Foto: Publicitātes attēli
Smaidīga un ļoti runātīga meitene, filmā ar divām biželēm, dzīvē – izlaistiem, gaišiem matiem – Eva Ozola no Kuldīgas, kura jaunajā režisora Vara Braslas ģimenes spēlfilmā "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" spēlē Olgas lomu.

Olga filmā ir kaimiņu meitene, ar kuru sadraudzējas Oskars, puika, kurš atsūtīts uz laukiem pie vectēva, kamēr mājās, Rīgā, norit remonts. Filmu visā Latvijā kinoteātros sāka rādīt 18. augustā. Ar Evu un viņas mammu Inesi tiekos Rīgā, starplaikā starp filmas draugu seansu un pirmizrādi.

Eva ir septiņus gadus veca meitene, kura šoruden pošas uz skolu, lai sāktu mācības 1. klasē. Lai gan meitene ir no Kuldīgas, šovasar ģimenē dzīve sagriezusies gaisā, kas nozīmē, ka Eva skolas gaitas sākšot Rīgā. Kāda ir Eva, kura filmā izceļas ar dažādām gudrībām, kas pilsētas zēnam nav saprotamas, par to arī runājamies. Eva sarunai pieslēdzas laiku pa laikam, – te aizskrienot pašūpoties rotaļu laukumā, te atkal pieskrienot un ātri, ātri kaut ko pastāstot.

Sprigana un pļāpīga, meitene, kurai esot garlaicīgi ar saviem vienaudžiem, jo ir augusi kopā ar pieaugušajiem, kuri, savukārt, viņu uztver kā līdzvērtīgu sarunu biedru un neviens neucinās īpaša valodā. Tā par Evu pastāsta mamma.

Kā Eva nokļuva filmēšanas laukumā

"Vīrs pa radio dzirdēja, ka tiek aicinātas meitenes uz atlasēm, un teica, lai aizvedu Evu. Atceros, ka es vēl tā negribēju braukt no laukiem uz Kuldīgu, nodomāju, ka tad visa diena pagalam, bet aizbraucām. Evai kastingā bija 201. numurs. Sākumā jau tur tikai lūdza pastāstīt par sevi, bet nākamajās kārtās jau bija jāspēlē etīdes. Trešajā atlases kārtā bija jābrauc uz Rīgu, viņa toreiz spēlēja etīdi kopā ar Elīnu Vasku, vēl bija pa pāriem jāspēlē ar bērniem. Laikam jau viņi skatījās, kā kurš ar kuru sapas labāk kopā," stāsta Inese. Kad atlasē bijušas vien vairs trīs meitenes, tikai tad Inese pie sevis nodomājusi, ka laikam jau Evu varētu izvēlēties lomai.

Foto: Publicitātes attēli

"Man ļoti patika filmēties. Markusam bija pagrūtāk (stāstu par Markusu atradīsi šeit – aut.), bet man patika. Ļoti patika filmēt lēkšanu ārā pa logu," stāsta Eva, un mamma paskaidro, ka filmā šī epizode ir tik īsa, bet filmēt nācies ilgi, jo Eva nekad mūžā pa logu nebija lēkusi ārā, un sākumā meitenei bijis bail. Šo epizodi tad nu nācies vairākkārt pārfilmēt.

Abas apliecina, ka visa filmēšanas komanda bijusi ļoti draudzīga, īpaši režisors Varis Brasla. Inese stāsta, ka Evai ar režisoru veidojies ļoti labs kontakts. "Eva vienmēr gribēja un grib viņu satikt," tā mamma par režisora īpašo attieksmi attiecībā pret bērniem.

Evai nevienu brīdi filmēšana neesot apnikusi. "Viņa vienmēr burtiski skrēja uz fimēšanas laukumu ar prieku. Neuztvēra kā darbu, bet kā piedzīvojumu. Mums jau katru dienu nevajadzēja filmēties, bet viņa būtu gribējusi kaut katru dienu to darīt. Evai nebija ne noguruma nekā, tik ļoti viņai patika," par filmēšanas procesu stāsta Inese.

Foto: Publicitātes attēli

Zvēri – Evas stihija

"Manos laukos ir visādi zvēriņi – dažas aitas, un viņām ir seši jēriņi. Viena aita nedeva pienu mazajiem un mēs viņus paņēmām mājās. Vēl ir zosis, truši, tītari, cūkas un bucis," stāsta Eva. Samulstu un pavaicāju – kas ir bucis? "Nūuu, aitu tēviņš. Viņš gan ir nerātns, man vienu reizi arī iebucēja pa dupsi," smejoties stāsta meitene. Filmā jau ar Eva (Olga) parāda pilsētas puikam Oskaram i kā vajag peles ķert, i kā zosis jāgana.

Tagad Inese ar Evu bažījas, kā būs bez zvēriem mājās, jo Rīgā dzīvoklī neuzskata par iespējamu kādu turēt. Bet nekas, brauks uz laikiem, abas spriež.

To nevar nepamanīt nedz filmā, nedz dzīvē, ka Eva ir ļoti komunikabla – maza pļāpiņa. Inese apliecina, ka meita ļoti agri sākusi runāt, turklāt uzreiz tīri un saprotami. "Mēs, kā vecāki, neesam jauni, un Eva visu laiku ir bijusi pieaugušo sabiedrībā. Neviens ar viņu nav ucinājies tādā bērnu valodiņā. Un tāpēc viņai vienmēr ir savs viedoklis par lietām, viņa visu ļoti ātri uztver. Evai ir grūti ar saviem vienaudžiem, tad atliek vai nu pieaugušie, vai par viņu jaunāki bērni, kurus, savukārt, viņa var uzmanīt, pievaktēt," Evu raksturo mamma.

Evai bez darbošanās ar dzīvniekiem ļoti patīk zīmēt. Tagad, kad sāks dzīvot Rīgā, ir plāns apmeklēt baleta studiju, špagatu jau Eva mākot. Kā vienu no svarīgākajiem šīs vasaras brīžiem Eva ar mammu nosauc peldētprasmes apgūšanu. Tētis esot Evai iemācījis. Vēl ar tēti abiem ļoti patīkot sēņot, bet Inese gan šo nodarbi varot darīt vien pastaigas pēc.

"Čipsi un saldējums," saka Eva, kad vaicāju, kas viņai vislabāk garšo un ar ko viņa būtu gatava mieloties, kaut pamodināta nakts vidū.

Par skolas gaitu sākšanu, turklāt mainot dzīvesvietu, kreņķu esot visai maz, jo Eva ir ļoti komunikabla, draugus varot atrast uzreiz un jebkurā kompānijā. "Viņa nepadodas un ir ar savu viedokli, nekur nepazudīs," uzsver Inese.

Par filmu

Filmas pirmizrāde notika 17. augustā, bet no 18. augusta to varēs noskatīties kinoteātros visā Latvijā. Šī ir pirmā filma Nacionālā kino centra (NKC) programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei".

Ģimenes spēlfilma "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" stāsta par lielpilsētas puiku Oskaru, kuram vasara jāpavada mazpilsētiņā pie vectēva. Diemžēl vectēvam nepatīk nīkšana pie datora, netīras krūzītes un meli, turklāt viņam ir arī daži principi.

Bērnu lomās – Markuss Jānis Eglītis no Carnikavas un Eva Ozola no Kuldīgas. Pieaugušo lomās – Mārtiņš Vilsons, Akvelīna Līvmane, Mārtiņš Meiers, Lauris Dzelzītis, Uldis Dumpis, Alise Polačenko, Vizma Kalme, Inese Pudža un citi. Kaķa Bambāna lomā – ventspilnieks Samuraj Lux Hugo Boss, otrā plāna kaķa lomā rīdzinieks Muris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!