Spēlēšanās aktivizē radošumu un ļauj ilgāk saglabāt jaunību, tā uzskata Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Rehabilitācijas fakultātes profesionālās maģistra studiju programmas "Mākslas terapija" docētāja un drāmas terapeite Anna Šteina.

Viņa aicina Jāņos izspēlēt vasaras saulgriežu mistēriju un nebaidīties iet rotaļās, šādi aktivizējot savu iekšējo radošumu, jo, kas ilgāk spēlējas, ilgāk ir kontaktā ar savu iekšējo bērnu, tālab arī ilgāk saglabā jaunību.

"Tuvojas Jāņi, un tas ir laiks, kad veicam dažādus rituālus – kurinām Jāņu ugunskuru, ēdam Jāņu sieru, ejam ciemos, aplīgojam kaimiņus," stāsta Šteina. "Jāņi ir arī laiks, kad varam smelties spēku no mūsu senčiem caur šiem rituāliem, jo rituāli mūsu dzīvē dod drošības sajūtu. Rituāli ir saistīti ar noteiktām darbībām, arī ar rotaļām un spēlēšanos. ASV drāmas terapeite Klēra Maiklza (Claire Michaels) uzsver – jo ilgāk mēs spēlēsimies, jo ilgāk būsim kontaktā ar savu iekšējo radošo bērnu un ilgāk būsim jauni. Spēlēšanās aktivizē iekšējo radošumu un radošs cilvēks spēj justies brīvs jebkurā jomā.

Lai saglabātu ārējo jaunību, ticējums vēsta, ka Jāņu rītā ir jāvārtās rasā, bet iekšējo jaunību mēs varam saglabāt tieši caur spēlēšanos. Mūsdienās ļoti bieži pieaugušie vairs nemāk spēlēties, un Jāņi ir tā reize, kad varam sākt to darīt – arī apģērbjot tautastērpu, mēs iejūtamies svinētāju lomā, pārtopam par jāņabērniem, Jāņa tēvu un Jāņa māti, apdziedam un aplīgojam viens otru.

Latviešiem ir ļoti bagātīgs tradīciju pūrs un mēs katrs varam atrast tajā savu rituālu. Gribu novēlēt visiem jau šajos Jāņos caur spēlēšanos un rotaļām atrast savu iekšējo radošo bērnu un nepazaudēt to arī pēc svētkiem!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!