Adaptācija bērnudārzā kā psihisks process jeb kāds sakars bioloģiska režīma darbībai ar hormonālo sistēmu, šādu jautājumu aplūko un pieredzi par veiksmīgāku bērna adaptācijas procesu bērnudārzā "Baby" sniedz kāda mamma. Ieteikums labs, tikai, cik daudz vecāku to var atļauties – nedēļas vidū bērndārzniekam piešķirt brīvdienu?

"Parunājos ar audzinātāju un biju patīkami pārsteigta, cik nopietni viņi attiecas pret adaptācijas procesu.

Mūs šodien atstāja mājās, jo, ņemot vērā pieredzi un pētījumu rezultātus, brīvdiena nedēļas vidū adaptācijas periodā uzlabo tās gaitu, ļaujot bērna organismam sabalansēt stresa hormona līmeni. Ja to nedara, 90 procentos gadījumu imunitāte neiztur un bērns saslimst.

Audzinātājām ir pašām savi marķieri, kā vērtēt adaptācijas procesu, un viņas ļoti uzmanīgi vēro katru bērnu, ņemot vērā viņu personīgās īpatnības. Kādu uz pusdienlaiku atstāj jau pirmajā dienā, bet kādam nepieciešams pusotrs gads, turklāt ar brīvdienām nedēļas vidū, un šis ir pagaidām vienīgais režīms, kurā bērns neslimo. Un viņi gaida psihisko procesu nostiprināšanos, lai veiktu nākamo soli.

Turklāt visā šajā stāstā ietilpst bioloģiskais hormonālās sistēmas darbības režīms. Izrādās, organisms viegli tiek galā ar stresu, bez imunitātes pazemināšanās, ja slodze tiek likta uz dienas pirmo pusi. Saskaņā ar pētījumiem, laikā no pulksten 7 līdz 12.30. Jo vēlāk, jo lielāka iespējamība imūnās sistēmas graušanai, kas, savukārt, nozīmē slimošanu. Organisms nav muļķis, ja tas netiek galā ar stresu un viņam nav iespējas atpūsties, tas pats sev rada šādu iespēju, izraisot slimības.

Ja ņem vērā šo un bioloģisko faktoru, ir iespējams pakāpeniski adaptēties bērnudārzam bez slimībām. Bet tas ir kopīgas vienošanās darbs starp vecākiem un audzinātājām.

Mani pārsteidza, ka viņas prot prognozēt bērna stāvokli trīs nedēļas uz priekšu, ņemot vērā viņa pašreizējo noskaņojumu. Un iesaka, kad labāk atstāt mājās, jo citādi bērns saslims.

Kad vecāki tajā ieklausās, tad ir viegli izbēgt no slimošanas. Ja neklausa, bērns slimo. Dažreiz audzinātājas zvana vecākiem, kuru bērni nav atnākuši uz dārziņu un var pat noteikt viņa veselības stāvokli, tostarp pat temperatūru. Tas ir tādēļ, ka viņas jau to paredzējušas vairākas dienas pirms."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!