Bērni, kurus audzina vientuļās mammas, dzīvei piemērojas ne sliktāk kā tie, kuri auguši pilnajās ģimenēs. Vientuļo mammu bērni pilnībā ir apmierināti ar viņu mazo ģimenīti, šādus secinājumus izdarījuši pētnieki no Kembridžas Universitātes Lielbritānijā.

Pētnieki nolēmuši noskaidrot, ko domā, ko jūt un kā aug bērni, kuri dzimuši no donoru spermas, jo, redz, pēdējos gados šādu bērnu kļūst arvien vairāk.

Universitāte "Eurekalert.org" ievietojusi paziņojumu par pētījuma rezultātiem. Tajā kopumā piedalījās 51 ģimene, kurā ir mamma un viņas bērns vecumā no četriem līdz deviņiem gadiem. Turklāt bērns ieņemts, izmantojot donora spermu. Tāpat pētījumā piedalījās 52 ģimenes ar abiem vecākiem jeb tā sauktās pilnās ģimenes, kurās aug kaut viens "donora bērns" tādā pašā vecumā. Mammas gan vienās, gan otrās ģimenēs bija aptuveni vienā vecumā un ar līdzīgu izglītības līmeni. Kā uzsvērusi viena no pētījuma autorēm Sofija Zade (Sophie Zadeh), bērni minētajā vecumā jau sāk apzināties savus ģimenes apstākļus un saprot, ko nozīmē augt bez tēva.

Mammām no abām grupām lūdza atbildēt uz standarta jautājumiem anketas formā par to, kā bērni adaptējas sabiedrībā un cik grūti mammām ir viņus audzināt. Turklāt vientuļās mammas izvaicāja arī par to, kā bērni attiecas pret tēva trūkumu un vai vispār šis jautājums ģimenē tiek apspriests.

Anketēšanas rezultātu analīze parādīja, ka vientuļo mammu bērni dzīvei ir pielāgojušies ne sliktāk kā viņu vienaudži no pilnajām ģimenēm.

Vienlaikus ģimenēs, kurās mamma bērnu audzina viena, biežāk rodas finansiālas problēmas, un mammas izjūt vairāk stresa, bet tas, savukārt, ietekmē bērnu. Kas attiecas uz tēva lomu, tad 39 procentos gadījumu vientuļās mammas paziņojušas, ka viņu bērniem attieksme pret tēva trūkumu ir neitrāla, bet 28 procenti norādījušas, ka bērnu jūtas pret šo jautājumu ir divējādas jeb neviennozīmīgas.

Uz jautājumiem par saviem draugiem un ģimenes dzīvi piekrita atbildēt 47 bērni no nepilnajām ģimenēm. 51 procents no viņiem atzina, ka neko nevēlētos mainīt savā ģimenē, bet 38 procenti tomēr gribētu kaut nelielas izmaiņas. Lielākā daļa aptaujāto bērnu (59 procenti) atzina, ka viņiem patīk mācīties skolā. Visiem bērniem bija vismaz viens draugs, bet daudziem pat vairāk nekā pieci draugi. Vairums bērnu (63 procenti) skolā ķircināšanu neizjūt, bet 34 procenti bērnu tomēr ar šo lietu minimāli ir saskārušies.

"Kopumā vērtējot iegūtos datus, var uzskatīt, ka vientuļo mammu audzināto bērnu panākumus neietekmē ne tēva trūkums, ne tas, ka viņi ieņemti no donora. Viss ir atkarīgs no attiecību kvalitātes starp māti un bērnu. Ja starp viņiem veidojas labs kontakts, tad bērnam viss būs kārtībā," akcentēja Zade.

Vienlaikus viņa arī atzīmē – lai gan 4-9 gadu vecumā šādiem bērniem it kā viss izdodas labi, mēs pagaidām tomēr nezinām, kā tēva trūkums ietekmēs vai neietekmēs viņu dzīvi, kad bērni kļūs vecāki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!