Foto: PantherMedia/Scanpix

Šā gada maijā Kauņas klīnikā Lietuvā priekšlaicīgās dzemdībās pasaulē nāca meitenīte, kura mammai piedzima 22. grūtniecības nedēļā un svēra vien 350 gramus. Šis ir vismazākais no izdzīvojušajiem priekšlaikus dzimušajiem mazuļiem Lietuvā, bet pasaulē – vienīgais, kurš piedzimis šādā grūtniecības laikā un izdzīvojis, vēsta "Delfi.lt".

Tagad mazulītes bioloģiskais vecums ir vairāk nekā pieci mēneši, bet viņas svars – trīsarpus kilogrami jeb tik, cik parasti sver jaundzimušais, kad tas nāk pasaulē normālā grūtniecības laikā.

Līdz šim vismazākais no izdzīvojušajiem zīdaiņiem Lietuvā pasaulē nācis 28. grūtniecības nedēļā un svēris 450 gramus, šis gadījums bijis Viļņā.

Kauņas klīnikas ārsti stāstīja, ka jaundzimušais bija 10 reizes mazāks, nekā iznēsāts mazulis, un varēja ievietoties pieauguša cilvēka plaukstā. Ja mazulīti būtu izdevies iznēsāt pilnu grūtniecības laiku, meitenīte šobrīd būtu vien mēnesi veca.

Pēc pieciem sarežģītiem mēnešiem tagad jau mazulīte ir pietiekami stipra, viņa izrakstīta no slimnīcas. Tiesa, meitenīte pagaidām pati vēl nespēj elpot, viņai nepieciešams papildu skābeklis. "Šodien mums ir iespēja papriecāties. Mēs visi domājām, kāds būs galvenais 2019. gada notikums. Mēs runājam par varoni, kura pretendē gada notikuma medicīnā titulu. Vēlos pateikties visai Kauņas klīnikas ārstu komandai. Bez viņiem šis brīnums diezin vai būtu noticis. Mēs ilgi gājām uz to. Mēs zinām, ka pasaules labākajās klīnikās izdzīvo vien 10 procenti šādu mazuļu," sacīja Kauņas klīnikas ģenerāldirektors Renalds Jurkevičs.

"Meitenītes stāvoklis ir stabils, tiesa, viņai nepieciešams papildu skābeklis, bet to viņa saņems mājās," pastāstīja klīnikas Neonatoloģijas nodaļas vadītāja Rasa Tameliene.

Mazulītes vecāki ir Kauņas iedzīvotāji. Mammai ir 30, bet tēvam – 36 gadi. "Nevienam nerodas šaubas, ka meitenītes stāvoklis pēc dzimšanas bija smags. Viņai vajadzēja maksimālo iespējamo ārstēšanu. Visu viņas vajadzību apmierināšana bija liels izaicinājums. Ārstēšana bija intensīva. Viņa pie mums pavadīja četrus mēnešus. Sākumā viņai vajadzēja visu, kas nepieciešams neiznēsātiem bērniem. Labajā plaušā veidojās cista, to operēja. Stāvoklis bija tik smags, ka kavēšanās varētu novest pie bēdīga iznākuma," stāstīja Intensīvās terapijas nodaļas vadītāja Ilona Aldakauskiene.

Sandjego slimnīca 2019. gadā pavēstīja, ka 2018. gada decembrī pie viņiem pasaulē nāca un izdzīvoja pasaulē vismazākais jaundzimušais – bērniņš svēra vien 245 gramus, bet piedzima 23. grūtniecības nedēļā.

Kā vēsta "LETA", par prieku mediķiem un vecākiem, Kauņā piedzimusī mazulīte pati ēd un pieņemas svarā.

Pēc ārstu teiktā, ir ļoti svarīgi, ka jaundzimusī no pirmajām dienām dabūjusi mātes pienu un ka vecāki visu laiku atradušies līdzās.

Dzemdniecības un ginekoloģijas klīnikas vadītāja profesore Rūta Jolanta Nadišauskiene gan atzīmējusi, – šis gadījums tomēr nenozīmē, ka turpmāk izdzīvos visi tik priekšlaicīgi dzimuši bērniņi.

Viņa uzsvērusi, ka šai reizē liela loma bijusi lielas komandas sadarbībai un efektīvai sistēmai, kas paredz, ka tik priekšlaicīgas dzemdības tiek pieņemtas vienīgi tādās slimnīcās, kurās ir jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!