Foto: Shutterstock

Vasara rit pilnā sparā, un šajā laikā ģimenes bieži vien izvēlas doties garākos vai īsākos izbraucienos. Ģimenē, kurā aug zīdainis vai bērnudārza vecuma bērns, plānojot ceļojumu, jāpievērš īpaša uzmanība tam, kādas uzkodas un ēdienu izvēlēties mazajam ceļotājam. Ko ņemt vērā, stāsta "Rimi" veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Ceļojums nav īstais brīdis pārmaiņām

Ja ģimenē aug zīdainis un plānots doties izbraucienā, it īpaši tādā, kas ilgst vairākas dienas un notiek ārpus Latvijas, jāatceras, ka īsi pirms ceļojuma un tā laikā nav ieteicams veikt izmaiņas bērna uzturā.

Foto: Shutterstock

Ja mazulis tiek barots ar mātes pienu, to nedrīkst pēkšņi pārtraukt, jo mammai ceļojumā ērtāk būtu dot piena maisījumu. Līdzīgi ir bērniem, kuri ēd tikai piena maisījumus. Vecākiem jāparūpējas, lai līdzi būtu paņemts tieši tas maisījums, pie kā mazais ir pieradis un kuru labi uzņem.

Labāk sagatavot rezerves

Arī tad, ja ir uzsākta piebarošana, ieteicams ņemt līdzi tos biezeņus un putras, pie kurām bērns ir pieradis. Šajā gadījumā vispiemērotākie būs veikalā nopērkamie gatavie ēdieni – vecumam atbilstoši biezeņi un putras.

"Protams, bērnu pārtiku var iegādāties arī uz vietas. Taču, lai ceļojums nebūtu jāsāk ar steidzīgiem veikala meklējumiem, labāk jau laikus sagatavot rezervi divām trim dienām," iesaka Ļubina.
Viņa piebilst, ka šāda taktika noder ne tikai zīdaiņu, bet arī bērndārznieku vecākiem. "Kā zināms, tieši šajā vecumā bērni mēdz būt ļoti konservatīvi savās izvēlēs. Lai izvairītos no tā, ka bērns visu ceļojuma laiku pārtiek tikai no makaroniem vai frī kartupeļiem, paņemiet līdzi arī kādu putru, ko var viegli pagatavot," aicina eksperte.

Atceries:

  • Ceļojuma laikā labāk neeksperimentēt ar jauniem produktiem bērna ēdienkartē! Tas palīdzēs izvairīties no iespējamām negatīvām reakcijām, piemēram, pārtikas alerģijām un gremošanas trakta darbības traucējumiem.
  • Ja ārzemēs ļoti gribas pagaršot ko jaunu, ieteicams būt ļoti uzmanīgiem un mikrodevu jaunā produkta bērnam dot no rīta. Tad līdz naktij būs laiks novērot, vai bērnam uz to ir negatīva reakcija.

Galvenais – regulāra šķidruma uzņemšana

Foto: Shutterstock

Tāpat kā ikdienā, arī ceļošanas laikā nevajadzētu aizmirst par regulāru šķidruma uzņemšanu. Īpaši svarīgi tas ir situācijās, kad plānots doties uz siltajām zemēm.

Ja zīdainis tiek barots tikai ar mātes pienu, galamērķī viņu vajadzētu biežāk likt pie krūts. Savukārt bērnam, kurš ēd piena maisījumu vai saņem piebarojumu, papildus ieteicams dot padzerties ūdeni. Ja viņš no tā atsakās, bet ārā ir karsti, var piedāvāt arī sulas un citus saldinātos dzērienus, piemēram, tēju ar cukuru, kompotus, "zaptsūdeni". "Šajā gadījumā nav svarīgi, ko dzer, galvenais – lai dzer," uzsver speciāliste.

Ceļojot ar auto – pauze ik pēc divām stundām

Ja dodaties ceļojumā ar mašīnu, ik pēc divām stundām vajadzētu būt pieturai, lai bērni varētu izkustēties un apēst kādu uzkodu, piebilst Ļubina. Uzkodām viņa iesaka izmantot:

  • svaigus augļus,
  • ogas,
  • strēmelēs sagrieztus dārzeņus,
  • kukurūzas galetes,
  • krekerus,
  • ar salātlapām, sieru vai humosu pildītas pilngraudu tostermaizes,
  • vrapus ar katra ģimenes locekļa iecienīto pildījumu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!