Ja tevi dzen izmisumā dāvanu meklēšana visiem radiem un draugiem, bet tracina arī "grinči", kas postulē – nekādas dāvanas!, vērts būt radošam un šogad pamēģināt variantu "Grinčs paēdis un Ziemassvētki dzīvi".

Uzdāvini laiku!


Vienojies ar savējiem, ka šogad viens otram dāvināsiet laiku, ko iespējams izmantot visa gada garumā. Atliek tikai skaisti noformēt dāvanu karti un uzrakstīt savu solījumu un laika daudzumu.

Piemēram:

  • 2022. gadā dāvinu Tev nedēļas nogali!
  • Vedīšu tevi bekās un baravikās visu sezonu!
  • Mēs kopā apmeklēsim trīs teātra izrādes pēc tavas izvēles!
  • Ar šo kuponu tu vari iegūt nedalītu manu uzmanību 60 minūtes jebkurā laikā.
  • Šo dāvanu karti vari samainīt pret pastaigu gar jūru!


Kas gan var būt labāks par dāvanu, ko izsaiņot var gada garumā un saņemt vairākkārt?! Turklāt laiks ir viena vareni dārga dāvana, to dāvināt var atļauties patiesi bagāti ļaudis!

Sūdiņu loterija


Šī ideja vislabāk noderēs draugu un kolēģu Ziemassvētku vai Jaunā gada svinībās.

Izsenis zināms, kas der vienam, neder otram, bet, kas der visiem, neder nevienam. Atliek tikai pārskatīt plauktus, skapjus, pagultes un atrast lietas, ko tu ierindotu kategorijā "sūds, kam tādu vajag?!", bet kāds cits par to būs sajūsmā. Piemēram olu vārāmais, ko esi laimējis kaut kādā loterijā un izmantojis vienreiz Lieldienās, bet tavs draugs ar kuplu ģimeni, kā izrādās, jau gadiem skatās uz šo gadžetu, jo viņa mājās rīts sākas ar 10 vārītām olām.

Tējas tase no Rīgas porcelāna fabrikas tev šķiet neiederīga, padomju laikus atgādinoša un lieka, bet izrādās, ka kāds cits tās kolekcionē.

Galvenais – katru dāvanu iesaiņot krāšņi un arī maldinoši (mazs sūdiņš, bet liela kaste), jo dāvanu iegūšanu noteiks metamais kauliņš un veiksmīgais metējs. Tātad visas dāvanas tiek noliktas apļa vidū un tiek mests kauliņš, tam, kuram izkrīt seši, tas drīkst izvēlēties dāvanu. Tam, kurš uzmet sešinieku, noteikumi atļauj iekāroto dāvanu atņemt kādam citam. Veiksmes gadījumā kāds var dabūt pat piecas dāvanas. Loterija beidzas, kad apļa vidū esošā kaudze beigusies.

Un tad sākas jautrākā daļa – izsaiņošana, kurā dāvinātājam jāpastāsta "sūda vēsture" un pārējie, smieklos lokoties, mēģina paredzēt nākamo gadu pēc izlozētā priekšmeta.

Starp citu, šajā loterijā nav aizliegtas ceļojošās sūdu dāvanas, kas atkārtojas gadu no gada!

Slepenais Ziemassvētku vecītis


Vispirms, saprotams, jāvienojas ar visiem iesaistītajiem un kādam jāuzņemas galvenā Rūķa loma, lai sarīkotu loteriju, kurā katrs izlozē to cilvēku, kas jāsveic šogad.

Visticamāk, šajos laikos, loterija jārīko virtuāli, šim nolūkam internets piedāvā daudz dažādas iespējas, piemēram, izmēģini "Drawnames" vai "Mywishlist".

Ieguvumi? Nav jātērē nauda 10 dažādos sīkumos, ko, iespējams, saņēmējs nelietos, bet var izlozētajam cilvēkam piemeklēt tādu dāvanu, ka prieks! Šī ir arī iespēja tuvāk iepazīt savu radu, draugu un kolēģi.

Starp citu, savu izlozēto cilvēku tu vari iepriecināt līdz pat Ziemassvētkiem, piemēram, izveidojot sev anonīmu e-pasta adresi, piemēram, "slepenaisvecitis21", un ik dienu nosūtīt pārsteigumus, tie var būt gan gifi, gan dziesmas, gan mandarīnu piegāde.

Un kur nu vēl vakara kulminācija, kad slepenais Ziemassvētku vecītis atklājas?!

Ziedo!

Var rīkoties arī pavisam neierasti un cēli – dāvanā saņemot to labo sajūtu, ka esi kādam palīdzējis. Vienojies ar savējiem, ka šogad katram jāizdomā, kam un ko viņš gribētu ziedot (vienreizēju ziedojumu vai ikmēneša maksu gada garumā), un savu vēlmi jāieliek aploksnē. Tās vakara gaitā tiek izlozētas un katrs saņem uzdevumu nākamajam gadam. Un ziedot, kā zināms, var gan pandām Ķīnā, gan kaķiem Latvijā. Ziedot var gan veciem, gan pavisam maziņiem, ziedot var pilīm un būdiņām, ziedot var arī, lai stiprinātu stipros!

Tikai pašdarinātas dāvanas!


Vēl viena lieliska iespēja uzzināt par radu un draugu talantiem. Vienojaties, ka dāvanas drīkst būt tikai pašdarinātas, ar to saprotot, ka cilvēks pats to ir uztaisījis: uzadījis, izcepis, izgrebis, uzzīmējis vai uzšuvis. Šajā apdāvināšanās spēlē tiek pieņemti arī kuponi, piemēram uz masāžu, manikīru un citiem talantiem, ko iesaistītie prot.

Pašdarināts var būt arī ar krustnagliņām sasprausts apelsīns un origami sniegavīri, personalizēta mūzikas izlase un kanēļmaizīšu cepšanas meistarklase.

Tematiskās dāvanas


Lai atvieglotu dāvanu meklēšanu, vērts izmēģināt tematiskos Ziemassvētkus, sašaurinot iespējas. Piemēram, tiek izsludināts, ka šogad dāvanā tiks pieņemtas tikai burkas. Un burkās var ne tikai gurķus un zaptes iebāzt! Plaša vieta, kur izpausties – burkās var sabērt cepumu sastāvdaļas un pievienot recepti, burkā var sabērt zivju eļļas kapsulas un sēklu paciņas. Ar tieši tādiem pašiem panākumiem var izsludināt – tikai pudeles vai tikai baltas dāvanas!

Protams, vienmēr var iet ceļu "Radīts Latvijā" , bet, ja gribas kaut ko drusku sarežģīt, tad var svinēt franču Ziemassvētkus ar saldo pagali jeb Yule log desertā, bet dāvanās, protams, "Made in France"! Arī šai apdāvināšanās versijai lieliski piemērots ir tieši loterijas princips.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!