Foto: DELFI

Justies droši attiecībās ar vecākiem, vienaudžiem, uz ielas – tas mūsdienās ir ļoti svarīgi, un šīs prasmes bērnam jāsāk mācīt jau kopš mazotnes. Rīgā ir tāda vieta, kur bērniem aizraujošā veidā to māca. Šis nebūs reklāmraksts, bet gan portāla Cālis.lv ieteikta ideja, kur bērnus var aizvest gan bērnudārzu audzinātājas, gan skolotājas un arī ģimenes.

Šai vietai reklāma nav nepieciešama, jo rindas uz atraktīvo ceļojumu, kura laikā bērna apgūst dažādus drošības principus, ir jau līdz maijam. Vieta, kur februāra pirmajā nedēļā pabija portāls Cālis.lv, ir "Centrs Dardedze". Tur speciālistu komanda kopā ar īpaši izveidotu tēlu – Džimbu bērniem vecumā no pieciem līdz deviņiem gadiem sagatavojuši interesantu ceļojumu, kura laikā mazie tiek iepazīstināti ar astoņiem pamatlikumiem, ko noteikti jāiemācās un jāievēro.

Ceļojums sākas ar dokumentu izsniegšanu. Katram bērnam tiek izsniegta pase, kurā tiek krāti zīmogi, noklausoties un piedaloties kādā no nodarbībām par katru drošības noteikumu. Par aktīvu piedalīšanos sarunās bērni saņem arī naudiņu - dālderus, ko pēc aptuveni divu stundu garā ceļojuma var iztērēt, piemēram, izvēloties Džimbas grāmatzīmes, nozīmītes, plakātu un citas lietiņas, kas ikdienā var atgādināt par to, ko mācīja Džimba un viņa draugi. Pirms ceļojuma bērni var izvēlēties arī īpašu apmetni un paņemt koferi, kurā ievietot ceļošanas dokumentus. Visi sasēžas vilciena vagonā, ierodas Džimba, notiek iepazīšanās un ceļojums var sākties.

Četrās istabās mājo astoņi drošības noteikumi

Centra telpās ir iekārtotas četras istabas, kurās ar dažādiem interaktīviem materiāliem speciālisti – pedagogi, psihologi – sarunājas ar bērniem par drošību attiecībās – ar svešiem un pazīstamiem cilvēkiem, pieaugušajiem un bērniem.

Visnopietnākā un ilgākā saruna notiek "Darbnīcā". Tur tiek runāts par to, "kas es esmu", par to, ka pastāv labie un sliktie pieskārieni, bet visbriesmīgākie var būt slepenie pieskārieni, par meiteņu un puišu atšķirībām, par to, cik svarīgi ir pateikt "nē", ja tev kaut kas nepatīk.

Foto: DELFI

Par to, ka ne vienmēr pēc vizuālā izskata var noteikt, vai cilvēks ir labs vai ļauns. Bērniem visvairāk patīk atvērt šajā istabā izvietotās slepenās kastes. Tās visas ir aizslēgtas ar atslēgu, un speciālisti aicina tās atvērt un ielūkoties, kas tajās paslēpts. Ja bērns redz, ka kastītē atrodas "sliktais noslēpums", kas saskaņā ar Džimbas noteikumiem, ir jāizstāsta vecākiem vai jebkuram citam pieaugušajam, kuram bērns uzticas, tad kaste jāatstāj vaļā. Ja kastē ir kāds labs noslēpums, piemēram, pārsteiguma dāvanas gatavošana draugam, lai apsveiktu viņu dzimšanas dienā, kasti jātaisa ciet – šo noslēpumu bērns var paturēt pie sevis.

Foto: DELFI

Istabā, kas apzīmēta kā "Teātris" pārrunā noteikumus, kas attiecas uz vecāku, skolotāju informēšanu par to, kur un ar ko bērns dosies. Šajā istabā bērni noklausās nelielu skeču, bet pēc tam paši uz skatuves to izspēlē. Arī šeit bērniem tiek uzdoti dažādi kontroljautājumi, kā viņi rīkosies vienā vai citā gadījumā.

Trešā istaba ir "Parks", kurā improvizētā datorā bērni lasa it kā viņiem sociālajos tīklos adresētas vēstules, un visi kopā pārrunā, kā uz tām atbildēt. Kā stāsta centra darbiniece Lita, bērniem ļoti patīk diskutēt, un arī par nopietnām lietām…

Foto: DELFI

Pēc tam bērni dodas ciemos uz Džimbas istabu, aplūkojot, cik daudz bērnu atsūtījuši Džimbam vēstules, zīmējumus. Pēc "Džimbas namiņa" apciemojuma bērniem iemāca īpašo drošības saucienu, un visi dodas uz kafejnīcu – dzert tēju un pamieloties ar kādu gardumu.

Viss ceļojums ilgst aptuveni divas stundas, un laiks paiet nemanot. Centra darbību līdzfinansē Labklājības ministrija, tādēļ šādas nodarbības, piemēram, klasēm, vienam bērnam izmaksā nedaudz virs viena eiro.

Foto: DELFI

Džimbas astoņi drošības noteikumi attiecībās

Foto: DELFI
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!