Foto: Shutterstock

Rīgas Dzemdību nama neonatoloģe Kristīne Rasnača atgādina par piesardzības pasākumiem, kas jāievēro, ja mājās ir zīdainis, bet kāds no mājiniekiem saslimis ar Covid-19 infekciju.

Dodoties pie jaundzimušā, jāievēro personīgā higiēna. Speciāliste uzsver, – pirms doties aprūpēt mazulīti, jānomazgā rokas un tās jādezinficē, pēc tam pareizi jāuzliek sejas maska, ko nedrīkst noņemt visu mazuļa aprūpes laiku.

Šajā situācijā nevajadzētu mazo cilvēciņu arī pārlieku samīļot un sabučot, kas, protams, katrai māmiņai ir ļoti svarīgi, rekomendē Rasnača.

Ja Covid-19 infekcija ir jaunajai mammai

Tās mammas, kuras pašas ir saslimušas, bet ir ar viegliem infekcijas simptomiem, drīkst arī turpmāk zīdīt savu jaundzimušo bērnu, bet ievērojot visus iepriekš minētos piesardzības pasākumus. Zīdīšanas laikā nedrīkst noņemt sejas aizsargmasku. Ja māmiņa ir saslimusi nopietnāk un nejūtas pietiekami spēcīga, lai aprūpētu savu mazuli, tad aprūpē var iesaistīties kāds cits ģimenes loceklis. Taču arī tad, ja māte pati nezīda, būtu ieteicams turpināt mazuli barot ar mātes pienu. Māmiņa drīkst atslaukt mātes pienu, bet pirms to darīt, jānomazgā rokas un tās jādezinficē, un piena atslaukšanas laikā ir jālieto arī aizsargmaska.

Mazulis drīkst atrasties vienā istabā ar mammu, kura ir saslimusi ar Covid-19, bet tajā laikā, kad mamma neaprūpē mazuli, gultiņai no mammas būtu jāatrodas vismaz divu metru attālumā. Tas pats attiecas arī uz nakts stundām. "Ir saprotams, ka sievietei būtu grūti arī naktī gulēt sejas aizsargmaskā, tāpēc, – ja ir ievērota nepieciešamā distance, tad patlaban tiek uzskatīts, ka tas ir droši jaundzimušam bērnam – atrasties vienā telpā ar mammu," saka speciāliste.

Ja mazulim parādās simptomi

Ja mazulim parādās kādi saslimšanas simptomi, tad nevajadzētu uzreiz ļoti satraukties un nekavējoties doties meklēt palīdzību, bet, tāpat kā jebkuras citas vīrusa infekcijas gadījumā, bērns ir jānovēro. Ja simptomi pastiprinās un jaunā māmiņa īsti nesaprot, kā šādā situācijā rīkoties, tad noteikti ir jāsazinās ar bērna ģimenes ārstu. Ja simptomi kļūst vēl izteiktāki, tad jādodas pie ārsta, kurš spēs izvērtēt, kā jūtas bērniņš, cik nopietni ir saslimšanas simptomi un vai ir nepieciešama kāda specifiska medicīniska palīdzība.

Ja Covid-19 infekcija ir citam ģimenes loceklim

Ja ģimenē ir saslimis kāds cits ģimenes loceklis, tad būtu vēlams, lai šis cilvēks dzīvotu vai nu atsevišķā istabā, ja pastāv šāda iespēja, vai izolētos kaut kur citur.

Jāatzīmē, ka arī uz citiem ģimenes locekļiem attiecas tieši tie paši piesardzības pasākumi, kas uz jauno māmiņu. Iespējami mazāk citiem ģimenes locekļiem kontaktēties ar mazuli un jauno māmiņu. Pirms tam ļoti svarīga ir roku higiēna un noteikti jālieto sejas aizsargmaska, vēlreiz uzsver Rasnača.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!