Foto: DELFI
"Latvija ir paradīze!" saka brazīlieši Žanaina Barreto un Rafaels Nasimento, kuri pirms trim gadiem pārcēlās uz dzīvi šeit. Savādi to dzirdēt no cilvēkiem, kuri pametuši — kā mums šķiet — īstu paradīzi, krāšņo, silto un priecīgo Brazīliju, iemainot to pret mūsu īso vasaru un tumšo ziemu. Izrādās, Latvija abiem dod ko daudz svarīgāku — drošību. Un latvieši neesot nemaz tik noslēgti. Galvenais ir to viņu intraverta "burbuli" pārdurt.

Ar jautro, atvērto un runātīgo Žanainu un daudz klusāko, bet sirsnīgo Rafaelu es iepazinos pavisam nejauši, laiski un bezmērķīgi pastaigājoties pa kārtējo tirdziņu Vērmanes dārzā. Aci piesaistīja viņu nelielais stendiņš ar jēdzienam "latviešu gadatirgus" pavisam neraksturīgām, savdabīgām rotām. Vārds pa vārdam, līdz atklājās, ka viņi ir brazīlieši, kas dzīvo un strādā Rīgā. Kad palūdzu abus izstāstīt savu stāstu, pat nenojautu, ka tas būs piedzīvojumu filmas cienīgs!

Mūsu saruna ilga vairāk nekā trīs stundas. Lielākoties runāja Žanaina, iepinot pa kādam latviešu vārdam, dažus teikumus piebilda arī Rafaels, kurš ir ne tikai rotu mākslinieks, bet arī mūziķis, perkusionists brazīliešu mūzikas grupā "NaLata Project".

Mans pirmais jautājums bija visai loģisks — kā un kāpēc viņi nonākuši Latvijā? Izrādās, nemiera gars bijusi Žanaina. "Kad biju pusaudze, divus gadus nodzīvoju Filipīnās kopā ar savu patēvu; viņš ir inženieris un tur strādāja. Kad atgriezāmies mājās, visu laiku gribēju dzīvot kaut kur citur, ārpus Brazīlijas. Kad tu visu laiku esi vienā vietā, tur piedzimi, uzaugi un dzīvo, tā ir tava realitāte. Es redzēju, ka pasaule ir daudz plašāka," viņa stāsta ļoti labā angļu valodā. "2012. gadā mans brālis atgriezās Filipīnās, jo tur viņam bija draugi, un iepazinās ar latvieti… Pēc četriem gadiem viņi pārcēlās uz Latviju un vēl pēc gada apprecējās. Tajā brīdī sākās mūsu stāsts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!