Foto: Shutterstock
Ja tu šobrīd skrien kā vāvere ritenī, mēģinot saprast, kā ar divām rokām pagatavot visu Ziemassvētku mielastu, iepirkt un sapakot pēdējās dāvanās, kā arī sapucēt ne tikai sevi, bet arī mājvietu, ir vietā senā gudrība – savlaicīgi sākot gatavoties svētkiem, aiztaupīsi sev absolūti nevajadzīgas galvassāpes. Protams, pēc kara visi gudri, taču tas nenozīmē, ka ar visu laiku trūkumu svētkus nav iespējams glābt. Mēs tev palīdzēsim!

Runājot par Ziemassvētku maltīti, iespējams, kādu sarežģītāku recepti vērts aizstāt ar citu – nu, kaut tādu, kuras gatavošana neaizņems pusi dienas. Ar pīrāgiem nekad nenošausi greizi – pēc ceturtā vai piektā pīrādziņa ielikšanas vēderā ļaudis jau parasti jūtas tīri labi uzēduši, līdz ar to ātrās pīrāgu mīklas, ko var pagatavot ne ilgāk kā 30 minūtēs, būs tavs īstais variantiem. Arī pelēko zirņu uzvārīšana un speķīša pagatavošana nav ilgs process, taču šis ēdiens nodrošina, ka par ēšanas turpināšanu vakara gaitā runa varēs būt vien pēc laba laiciņa.

Dāvanas – šis vārds ir teju vai sinonīms Ziemassvētkiem. Protams, kur dāvanas, tur arī tēriņi, tāpēc laika gaitā katrā ģimenē izkristalizējas viņiem piemērotākais apdāvināšanās modelis. Ja esi aizmirsis vai nepaspēji kādam sagatavot paciņu, labs variants ir pēdējā vakarā pagatavot kādu ēdamo dāvanu, savukārt šajā rakstā atradīsi kaudzi ideju dāvanām no vietējiem ražotājiem (ar visām bildītēm!), tādējādi izvairoties no stundām ilgas galvas lauzīšanas.

Neapšaubāmi, kā tad bez pucēšanās! Gribētos domāt, ka eglīte tomēr jau ir sapucēta, tāpēc atlicis vien uzpost citus mājvietas stūrīšus un galdu. Modē atgriežas tradicionālās papīra sniegpārsliņas, kādas daudzi no mums izgatavoja skolā, un, kā zināms, to izgriešana nav nekāda Morzes ābece. Telpu dekorēšanai var izmantot dažādus dabas materiālus – priežu un egļu zarus, eikaliptu zarus vai, piemēram, smiltis, kas iebērtas caurspīdīgā traukā. Vienkārši, ātri un glīti!

Atceries, ka tikpat svarīgi kā parūpēties par to, lai ciemiņi vai radi, pie kuriem dosies, justos labi un pacilāti, ir arī iepriecināt sevi. Un, kas liks tavā sirdī ieplūst siltumam, zini vien pats.

Elpo dziļi – lai skaisti svētki!

Četri praktiski padomi, kā uzklāt skaistu Ziemassvētku galdu bez lieliem tēriņiem

Foto: Publicitātes foto


Svētku maltīte Ziemassvētku vakarā visnotaļ ir visgaidītākais brīdis. Taču, kamēr visu dienu rosāmies virtuvē, lai ceptu apaļos pīrāgus un glazētu gardos piparkūku vīriņus, svētku galda noformējums visbiežāk paliek otrajā plānā. Jāatceras – svētku laikā galda rota ir tikpat svarīga kā Ziemassvētku eglīte un, pieliekot pavisam nedaudz pūļu, var panākt lielisku iespaidu. Interjera dizainere dalās ieteikumos, kā to paveikt, neizdodot pārlieku daudz līdzekļu.

Lasīt vairāk

10 idejas skaistam, bet videi draudzīgam Ziemassvētku dāvanu iepakojumam

Foto: Shutterstock


Ik gadu Ziemassvētku dāvanu iesaiņošanai tiek izmantots liels daudzums iepakojamā materiāla, taču, līdz ar dāvanas izpakošanu, lielākoties krāšņie papīri, lentes un citi dekori nonāk atkritumu tvertnē. Turklāt lielākoties iepakojumi satur sastāvdaļas, kas nesadalās un nav piemērotas atkārtotai pārstrādei. Lūk, "AJ Power Recycling" 10 ieteikumi, kā dāvanas svētkos iesaiņot skaisti un tajā pašā laikā videi draudzīgi.

Lasīt vairāk

Deviņi ārstu padomi, kāda būtu piemērota Ziemassvētku dāvana bērnam

Foto: Shutterstock


Tuvojoties Ziemassvētkiem un dāvināšanas laikam, Bērnu slimnīcas speciālisti atgādina par drošu dāvanu sagatavošanu tiem, kuri Ziemassvētku vecīti gaida visvairāk – bērniem. Kā neapjukt plašajā piedāvājuma klāstā un kā izvēlēties tādu dāvanu, kas neapdraud bērna veselību un pat dzīvību?

Lasīt vairāk

Skaistākā svētku tērpa meklējumos: idejas Ziemassvētku un Jaungada ballēm

Foto: Shutterstock


Apsveicu – esam tajā Ziemassvētku gatavošanās jampadrača posmā, kurā skrējiens uzņēmis jaudīgākos apgriezienus! Šī brīža populārākie jautājumi variē starp "ko liksim galdā" un "ko slēpsim zem eglītes", taču nevajadzētu aizmirst arī par "ko vilksim mugurā". Un ar Ziemassvētkiem vēl nekas neapstājas – 2023. gads jau nepacietībā dīdās, lai katram un ikvienam paspiestu roku!

Lasīt vairāk

Viens tonis un minimālisms – eksperte par aktuālo Ziemassvētku rotājumos

Foto: Shutterstock


Ziemassvētki nav iedomājami bez gaismiņu virtenēm, sniegpārslu dekoriem logos un skaisti izdekorētas eglītes. Bet kas šogad ir modē? To palīdz saprast Ekonomikas un kultūras augstskolas studiju programmas "Interjera dizains" direktore Ksenija Miļča, ar kuras skaidrojumu var iepazīties zemāk.

Lasīt vairāk

Maciņam draudzīgas apēdamās dāvanas: 28 idejas, ko pagatavot pašam

Foto: Shutterstock


Pat ja brīžiem šķiet, ka iekšējais Grinčs aug augumā un šogad Ziemassvētkos negribas neko, ir vērts to sapurināt, atmaigt un ļauties dāvināšanas priekiem. Protams, vienmēr dāvanas var nopirkt jau gatavas, bet paša rūpētai būs pavisam cita vērtība – jo īpaši, ja tā pagatavota mājas virtuves siltumā. Un, lūdzu, iztiksim bez piparkūkām, neesi tas ciemiņš! Pašgatavotām dāvanām turklāt nav jābūt sarežģītām, ar neskaitāmām sastāvdaļām un dārgiem produktiem – vienkāršus kārumus var pasniegt neaizmirstami, piedomājot pie glīta noformējuma.

Lasīt vairāk

Skaistumam, mājai un vēderpriekiem: Latvijā ražotu dāvanu idejas svētkiem

Foto: Publicitātes foto


Latvijā ir ne mazums zīmolu, kuru radītos produktus ne viens vien iesaka kā labu dāvanu: “Laimas” konfektes, Rīgas balzāmu, “Stendera” kosmētiku un citas. Bet varbūt gribas kādu tuvienieku vai ārzemju draugu iepriecināt ar ko neparastu? Piemēram, saldumiem ar čiekuriem, māla traukiem, stilīgu apģērbu un pat ķiploku karameli?

Lasīt vairāk

10 idejas interesantām svētku dāvanām skolēnu izpildījumā tirdziņā 'Cits Bazārs'

Foto: Publicitātes foto


Vēl patīkamāka par dāvanu saņemšanu ir tikai dāvanu gādāšana. Kas gan cits spēj radīt tādu Ziemassvētku sajūtu kā gatavošanās svētkiem, to gaidīšana un dāvāšanas prieks? Jau par ikgadēju tradīciju ir kļuvis Ziemassvētku tirdziņš "Cits Bazārs", kurā savus meistardarbus piedāvā skolēni.

Lasīt vairāk

Uzdāvini cepumu cepšanu: receptes, ko sapildīt burkās un palikt zem eglītes

Foto: Shutterstock


Saņemt apēdamu dāvanu Ziemassvētkos vienmēr ir patīkami, jo dāvinātājs ir centies un savā virtuvē uzbūris vai iegādājies gardumus, silti domājot par saņēmēju. Taču ko uzdāvināt tiem, kuriem pašiem patīk gatavot? Labs variants ir paša sabērts cepumu mīklas sausais mikss burciņā – tā uzdāvināsi ne vien kārumu apēšanas prieku, bet arī to pagatavošanas prieku. Kā veiksmīgāk pašam sagatavot cepumu receptes dāvanu burciņas, portālam "Tasty" iesaka konditorejas-kafejnīcas "Parka Kafe" konditore Mairita Krūmiņa.

Lasīt vairāk

10 ātrās pīrāgu mīklas, ko var pagatavot ne ilgāk kā 30 minūtēs

Foto: DELFI


Šodien daudzās virtuvēs valda īsts haoss – ar vienu roku jākapā rasols, ar otru – jāapmaisa štovētie kāposti, nepiemirstot pieskatīt arī krāsnī iešauto ābolu plātsmaizi. Svētku trakumā atrast laiku stundām ilgai pīrāgu mīklas raudzēšanai būs īsta neiespejamā misija, tādēļ nākam tev talkā ar 10 ātro mīklu receptēm.

Lasīt vairāk

Vienkāršs veids, kā izcept piparkūkas 20 minūtēs

Foto: Shutterstock


Ar Ziemassvētku smaržu piepildīta māja un pilns trauks ar svaigi ceptām piparkūkām 20 minūtēs? Jā, tas nav sapnis! Noderīgu padomu, kas noteikti noderēs Ziemassvētku gaidīšanas laikā, iesaka mūsu lasītāja Laila Rudzone.

Lasīt vairāk

Svētku dekorācijas, ar kurām mājokli rotāt visas ziemas garumā

Foto: Shutterstock


Nav vienas pareizās atbildes uz to, kad tad īsti ir laiks mājokli dekorēt svētku noskaņās un kad ir laiks to visu vākt nost. Laikā, kad aiz loga valda drēgnums, vēlme mājokli darīt kripatiņu gaišāku un mājīgāku urda nepārtraukti. Un ir labā ziņa! Ar gana daudziem iecienītiem Ziemassvētku dekoriem vari mājokli uzspost jau rudens beigās, bet novākt agrā pavasarī, un nebaidīties, ka pāršausi pār strīpu.

Lasīt vairāk

Lietotas dāvanas un vienošanās par budžetu. Kā ietaupīt Ziemassvētku dāvanām

Foto: Shutterstock


Aizejot šobrīd uz lielveikalu, jau var just Ziemassvētku gaidu drudzi, ne tikai skaisto gaidīšanas laiku. Stāvvietas pilnas. Kā nepārtērēties Ziemassvētku dāvanām, iesaka taupības praktizētāja un finanšu eksperti.

Lasīt vairāk

Koši, dabai pietuvināti un oriģināli – idejas, kā mājokli svētkos uzpost ar glanci

Foto: Shutterstock


Grūti iedomāties vēl kādus svētkus, kas būtu tik vizuāli krāšņi kā Ziemassvētki. Ir pienācis pēdējais laiks, lai svinīgo noskaņu ienestu arī savos mitekļos. Ja nezini, ar ko sākt, iedvesmu rodi šajos piecos pavisam vienkāršajos ieteikumos, kā bez lielas piepūles radīt svētku sajūtu ne tikai sev, bet arī apkārt esošajiem.

Lasīt vairāk

Sāc plānot tagad! Tradicionālu un latviešiem tuvu ēdienu receptes svētku galdam

Foto: Shutterstock


Latviešu tradicionālie Ziemassvētki nav iedomājami bez deviņu, divpadsmit vai pat vēl vairāk ēdienu likšanas galdā – tā, lai bagātīgi un pēc paražām, jo nākamajam gadam solītā laime jāķer aiz cūkas šņukura (vai stilba, kā nu pavārs izlēmis). Ar savlaicīgu svētku maltītes plānošanu nenošausi greizi, tāpēc labāk būt gatavam un pagatavojamo recepšu un nepieciešamo produktu klāstu apzināties ātrāk par 23. decembra pēcpusdienu. Ja idejas vēl neraisās – "Tasty" steidz palīgā!

Lasīt vairāk

Decembra modes salikumi: 31 ideja katrai mēneša dienai

Foto: Shutterstock


Lai gan decembris ir tas gada mēnesis, kurā drēbju izvēles ziņā atgādinām pelmenīšus, kas uzmanīgi skatās zem kājām, tam noteikti piestāv arī pucēšanas. Un, kā nu ne, ja reiz decembra beigās celsim glāzes par godu daudzu iemīļotākajiem gada svētkiem un sagaidīsim jaunu, cerams – vēl labāku gadu!

Lasīt vairāk

Dāvanas, eglīte un rosīgā virtuve: drošības ābece Ziemassvētku gaidās

Foto: Shutterstock


Rādītājs, ka svētki ir izdevušies, – visi pēc tiem ir sveiki, veseli un priecīgi. Lai aizvadītu gada nogales svinības bez raizēm, kampaņas "Pārvērt pārdrošību par drošību!" organizatori aicina pievērst uzmanību tādiem aspektiem kā drošas dāvanas bērniem un drošas vides sagatavošana.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!