Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Kā pareizi saplānot ēdienkarti nedēļai, lai pēc septiņām dienām neatklātu, ka biezpienam jau sen beidzies derīguma termiņš, tomāti sažuvuši, bet maizes kancīti apsēdis pelējums? Tev noteikti noderēs padomi, ko atradām izdevumā "Gazeta".

Ir taču pasaulē arī disciplinēti cilvēki, tādi, kuriem viss akurāti salikts pa plauktiņiem – gan virtuvē, gan ģērbtuvē, gan vispār dzīvē kā tādā. Un pats galvenais – ledusskapī. Viņiem nekad nenākas izmest sabojājušos produktus, atrast plaukta dziļumos appelējušas krējuma atliekas, viņiem nevajag prātuļot, kas, pie velna, ir anšovi un kā tie nonākuši ledusskapī. Tāpat viņiem nav attīstīta spēja pēc smaržas noteikt produktu (ne)svaiguma pakāpi un viņi nemēģina draudzenēm –dārzkopības entuziastēm iesmērēt piecus kilogramus saasnojušu kartupeļu.

Diemžēl šis stāsts nav par mums. Mums ir gluži pretēji – ledusskapī viss pazūd un sabojājas. Mēs varam vienu vakaru sapirkt siļķu rolmopšus, karameļu saldējumu, alus četrpaku un marinētus tomātiņus, pēc tam ilgi domājot, ko ar šo dīvaino kombināciju iesākt. Mums mājās ir tikai griķi, sinepes, aizvakardienas kefīrs un ātri pagatavojamās nūdeles. Īsumā – mums ļoti jāmācās pareizi iepirkties (un jābeidz pirkt dīvainus produktus).

Nedēļas ēdienkartes plānošana ir paradums, kurš nudien palīdz taupīt gan laiku, gan naudu, apgalvo speciālisti.

Tie, kuriem ir plāns nedēļai, vakaros nemirst badā, stāvot pie ledusskapja un prātojot par vakariņām, viņi nepērk piemājas veikalā gatavo siļķi kažokā un šokolādes kūku, lai remdētu pēkšņo izsalkumu un slikto garastāvokli.

Viņi ēd veselīgi un pareizi, ievērojot īstās olbaltumvielu, tauku, ogļhidrātu un šķiedrvielu proporcijas, bet ietaupīto laiku velta savai izaugsmei un kulturālai izklaidei. Kā rīkoties, lai arī mums tā būtu? Esam uzmanīgi izpētījuši šo jautājumu un tagad zinām, kā plānot ēdienkarti un kļūt laimīgākām!

Analizē savus ēšanas paradumus!

Foto: Shutterstock

Pirmais solis ceļā uz kulināro disciplīnu – rūpīga savu paradumu analīze. Ņem vērā, ka tam vajadzēs laiku – nedēļu vai pat divas. Ja esi nolēmusi šim jautājumam pieiet nopietni, nāksies papūlēties, piemēram, izveidojot tabulu, kurā 7–14 dienas fiksēt visu, kas ēsts brokastīs, pusdienās, vakariņās, kā arī starp ēdienreizēm. Atvēli aili arī komentāriem un piezīmēm – vai tāds ēdiens tevi apmierina.

Šādā veidā sapratīsi, ko tu ēd un ko vajadzētu papildināt vai mainīt.

Tā, iespējams, atklāsi, ka ļoti reti ēd dārzeņus, pārāk grēko ar ceptu vai sālītu ēdienu vai arī tavā ikdienas ēdienkartē trūkst olbaltumvielu. Secinājumi pavisam vienkārši – visu lieko nost, iztrūkumu pievienot.

Aptaujā mājiniekus

Foto: Shutterstock

Ja dzīvo viena vai kopā ar kaķi, kura gastronomiskās vajadzības ir visnotaļ skaidras un paredzamas, šo punktu drīksti izlaist. Taču, ja nē, nāksies rēķināties ar ģimenes viedokli – pie mums taču ir demokrātija, vai ne?!

Ja esi iecienījusi avokado un vājpiena biezpienu, tas nebūt nenozīmē, ka pārējiem mājiniekiem garšo tas pats. Tāpēc ir jānoskaidro, kas no ledusskapja satura garšo pārējiem, ko viņi ēd, kas viņus neinteresē un kā nonākt pie kompromisa. Iesaisti ēdienkartes veidošanā gan vīru, gan bērnus. Ja ģimene iecienījusi brokastu pārslas, bet tev tās negaršo, norunājiet, ka viņi paši sekos līdzi pārslu krājumiem un nepieciešamības gadījumā tās iekļaus nedēļas pirkumu sarakstā.

Ledusskapja inventarizācija

Foto: Shutterstock

Nākamais solis – inventarizācija. Turklāt ne tikai ledusskapī, bet arī pieliekamajā un virtuves skapīšos, rūpīgi izvērtējot pārtikas krājumus. Iespējams, tur atradīsies veci griķu milti, kurus būsi nopirkusi pirms septiņiem gadiem, kārtējo reizi nolemjot ēst superveselīgi, aizpērnās klijas un pusducis pārcukurojušās ķiršu zaptes burciņu, ko sirsnīgā Ainas tante atsūtīja 2005. gada rudenī. Esi gatava dažādiem atklājumiem.

Izvērtē inventarizācijas datus un izmanto mājās esošo pārtikas krājumu sarakstu kā pamatu nākamās nedēļas ēdienkartes un pirkumu listes veidošanai. Zinot, ka mājās ir rīsi, griķi un pupiņas, ieplāno, piemēram, pirmdienā gatavot ceptu vistiņu ar rīsiem, otrdien – kāpostu tīteņus vai pildītu papriku, kur izmantot rīsu atlikumus, citu dienu – pupiņu zupu vai lobio. Atbrīvo fantāziju un garšas kārpiņas!

Nosaki prioritātes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja budžets liek savilkt ciešāk jostu un aizmirst par delikatesēm, nosaki prioritātes! Vienmēr būs tā, ka jāsaprot – kas ir jāpērk un ko vienkārši kārojas. Veidojot produktu sarakstu, par katru pozīciju apdomā, vai tas tev ir nepieciešams.

Kādēļ pirkt zivju mērci vai kokosriekstu pienu? Vai tiešām tik bieži gatavo austrumu ēdienus? Vai tomēr tā ir mirkļa iegriba?

Trekns saldais krējums, konservēti bumbieri sīrupā un marinēti gurķi… Pajautā sev, vai tā ir dzīves nepieciešamība vai veids, kā tuvināt akūtu pankreatīta lēkmi vai mainīt cukura līmeni asinīs. Savukārt bietes, kefīrs, griķi, zivs lai paliek sarakstā, noderēs.

Ēdienkarte nedēļai

Foto: Shutterstock

Nedēļas ēdienkartes izveidošana kādam šķitīs sarežģītākais uzdevums pasaulē, bet citam – elementārs sīkums. Ja pārstāvi pirmo grupu, piedāvājam atvieglot uzdevumu, plānošanas pamatā izmantojot noteiktu principu. Ņem piemēru no seriāla "Lielā sprādziena teorija" (The Big Bang Theory) varoņa Šeldona, kurš katru dienu zina, ko ēdīs vakariņās, jo trešdienās viņš ēd picu, piektdienās – tajiešu ēdienus, bet pirmdienas ir spageti dienas. Par precizitāti neatbildam, bet princips ir tieši tāds.

Arī tu vari nedēļu plānot tāpat – jo īpaši, ja principiāli vienalga, ko ēst, un nemēdz parādīties pēkšņas vēlmes.

Var izmantot arī citu orientieri vai pieturpunktu, piemēram, izvēloties to olbaltumvielu veidu, ko ēdīsi vakariņās: pirmdienās – pupiņas, otrdienās – vista, trešdienās – liellopa gaļa utt.

Cits variants – sezonalitāte (aukstā zupa un pildīti baklažāni vasarā, kāpostu tīteņi vai jēra ragū ar kāļiem ziemā). Ēdienkarti piestiprini pie ledusskapja durvīm, bet vēlāk neiznīcini – noderēs priekšdienām!

Noderīgi: bloga Viensplusviens.lv autores Lauras Grēviņas pieredze, veidojot nedēļas ēdienkarti.

Pirkumu saraksts

Foto: Shutterstock

Ja ledusskapja un virtuves skapīšu revīzija notikusi un ēdienkarte sarakstīta, pirkumu saraksts ir ļoti vienkārši sagatavojams. Tajā jāieraksta tikai tie produkti no plānotā, kuru mājās trūkst, plus brokastu ēdieni – augļi, olas, siers, piens, kefīrs u. tml.

Paškontrole ir ļoti svarīga – neiekļauj sarakstā tos produktus, par kuriem tev šķiet, ka ēdīsiet, kaut patiesībā tā nenotiks.

Iespējams, tas varētu būt biezpiens. Šķiet, šis ir viens no nelaimīgākajiem pārtikas produktiem – grūti iedomāties, cik daudz biezpiena aiziet sacepumos, jo visādi citādi neviens to vairs nevēlas ēst.

Noderīgi: kulinārā bloga LindasVirtuve autores Lindas Tellgrenas padomi nedēļas ēdienkartes veidošanai

Sasaldē atlikumus

Foto: Shutterstock

Visiem zināms, ka pirkt pusfabrikātus nav labi. Bet, vai kāds apgalvo, ka pašu gatavoti kāpostu tīteņi, kotletes un pelmeņi, būtu slikti pusfabrikāti? Šo ēdienu sagatavošanai iztērēsi dienu, bet cik daudz spēku un laika pēc tam ietaupīsi? Saldēt iespējams arī gatavās maltītes – gaļas mērces, kartupeļu sacepumu, pat zupas.

Ja vienā reizē pagatavosi divreiz vairāk, pusi ēdiena droši liec saldētavā. Un, kad nebūs ne spēka, ne laika stāvēt pie plīts, atliks vien atkausēt pašas gatavoto ēdienu, kas jau gaidīs saldētavā.

Saldēt, starp citu, var arī buljonu, tomātu mērci un vārītas pupiņas – tādas ēdamlietas, kuras parasti gatavo laikus un kas prasa ļoti daudz laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!