Foto: Shutterstock

Lai arī ir pierasts runāt, ka sievietes piedzīvo pēcdzemdību krīzi, to piedzīvo arī vīrieši. Turklāt ir noskaidrots, ka pēcdzemdību depresija biežāk piemeklē tieši vīriešus, nevis sievietes. 70 procenti pēcdzemdību depresijas skarto ir piedalījušies ģimenes dzemdībās.

Lai rastu atbildes, kāpēc tā notiek un kā iespējams vīrietim palīdzēt, stāsta ģimenes psihoterapeite Inna Rezgale.

Lai arī problēma ir nopietna, vīrieši nemēdz iet pie psihologa un par to runāt, tāpēc labāk var palīdzēt apkārtējie cilvēki.

Problēmas pēc dzemdībām var būt gan tad, ja tēvs ir piedalījies dzemdībās, gan arī tad, ja gaidāms pirmais bērniņš un topošais tēvs nav gatavs pārmaiņām. Pat ja šķiet, ka viņš jaunumiem ir gatavs, realitāte var izrādīties citādāka.

Neviens no mums nezina, kā konkrētie notikumi, tostarp bērna piedzimšana, mainīs mūsu domas un jūtas, emocionālo pasauli. Mēs varam tam sagatavoties teorētiski, bet praktiski tomēr nezinām, kā viss mainīsies un cik laika būs nepieciešams, lai atgūtu dzīves līdzsvaru un spētu izprast sevi. Tas attiecas uz abiem dzimumiem. Mēs esam pakļauti riskam, ka pārmaiņas būs citādākas, nekā esam iedomājušies, un ka būs grūtāk, nekā domāts, norāda speciāliste.

Pēcdzemdību depresija vīriešiem var izpausties gan kā seksuālās intereses mazināšanās pret bērna māti, gan kā nopietni seksuāli traucējumi, nepatika pret sievieti, vēlme šķirties, nespēja tikt galā ar profesionālajiem pienākumiem, hiperaktivitāte ārpus mājas, nevēlēšanās pārlieku daudz uzturēties bērna klātbūtnē, greizsirdība uz bērnu. Vīrieti var pārņemt apātija, viņš var zaudēt svaru vai pieņemties svarā, kļūt agresīvs vai atkarīgs no kaut kā.

Pirmdzimtais ierodas ģimenē. Vīrietis kā vientuļais vilks?

Foto: Shutterstock

Nejusties kā naudas mašīnai un pagātnes dzīves ilūzijas

Foto: Shutterstock

Piedalīšanās dzemdībās – tikai uz labprātības principiem

Foto: Shutterstock

Kad vīrietis sāk runāt par savām izjūtām

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!