus secinājumus izdarījusi Veselības inspekcija, veicot pārbaudes.

2016. un 2017. gadā Veselības inspekcija (VI) kā vienu no uzraudzības prioritātēm izvirzīja kontroļu veikšanu valsts stacionāro ārstniecības iestāžu dzemdību nodaļās, lai izvērtētu dzemdību nodaļu un perinatālās aprūpes centru darbību atbilstību kvalitātes un pacientu drošības prasībām, cilvēkresursu, tehnoloģiju un palīgdienestu pieejamību atbilstoši līgumā ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) noteiktajiem kritērijiem.

Kontrolēs 2017. gadā, tāpat kā 2016. gadā, inspekcija izvērtēja faktisko situāciju, kā arī 2016. gadā kontroļu laikā konstatēto neatbilstību novēršanas izpildi par līgumā noteiktiem kvalitātes un pacientu drošības kritērijiem 19 Latvijas stacionārajās ārstniecības iestādēs, tai skaitā 14 dzemdību nodaļās un piecos valsts perinatālās aprūpes centros, informē inspekcijas Vadītāja birojā.

2017. gada kontroles rezultāti liecina, ka, salīdzinājumā ar 2016. gadu, dzemdību nodaļās un perinatālās aprūpes centros uzlabojas situācija ar kvalitātes sistēmas pilnveidošanu un ieviešanu, speciālistu apmācību profesionālās kvalifikācijas tālākizglītības ietvaros, tehnoloģiju un palīgdienestu pieejamību (kardiotokogrāfisko izmeklējumu un diennakts laboratorijas nodrošinājums neatliekamu analīžu veikšanai, iespēja nodrošināt O (I) rh negatīvas eritrocītu masas pārliešanu 15 minūšu laikā, iespēja uzsākt saderīgu asiņu pārliešanu 1 stundas laikā u.c.).

Tāpat secināts, ka lielākā daļa ārstniecības iestāžu ir izstrādājušas rīcības plānus procedūras un protokolus augsta riska pacientu aprūpes un ārstniecisko darbību vadīšanai, un pacientu identifikācija ir nodrošināta visās ārstniecības iestādēs. Tomēr joprojām konstatētas problēmas ar ginekologu un dzemdību speciālistu, anesteziologu, pediatru vai neonatologu nodrošinājumu dzemdību nodaļās.

Balstoties uz 2017. gada kontroles rezultātiem, inspekcija iesniedza Veselības ministrijai priekšlikumus situācijas uzlabošanai.
Foto: Shutterstock

Jau vēstījām, ka pērn 1. martā tika slēgta Tukuma slimnīcas dzemdību nodaļa, un šādu lēmumu pieņēma SIA "Tukuma slimnīca" dibinātāji. Iemesli šāda lēmuma pieņemšanai ir vairāki – gan Veselības ministrijas norādījumi, gan zemie demogrāfiskie rādītāji, gan nepieciešamība uzlabot materiāltehnisko bāzi, toreiz apliecināja slimnīcas direktore Dzintra Rabkeviča, kura arī pieļāva, ka šādu lēmumu, visticamāk, nāksies pieņemt vēl arī citām mazajām dzemdību nodaļām pēc tam, kad Veselības inspekcija pēc Veselības ministrijas (VM) norādījumiem būs pabeigusi sāktās kvalitātes pārbaudes.

Lai gan pagājušā gada laikā baumu līmenī parādījās vēstis vēl par dažu dzemdību nodaļu iespējamo slēgšanu, apstiprinājums tām netika gūts, un arī tagad, pēc pārbaužu rezultātu saņemšanas, ministrija klusē. Taču veselības ministre Anda Čakša, kura patlaban gatavojas mazuļa laišanai pasaulē, apliecināja, ka "pēdējo gadu laikā izdarīts ļoti daudz, lai cīnītos ar grūtnieču mirstību Latvijā, un pašlaik personālam un tehnikai izvirzītās prasības ir ļoti augstas, tāpēc jebkurā dzemdību nodaļā dzemdēt ir droši". Tāpat, lai mazinātu mātes un jaundzimušo saslimstības un mirstības risku, ir nepieciešams attīstīt labi funkcionējošu dzemdībpalīdzības sniegšanu, tāpēc pērn tika akceptēti grozījumi Ministru kabineta noteikumos ar mērķi uzlabot dzemdību palīdzības nodrošināšanas kvalitāti. Plašāk par to lasi te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!