Foto: Ekrānšāviņš no Youtube video

3. decembrī, Starptautiskajā personu ar invaliditāti dienā, attālināti tiks sveikti laureāti "Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam". Kā arī invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons" sagatavojis izglītojošus video, kā komunicēt ar cilvēkiem, kuriem ir invaliditāte.

Pirms divdesmit deviņiem gadiem 1992. gada oktobrī Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Speciālās plenārsēdes laikā tika pieņemta rezolūcija, kas pasludināja katra gada 3. decembri par Starptautisko personu ar invaliditāti dienu. Latvijā 3. decembri "Apeirons" atzīmē jau no 1996. gada, kad tas tika organizēts tikai ar dažu studentu līdzdalību, kuri tajā laikā augstskolā "Attīstība" studēja sociālo darbu. Pēdējos septiņus gadus no 2014 .gada decembra "Apeirons" kopā ar Tiesībsarga biroju šo dienu atzīmē ar tematiskām konferencēm un konkursu "Gada balva cilvēku ar invaliditāti atbalstam", un vēl virkni dažādiem pasākumiem.

"Apeirons" sagatavojis īpašu video sēriju par to, kā komunicēt ar cilvēku kuram ir invaliditāte.

Šajos video tiek apspēlētas vairākas dzīves situācijas, ar kurām saskaras cilvēki ar invaliditāti komunikācijā ar citiem.

"Tie ir nedaudz ironiski, bet ārkārtīgi patiesi cilvēku stāstījumi video sērijā. Tie ir stāsti par "labo cilvēku" sindromu un to, ka cilvēki ar invaliditāti ir tieši tādi paši cilvēki, kā ikviens no mums. Un līdzvērtīgai dzīvei sabiedrībā ir jābūt pieejamai informācijai un sapratnei vienam par otru!" stāsta "Apeirona" valdes loceklis Ivars Balodis. Šai video sērijai sekos arī video par komunikāciju ar citām invaliditātes grupām.

Lasītāji aicināti 3. decembrī no pulksten 11.00 līdz pulksten 13.00 sekot diskusijai "Cilvēks ar invaliditāti un digitālie risinājumi. No lietotāja par radītāju.", kuru organizē Tiesībsarga birojs. Diskusiju varēs skatīties Tiesībsarga biroja "Facebook" kontā un mājaslapā www.tiesibsargs.lv. Diskusijā būs nodrošināts zīmju valodas tulks un pieejami subtitri reāllaikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!