Foto: Shutterstock
Nav nekāds noslēpums, ka pat cilvēkiem, kas parasti ar alkoholu ir uz "jūs", svētku reizē labā kompānijā un pie bagātīgi klāta galda gadās "pāršaut pār strīpu". Lai daudzsološais vakars nebeigtos pāragri, nereti cenšamies mazināt alkohola postošo ietekmi, ķeroties pie dažādu uzkodu baudīšanas. Izrādās, ka ir produkti, no kuriem alkohola reibumā būtu ieteicams turēties pa gabalu, jo mielošanās ar tiem ne vien neuzlabos, bet pat pasliktinās tavu jau tā nestabilo stāvokli.

Lai pēc iespējas ilgāk varētu ballēties un svētki nepārvērstos par kaitējumu veselībai, ir vērts iepazīties ar žurnāla "Marie Claire" apkopotajiem produktiem, ar kuriem nevajadzētu mieloties, ja gadījies pārāk dziļi ieskatīties glāzītē.

Citrusaugļi

It kā nevainīgi un gardi auglīši. Protams, bet ne komplektā ar krietnu devu alkohola. Citrusaugļi satur skābes, kas alkohola ietekmē var izsaukt gremošanas trakta problēmas. Šai gadījumā prātīgāk būs našķoties ar banāniem, jo tie satur kāliju. Tas savukārt palīdzēs neitralizēt alkohola blaknes, piemēram, neļaus organismam atūdeņoties.

Pica "Marinara"

Dzerot jebkuru alkoholu, vienmēr ir jārēķinās ar to, ka gribēsies aizmirst par ikdienas veselīgajiem ieradumiem, "atlaist bremzes" un uzkost kaut ko tādu, kas neatbilst nekādām diētām, piemēram, picu "Marinara". Apskaidrība par kļūdaino lēmumu var iestāties tikai brīdī, kad sāksies dedzinošas grēmas un sajutīsi sāpes kuņģī. Tās var izraisīt alkohola atslābinātie muskuļi, protestējot pret "Marinara" mērces skābajiem tomātiem, ko kuņģis var atteikties pārstrādāt.

Šokolāde un kafija

Foto: Shutterstock

Kakao un kofeīns arī var tikai pastiprināt kuņģa problēmas, kas jau ir sākušās, baudot skābus produktus salikumā ar alkoholu (sk. iepriekš). Ar šīs nepareizās izvēles radītajām blaknēm nākamajā rītā var nākties cīnīties vēl ilgāk nekā ar alkohola radītajām paģirām.

Sāļie kliņģerīši

Teorētiski ir pareizi, lietojot alkoholu, baudīt uzkodas, bet sāļie kliņģerīši nebūs labākā izvēle. Šo produktu arī nevajadzētu lietot reizē ar alkoholu, jo,viennozīmīgi, sāļajiem kliņģerīšiem gribēsies kaut ko uzdzert, un labi, ja pa rokai trāpīsies ūdens pudele. Bet visticamāk, ka tā būs glāze alus, vīns, vai pat vēl viens kokteilis. Un tad vēl viens. Līdz ar to katastrofāli palielinās risks zaudēt kontroli pār promilēm un ātrāk iekrist ar seju rasola šķīvī. Ņem vērā, ka tas ir attiecināms arī uz čipsiem un citām sāļajām uzkodām.

Frī kartupeļi

Foto: Shutterstock

Kā vēsta sena gudrība – atkārtošana ir zināšanu māte . Ko tad ietver sevī nosaukums "frī kartupeļi"? Skaidrs kā diena – kartupeļu maz, bet daudz eļļas un, protams, sāls. Un atkal atkārtojas sāļo kliņģerīšu stāsts – gribas dzert, dzert un vēlreiz dzert. Tālākais jau ir miglā tīts, kam seko tik smags rīts, kā pēc tuksnesī pavadītas nedēļas bez nevienas lāses ūdens.

Alkoholiskie deserti

Svētku izskaņā, kad visi jau ir krietni iesiluši, pēkšņi namamāte paziņo, ka vēl taču nav nobaudīts deserts – mēneša garumā gatavotais un ar stipro alkoholu bagātīgi apslacītais Ziemassvētku pudiņš. Pilnīgi reāla situācija, vai ne? Tas, protams, ir kārdinošs, bet reizē arī viltīgs piedāvājums, jo kopā ar vīna vai šampanieša glāzi var radīt negaidītu efektu jeb, pareizāk sakot, defektu. Pirmkārt, nevar zināt, cik daudz alkohola (liķiera, balzama vai kā cita) ir pievienots gardajam desertam. Otrkārt, nevar paredzēt, kādas sekas pēc alkohola lietošanas var rasties, notiesājot šo kārumu. Var gadīties, ka reibuma pakāpe dubultojas, un svētkiem ir finišs. Ieteicams būtu pudiņu vai jebkuru citu alkoholu saturošu desertu aizstāt ar, piemēram, saldējumu vai kādu piena kokteili. Piena produkti novērsīs alkohola radītās ķīmiskās reakcijas, kas atstāj nelabvēlīgu iespaidu uz aknām.

Konfektes

Konfektes radīs tikpat lielu vēlmi iedzert kā sāļās uzkodas, jo rada nepārvaramu vēlmi šķebinošo saldumu "noskalot" ar malku spirdzinoša dzēriena. Rezultātā pie lūpām tiek celta kārtējā, iespējams, liekā glāze vīna. Turklāt konfektēs nevis remdē izsalkumu, bet, gluži otrādi – rosina zvērīgu apetīti, turklāt satur iespaidīgu daudzumu lieku kaloriju.

Asi ēdieni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Asi ēdieni, savienojumā ar alkoholu saturošiem dzērieniem tavā kuņģī sarīkos Brazīlijas karnevāla cienīgu viļņošanos, kombinācijā ar svētku uguņošanu. Ja vēlies izvairīties no ciešas un ilgstošas "draudzības" ar klozetpodu, labāk jau laicīgi ieprogrammē smadzenēs atslēgas frāzi: "Alkohols un asi ēdieni – bēdīgs iznākums."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!