Foto: Shutterstock
Ja arī tava jaunas dienas apņemšanās ir vakarā doties laicīgi gulēt, lai beidzot no rīta justos izgulējies un mundrs, pavisam iespējams, pie vainas nemaz nav nepietiekošās miera stundas. Iepazīsties ar portāla health.com apkopotajām lietām, ko noteikti nevajadzētu darīt pirms gulētiešanas un, iespējams, miegs būs krietni saldāks un možāks pēc padomu ievērošanas.

Planšetes un viedtālruņu izmantošana

Lai arī cik vilinoša šķistu doma pirms došanās pie miera, beidzot iepazīties ar notiekošo sociālajos tīklos, pārlasīt pa dienu notikušās ziņas un pārskatītu citu publicētās bildes, šo nodarbi noteikti nav ieteicams darīt īsi pirms gulētiešanas. Iemesls tam ir gaisma, kas atstarojas no ekrāna un neļauj atslābināties acīm vēl ilgi pēc ierīču izmantošanas. Ja tomēr nespēj atturēties no šī ieraduma, noteikti samazini ekrāna spilgtumu.

Medikamentu lietošana

Ja ir nepieciešamība ikdienā lietot kādus medikamentus, noteikti noskaidro pie ārsta, kādā dienas periodā tos ieteicams lietot un cik lielam intervālam ir jābūt zāļu lietošanai pirms miega. Vairums par to nemaz neaizdomājas, bet bieži vien medikamentus pirms gulētiešanas nemaz nedrīkst lietot, tāpēc šajā jautājumā noteikti konsultējies ar ārstu.

Sarakste ar draugiem

Pat tad, ja dienas laikā nav bijis laiks atbildēt draugiem vai paziņām uz kādu ziņu, labāk to atlikt uz nākamās dienas rītu, nekā tam pievērsties tieši pirms došanās pie miera. Tas pats attiecas arī uz telefona sarunām, tāpēc pievērsies šim vismaz stundu pirms gulētiešanas vai arī atliec to uz nākamo dienu. Vairāki pētījumi pierādījuši, ka cilvēki, kas vismaz stundu pirms gulētiešanas nav pievērsušies telefonam, izguļas daudz labāk un labsajūta nākamajā dienā ir ievērojami patīkamāka.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kafijas un tējas dzeršana

Kafija un tēja piestāv rīta rituālam, taču pirms gulētiešanas šo dzērienu tik tiešām nevajadzētu dzert. Lai arī visi to ļoti labi apzinās, vairums faktu ignorē un vienalga nespēj pretoties kārdinājumam. Arī vecmammiņas iemācītais rituāls par tējas dzeršanu pirms gulētiešanas nebūs vietā, tāpēc atturies no šiem dzērieniem un slāpju remdēšanai iedzer nedaudz ūdens.

Saldais grēks šokolāde

Lai arī kā mēs paši to apzinātos, tieši vakara stundas ir tas laiks, kad kārojas kas salds, tāpēc šokolāde ir tas, ko mēdzam izvēlēties salduma kāres remdēšanai. Taču arī šokolādē ir sava deva kofeīna un arī gana lielais daudzums cukura nav tas labākais, ko uzņemt pirms došanās pie miera, tāpēc labāk šokolādes tāfelīti atstāj rīta cēlienam.

Pārdomas un dienas plānošana

Nereti mums katram ir rituāls pirms došanās pie miera pārdomāt izskanējušās dienas notikumus un jau galvā izplānot nākamo dienu, tomēr to noteikti nevajadzētu darīt, jo šādas pārdomas neļauj atslābināties un beidzot atpūsties prātam. Nedomā par rītdienu, atslābinies, un, ja nepieciešams, lasi grāmatu, ja vien tas spēj novirzīt no domām, kas rada iekšēju stresu.

Foto: Shutterstock

E-pasta pārbaudīšana

Nesteidzies notikumiem pa priekšu un neķeries pie nākamās dienas pienākumiem vēl pirms miega. E-pasta pārbaudīšana noteikti neietilpst darāmo darbu sarakstā pirms miega, patiesībā tā ir lieka laika tērēšana un nervu bojāšana. Darbs jādara darbā un mājās jāpievēršas mājas lietām, tāpēc e-pasta pārbaudīšanai gultā nudien nav vietas.

Ass un pikants ēdiens vakariņās

Pat tad, ja vakariņas ieturētas stundu pirms miega, nav ieteicams vakara stundās ēst pikantus un asus ēdienus. Vielas, kas sastopamas šādos ēdienos, var radīt traucējumus miegā, murgus un arī bezmiegu. Ja tomēr nav iespējams atturēties no kārdinājuma, to ieteicams ēst vismaz divas stundas pirms gulētiešanas.

Alkohola saturoši dzērieni

Vienalga, vai tas būtu vīns, alus, sidrs vai kas grādīgāks, šos dzērienus vakarā nav ieteicams dzert, pat tad, ja šķiet, ka miegs pēc tiem ir saldāks, nekā parasti. Lai arī pēc alkohola lietošanas var sajust atslābumu un mieru, kas ļauj vieglāk iemigt, patiesībā organismam tajā brīdī ir aktīvs darba laiks, kas itin nemaz neļauj atslābināties, tāpēc ļauj atpūsties arī organismam un nenodarbini to ar lieku darbu. 

Foto: Shutterstock

Smēķēšana

Diez vai vēl ir kāds, kas apstrīdēs šī fakta patiesību, tomēr par smēķēšanu pirms miega nudien vajadzētu aizmirst. Pat tad, ja šķiet, ka šis process spēj nomierināt, smēķēšana, tāpat kā alkohola lietošana, neļauj atslābināties organismam, un saņemtais nikotīna daudzums liks par to manīt, tāpēc trauksmains miegs, bezmiegs vai murgi patiesībā ir normāla parādība, ja smēķēšana pirms miega ir ierasts rituāls. 

Slāpju remdēšana ar ūdeni

Veselīga dzīvesveida piekritējiem varētu šķist prātīgi dzert ūdeni arī pirms gulētiešanas, taču patiesībā tā ir vienīgā dienas daļa, kurā no ūdens dzeršanas vajadzētu atturēties. Kā portālam ''Viņa'' stāstīja uztura speciāliste Līga Balode, tad vakarā, vismaz divas stundas pirms gulētiešanas, ūdens dzeršana nav ieteicama, jo organismam ir jāatpūšas.

Sportiskas aktivitātes

Lai vai kāds mums katram būtu dienas režīms, atlikt uz vakara stundām sportiskās aktivitātes nav prāta darbs. Pirmkārt, vakarā enerģijas ir daudz mazāk un atdeve fiziskām aktivitātēm būs mazāka, un, otrkārt, nav veselīgi organismam dot papildu slodzi dienas beigās, kad tas vēlas atpūsties. Pārāk vēlas sportiskās aktivitātes var ietekmēt miegu, tāpēc pārdomā, vai pie neizgulēšanās nav vainojams šis faktors. 

Foto: Shutterstock

Istabas temperatūra

Pirms došanās pie miera, vairums uzskata, ka telpai jābūt siltai, taču patiesībā miegs būs daudz labāks, ja telpa būs vēsāka. Arī ķermeņa temperatūra nakts laikā kļūst zemāka, tāpēc arī gaisa temperatūrai jāpielāgojas un jābūt nedaudz vēsākai. Ja ir iespējams, noregulē to vēsāku vai arī atstāj atvērtu logu nakts laikā, lai istabā būtu arī svaigs gaiss.

Dušas apmeklējums

Duša ir lielisks modinātājs no rīta, kad atvērt acis ir lielākās mocības, taču vakarā, pirms došanās pie miera, duša ne vienmēr ir tas labākais veids, kā atslābināties. Arī vakarā duša vairāk pamodinās ķermeni, līdz ar to miegs var arī nenākt.

Gulēt bez strīdiem

Dzīves pamācībai par to, ka nekad nevajag doties gulēt dusmīgam, ir pamatota taisnība. Ja ir sanācis iesaistīties strīdā vai konfliktā, to vajadzētu atrisināt vēl pirms miega, citādi arī nākamā diena tiks pavadīta ne tajā labākajā noskaņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!