Foto: "Six Senses International"
Austeja Landsbergiene ir privātskolu ķēdes dibinātāja. Viņa piektdien viņa ar savu pieredzi dalīsies publiski uzstājoties TEDxRiga 2016. Viņasprāt, izglītības sistēma Latvijā un Lietuvā ir novecojusi, bet igauņiem ar tās īstenošanu veicoties labāk.

Viņa uzskata, ka Baltijas valstis nevarot tā vienkārši skatīt kā vienu veselumu. "Manuprāt, igauņi ir pieņēmuši labus lēmumus, un tas ir redzams. Jāatzīst, ka Lietuva un Latvija nedaudz atpaliek no Igaunijas. Protams, ka arī igauņiem ir savas grūtības, bet izglītības sistēmas Lietuvā un Latvijā ir novecojušas. Vājākās vietas ir skolotāju sagatavošana un emocionālā labklājība skolās un bērnudārzos. Piemēram, Lietuvā mēs liekam uzsvaru uz eksāmenu un kontroldarbu rezultātiem, tādējādi mācības notiek ar mērķi nokārtot pārbaudes darbu, nevis veicināt audzēkņu zinātkāri un kritisko domāšanu. Lai kļūtu par 21. gadsimta skolu, ir vajadzīga drosme. Diemžēl mūsu valstīs šīs drosmes pietrūkst," saka Austeja.

Kolumbijas universitātes Klingenšteina centra stipendiāte Austeja ir "6 Senses International Preschool" dibinātāja un izpilddirektore. Tas ir starptautisku izglītības iestāžu tīkls Lietuvā un Latvijā, kas sastāv no 14 bērnudārziem, trīs pamatskolām un vienas vidusskolas. Viens no bērnudārziem atrodas arī Mežaparkā.

2015. gadā viņa ieguvusi "Gada jaunā uzņēmēja" balvu par Lietuvas izglītības sistēmas uzlabošanu. Austeja stāsta, ka viņas sapnis esot izveidojot mūsdienīgu skolutīklu Baltijā, kas piedāvātu globālu izglītību. "Vēlos arī veidot ciešāku saikni starp teoriju un praksi." Viņa uzskata, ka 21. gadsimtā vecāki ir pakļauti vēl nepieredzētam stresam un raizēm. Mums esot lielas gaidas – saviem bērniem vēlamies dot labāko. Tāpēc esot svarīgi runāt par mūsdienīgu bērnu audzināšanu, kas noved pie mūsdienīgas izglītības nepieciešamības.

Jāatzīst, ka Lietuva un Latvija nedaudz atpaliek no Igaunijas. Protams, ka arī igauņiem ir savas grūtības, bet izglītības sistēmas Lietuvā un Latvijā ir novecojušas.
Austeja Landsbergiene

Austeja uzskata, ka viss ir atkarīgs no skolotājiem: "Diemžēl skolotāja profesijas prestižs ir nokrities līdz ļoti zemam līmenim. Pārāk zemam. Daudzi apgalvo, ka vainojams ir zemais atalgojums, bet, piemēram, Lietuvā universitāšu profesoriem ir vēl zemākas algas, bet šis amats tiek cienīts vairāk. Nauda nav vienīgais faktors. Nozīme ir arī aizrautībai un cieņai. Pasniedzējam ir jābūt pedagogam, kurš, papildus sava mācību priekšmeta pasniegšanai, domā arī par raksturu veidošanu un vērtību iemācīšanu. Ir svarīgi apsēsties un aprunāties. Ir svarīgi mīlēt savu darbu. Manuprāt, daudzi skolotāji nemīl savu darbu. Nepārprotiet, ir daudz lielisku skolotāju, kuri aizrautīgi dara savu darbu un paveic brīnišķīgas lietas, bet ir arī daudzi, ar kuriem nevaram lepoties. Pārāk daudzi. Tā ir lielākā problēma. Tu neizpelnīsies cieņu tikai tāpēc, ka esi skolotājs. Cieņu izpelnās ar paveiktā darba kvalitāti. Mums ir jāatgūst zaudētā cieņa."

Tu neizpelnīsies cieņu tikai tāpēc, ka esi skolotājs. Cieņu izpelnās ar paveiktā darba kvalitāti. Mums ir jāatgūst zaudētā cieņa.
Austeja Landsbergiene

Uz atvadām Austeja dalās ar pārdomām, ka sievietēm vajadzētu vairāk domāt par sevi un par to, ko pašas vēlas, un mazāk par to, ko citi no viņām sagaida. Tāpat neesot iespējams izpatikt visiem. Kāds vienmēr domāšot, ka tavi lēmumi ir slikti, ka neesi pietiekami laba savā profesijā, vai arī ka neesi pietiekami laba māte. Ir jāieklausās savā iekšējā balsī un jādara tas, kas, tavuprāt, ir tev labākais.

"Un es smaidu, pateicoties savai ģimenei. Mans vīrs ir vislabākais jokdaris. Patiešām. Tā mēs iepazināmies. Viņš joprojām mani smīdina," tā savu dzīvesprieku skaidro Austeja Landsbergiene.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!