Foto: Shutterstock
Pavasaris ir laiks, kad teju katrs no mums sāk dzīvot veselīgāk. Mostoties gada siltajai sezonai, kļūstam atbildīgāki pret savu organismu un vairāk tajā ieklausāmies. Ikdienā pamazām ienāk vairāk svaiga gaisa, aktīvās atpūtas un pārdomātākas maltīšu plānošanas. Lūk, mans pavasara veselības ceļvedis, kas, cerams, iesākts nelieliem soļiem, laika gaitā pārvērtīsies par dzīvesveidu. Iespējams, pāris ideju vari aizgūt arī savai ikdienai!

7.00 – 7.30

Iesākoties dienai, cenšos mosties pamazām, strauji nelecot no gultas, bet pamazām modinot ķermeni un sagatavojot to nākamajai dienai. Iesaku izstaipīt augumu, sākot no pirkstu galiņiem līdz papēžiem, domās apsverot gaidāmās dienas plānus.

Savukārt, kad izdevies pārvarēt miegainību un pretoties modinātāja zvana atlikšanai, dodos uz virtuvi, lai sagatavotu glāzi silta citronūdens, ko izdzert uzreiz, kā arī pagatavotu vēl vienu porciju vēlākai baudīšanai. Pirmkārt, organisms nakts laikā ir atūdeņojies, otrkārt citrons mazinās organismā esošo skābo vidi, normalizējot pH līmeni un tā paaugstinot mūsu aizsardzības spējas un novēršot iekaisuma procesus vai to veidošanos.

7.30 – 7.50

Rīta cēliena pirmās minūtes ir laiks, ko veltu organisma iekustināšanai. Šobrīd mana iecienītākā nodarbe ir joga – vienkārši izpildāmās asanas ne tikai padara mundrāku ķermeni, bet arī prātu - pastāv teorija, ka pat 15 minūtes jogošanas spēj aizstāt rīta kafijas tasi.

Iespējams, šī sajūta rodas placebo efekta rezultātā, bet jogas efekts ir manāms – noskaņojums kļūst labāks, prāts – nosvērtāks un idejas raisās krietni bagātīgāk.

Protams, jogu ir iespējams aizstāt arī ar kardio slodzi – tā stimulēs vielmaiņu, kā arī mazinās stresa hormona kortizola daudzumu organismā. Turklāt atsevišķos pētījumos atklāts, ka kardio slodze visefektīvākā ir tieši dienas pirmajā pusē, esot tukšā dūšā un vingrojumiem krietni labāk veicinot lieko tauku šūnu degšanu.

7.50 – 8.00

Pienākot brokastu ieturēšanas laikam, izvēlos ātri pagatavojamas un vienkāršas alternatīvas. Šobrīd mans favorītēdiens, viennozīmīgi, ir dažādi smūtiji – kombinējot banānu ar vājpienu un citiem augļiem vai ogām, kā arī auzu pārslām un jebkādām citām veselīgām piedevām, organisms uzņem ne tikai vajadzīgo kaloriju devu, bet arī vitamīnus un minerālvielas. Īpaši iesaku smūtijam pievienot nedaudz avokado, kas padarīt biezāku tā konsistenci, apgādājot mūs ar tik vērtīgajām nepiesātinātajām taukskābēm.

8.00 – 8.30

Pošoties gaidāmajai dienai, izdari pakalpojumu savai ādai, lietojot saules aizsargkrēmu, kā arī mitrinošus līdzekļus ādai ap acīm un rokām. Tā kā birojā, kur pavadu dienas lielāko daļu, gaiss ir sauss, lieti noder micelārais ūdens - to vari iemest rokassomā, lai dienas gaitā atsvaidzinātu ādu un izskatu. Tāpat neaizmirsti ieskatīties spogulī un uzsmaidīt sev - diemžēl vien retā no mums lepojas ar sevi un neaizmirst to sev arī regulāri atgādināt.

8.30 – 9.00

Mērojot ceļu uz darbu, aizvien biežāk izvēlos doties uz to kājām. Noteicošais faktors ir sabiedriskā transporta neadekvātās izmaksas, kā arī arvien siltākais laiks un gaišie rīti. Drīzumā apsveru iegādāties velosipēdu, lai iekļautu savā ikdienā vairāk fizisko aktivitāšu un to radītos laimes hormonus.

Darba dienas laikā galda atvilktnē vēlams noglabāt veselīgus našķus. Ilgas pauzes starp ēdienreizēm palēnina vielmaiņu un mazina koncentrēšanās spējas. Tā var būt sauja riekstu vai žāvētu augļu, pilngraudu sviestmaizes šķēle ar liesu gaļu un salātiem vai dzeramais lakto – veselīgas uzkodas neļaus veidoties izsalkuma sajūtai, gaidot pusdienas vai vakariņas, veicinot arī gremošanas trakta darbību. 

Tāpat neaizmirsti par ūdens glāzes atkārtotu piepildīšanu, kā arī dzer to atdzesētu, lai organisms tērētu enerģiju sevis sasildīšanai.

Ja zini, ka mēdz piemirst par ūdens dzeršanu, lejuplādē telefonā aplikāciju, kas par to atgādinās, vai nodrošinies ar 1,5 litru pudeli, ko piepildi, ierodoties darbā (tas gan neizslēdz periodisku piecelšanos no vietas, izkustēšanos un izstaipīšanos dienas laikā).

Darba dienas gaitā ierasto pēcpusdienas kafijas tasi centies aizstāt ar zaļo tēju – par tās vērtīgajām īpašībām runāts daudz un bieži, bet galvenās no tām ir spēja cīnīties ar brīvajiem radikāļiem, mazinot pāragras novecošanas un hronisku slimību attīstīšanās risku, kā arī vielmaiņas veicināšana.

Tāpat ir īstais laiks kļavu sulu un drīzumā arī bērzu sulu tecināšanai un baudīšanai. Pirmās jau esmu nogaršojusi, un tām iesaku pievienot upeņu krūma zariņu - aromāts un garša būs fantastiska!

Pēc 17.00

Dienai tuvojoties tās noslēgumam, iekļauj tajā gan fiziskās aktivitātes, gan neaizmirsti par veselīgu vakariņu un, iespējams, nākamās dienas pusdienu pagatavošanu, protams, veltot laiku arī dvēselei tīkamām nodarbēm – nav noslēpums, ka reizēm paslinkošana, ieritinoties ar grāmatu dīvānā, ir tieši tas, kas vajadzīgs.

Ja pieminam ēst gatavošanas tēmu, ir īstais laiks izmēģināt dārzkopja prasmes - diedzē sēklas un iesēj salātus, uzņemot virkni vitamīnu, turklāt krāsainie podi un apņēmīgie zaļie audziņi uzlabos arī noskaņojumu.

Jāpiebilst, ka mediķi iesaka izkustēties vismaz trīs reizes nedēļā (ideālā variantā tā, protams, ir sportošana ik dienas, vismaz 20 minūšu garumā pakļaujot organismu samērīgai slodzei), nodarbojoties ar vidēji augstas līdz augstas intensitātes treniņiem, kā arī neaizmirstot par spēka vingrojumiem.

Manās sporta aktivitātēs šobrīd ietilpst skriešana, gatavojoties maratona 10 kilometru distancei, kā arī joga, spēka vingrojumi, izmēģinot šobrīd tik populārās "Fitness Challenge" programmas, ko iespējams lejupielādēt telefonā, kā arī salsas nodarbības un baseina apmeklēšana.

Variāciju, protams, ir daudz, taču, iekļaujot ikdienā fizisku slodzi, iesaku to darīt pārdomāti, veidojot noteiktu rutīnu, pie kuras organisms pieradīs (ja ceturtdienās apmeklēju salsu, tad sestdien, pirmdien un trešdien skriešu, papildinot slodzi ar spēka vingrojumiem, savukārt brīvajās dienās veltīšu laiku stiepšanās vingrojumiem un jogai utt.). Tas ļaus ne tikai efektīvāk un racionālāk vingrot, bet arī neliks zaudēt motivāciju slinkuma uzplūdu iespaidā.

Dienas noslēgumā ir vērts veltīt laiku sev – pievērs uzmanību elpošanas tehnikai, "izvēdinot" ne tikai plaušas, bet arī diafragmu, kā arī sakopo domas, mērķus un ieceres.

Dodoties pie miera, parūpējies, lai guļamistaba ir izvēdināta un tavu naktsmieru nekas netraucētu – šai sakarā datoru un tālruni labāk atstāj kur citur – telpai, kurā guli, jākalpo vien miegam un krietni patīkamākām nodarbēm par raizēm par darbu.

Protams, iepriekš minēto informāciju un manis sastādīto veselīgākas ikdienas ceļvedi ir iespējams papildināt vēl un vēl, detalizētāk raksturojot ēdienkartes sastādīšanas jautājumus, kā arī sportisko aktivitāšu specifiku un arī iedvesmas gūšanas viltības.

Bet par to, visticamāk, runāšu citās reizēs, pieminot arī to, cik liela nozīme ir sevis mīlēšanai un prasmīgai laika plānošanai, tā ievērojami vairojot laimes mirkļu daudzumu ikdienā, kā arī vienkāršai ikdienas svinēšanai, gluži parastu trešdienu pārvēršot īpašā notikumā.

Lai mums visām izdodas baudīt pavasari, mīlēt sevi un ne tikai uzlabot pašsajūtu, bet arī ielaist dvēselē pavasari un nelielu devu tā bezrūpības!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!