Foto: PantherMedia/Scanpix
Bailes, satraukums un neizpratne – šīs emocijas "Youtube" publicētajā video pārņēmušas vīrieti, kurš nolēmis piedalīties bērniņa dzemdībās. Bet, kā īsti ir, vīriešiem vajadzētu būt tuvu klāt savām sievietēm šajā notikumā vai tomēr labāk pagaidīt aiz durvīm?

"The Guardian" raksta, ka, vīrietim piedaloties dzemdībās, sieviete var gūt daudz vairāk negatīvu nekā pozitīvu izjūtu. Sievietes parasti sajūt otras pusītes bažas un nemieru, kas arī pašu padara nervozāku un rezultējas ilgākās, smagākās un sāpīgākās dzemdībās.

Vīrieša klātbūtne dzemdību laikā sievietē var radīt adrenalīnu, kas liek justies daudz saspringtākai – dzemdībās tas it nemaz nav vēlams, jo tādējādi daudz lēnāk veidojas nepieciešamais oksitocīna hormons.

Ja vīrietim nav bijusi iepriekšēja pieredze, piedaloties dzemdību procesā, viņš nezina, kā šādā saspringtā un nokaitētā gaisotnē pats var reaģēt. Pirms dzemdībām topošajiem vecākiem vajadzētu saprast, kāpēc vīrietim ir svarīgi tur būt, kā arī veikt atbilstošu sagatavošanos.

Taču jāsaka – cik cilvēku, tik viedokļu. Oponējošais uzskats vērts uz to, ka ne visi vīrieši ir ārkārtīgi nervozi, un šī pazīme nav attiecināma uz visu kopumu. Tāpat daudzas sievietes patiešām arī vēlas, lai stiprā dzimuma pārstāvis būtu klāt dzemdībās, liekot viņām justies drošāk un vienotāk abiem kopā. Šis lēmums primāri jāpieņem sievietei – ja viņa uzskata, ka vīrietis tur ir nepieciešams, tad tā arī jābūt.

"Huffingtonpost" vēsta, ka vīrieša piedalīšanās dzemdībās ne vienmēr nozīmē rokas turēšanu un stāvēšanu tieši pie gultas. Nereti vīriešiem paliek slikti no asinīm – tajā brīdī vienkārši vajag apsēsties kaut kur nedaudz tālāk. Vīrietim nav no sākuma līdz beigām jāredz, kā bērns dzimst, taču klātesamība ir tā, kas ļauj piedzīvot un izprast šo ar neko nesalīdzināmo procesu.

Vēl "The Guardian" apkopojuši dažādus pozitīvus stāstus, kuros vīrieši piedalījušies dzemdībās un kuru rezultātā gan sieviete, gan vīrietis bijuši ārkārtīgi saviļņoti un laimīgi. Šis notikumus abus vecākus gan tajā brīdī, gan arī turpmākajā dzīvē var satuvināt, jo abi kopīgi dzirdējuši bērna pirmo raudienu un elpas vilcienu.

Lai nu kā – lēmums, vai vīrietim piedalīties dzemdībās, jebkurā pārī un ģimenē jāpieņem individuāli. Katra topošā mamma un tētis paši labāk zina savu mentālo stāvokli, iespējamās reakcijas un nepieciešamību šajā notikumā piedalīties.

Lūk, kā dzemdību laikā gājis kādam jaunam vīrietim!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!