Foto: Privātais arhīvs
Divpadsmit gadus vecā Helma Elvīra Križevica no Vecmīlgrāvja kanālā "Youtube" izveidojusi stāstu krātuvi, kur stāsta stāstus un pasakas, kā arī mēles mežģus. Šobrīd skatāmas un klausāmas pasakas un stāsti par ziemu un ar to saistītiem notikumiem. Viņa runā ar zināmu aktiermeistarību, video sākums un beigas parasti ir atraktīvs vai humoristisks. Izrādās, kameras otrā pusē ir tētis Mārtiņš, un stāstus izvēlas pati Helma Elvīra, pirms gala lēmuma konsultējoties ar ģimeni. Helma Elvīra ir arī Rīgas un Latvijas skaļās lasīšanas čempione. Iepazīstamies!

Helmai Elvīrai no mazotnes patīk daudz lasīt. "Jau, kad biju maza, labprāt lasīju un pēc tam uzzināto stāstīju citiem. Vecāki teic, ka es sāku lasīt četru gadu vecumā," atklāj Helma Elvīra.
Ideju veidot kanālu "Youtube" ieteicis tētis Mārtiņš mājsēdes laikā un meita labprāt piekritusi. Tā no 2021. gada maija sākuma katru nedēļu savā "Youtube" kanālā Helma Elvīra ievieto kādu pasaku, teiku, lasījumu vai stāstu. Pamazām veidojas pamatīga krātuve, no kuras vecāki jau izvēlas pasakas savu mazo bērnu midzināšanai. Tāpat tas ir noderīgs materiāls skolotājiem, kas meklē teikas un pasakas, un, protams, "špikeris" skolēniem literatūras stundām.

"Es izvēlos, ko lasīt no pasaku grāmatām vai spoku stāstiem, kas man ļoti patīk. Priekšroku dodu mazāk zināmām pasakām. Atlasu vairākas, izstāstu ģimenei un tad mēs kopīgi pieņemam gala lēmumu," pusaudze izstāsta darba stratēģiju.

Manuprāt, interese par lasīšanu radās, jo mana mamma un omīte ļoti daudz lasīja priekšā. Turklāt darīja to ļoti izteiksmīgi un sirsnīgi.

Vēl viņa ierunā tā saucamos mēles mežģus. Kurš bijis grūtākais? "Žigls žogu zaglis zog žogus," pasmaida meitene. Vajadzējis mēģināt vairākas reizes. Mēles mežģus, starp citu, skatās ne tikai bērni, bet arī pieaugušie.

Filmē tētis, tiek izmantots mikrofons, kamera. "Nemontējam, izveidojam tikai interesantos "sākumiņus" un beigas, tos jautri izceļot. Pa vidu ir tā burvība, ka materiāls nav samontēts, stāstu visu no galvas un viss ir atstāts bez sašķeltiem teikumiem," vērtē pati māksliniece.


Zināms, ka ne viena vien jaunieša sapnis ir kļūt par "jūtūberi" un pelnīt labu naudu. Helmai Elvīrai šāda mērķa nav: "Nemaz nevar būt tāds mērķis – kļūt superslaveniem un pelnīt milzu naudu. Ja tāds mērķis neizdotos, cilvēks kļūtu bēdīgs... Mēs to darām, jo tā dodam citiem un sev mazo prieciņu!"

Kas pašai Helmai Elvīrai ir lasāmviela ikdienā? "Man patīk visādi spoku stāsti, bailīgie un piedzīvojumu stāsti."

Viņai ir divi mazie brāļi. Četrgadniekam Andžejam Žanim patīk klausīties, kā māsa priekšā lasa – viņš pats izvēloties grāmatiņu. Viengadniekam Alfrēdam Gustam lasīšanai par agru.

Toties, aicināta padomāt, kā viņā radusies mūsdienās ne tik biežā mīlestība pret grāmatām, meitene atbild: "Manuprāt, tā radās, jo mana mamma un omīte ļoti daudz lasīja priekšā". Turklāt darīja to ļoti izteiksmīgi un sirsnīgi – varbūt tādēļ tā pieķēros stāstiem."

Helmas Elvīras vērojumi, par to, cik viņas vienaudži lasa, zināmā mērā apstiprina kopējo ainu – klasesbiedri, šķiet, reti kurš lasot grāmatas, toties literārā nometnē bijuši bērni, kas interesējas par grāmatām, tur varēja "pļāpāt par tām, mums bija kopīgas intereses".

Helma Elvīra ierunā arī tā saucamos mēles mežģus. Kurš bijis grūtākais? "Žigls žogu zaglis zog žogus."

Interneta video skatoties draugi un vecāku draugu bērni, viņiem ļoti patīkot, skatoties arī svešie. Un no skolas? "Es pat nezinu, vai viņi zina par manu kanālu! Tie, kas dzirdējuši, saka, ka tas patīk, ieliek "like" un pievienojas sekotājiem. Zina arī mans latviešu valodas skolotājs, viņš piedāvāja vienu video rādīt klasei saistībā ar tēmu par teikām," stāsta jauniete.

Bet lielākie palīgi un atbalstītāji esot ģimene – "viņi klausās un pasaka ko patīkamu".

Mājsēde, kuras laikā ideja radās, jaunietei pat ļoti patikusi: "Tas ir mans! Man bija ļoti ērti, jo varēju saplānot laiku un brīvās stundas veltīt kādai foršai grāmatai vai filmai. Tagad ir grūtāk, jo jau saliktas stundas konkrētos laikos, kā arī eju mūzikas skolā, spēlēju vijoli."

Lūk, arī jaunietes vēlējums Cālis.lv lasītājiem Jaunajā gadā: "Novēlu atrast savu Īsto grāmatu – jo, kad to atrod, tad iepatīkas lasīt," zina teikt Helma Elvīra, atklājot, ka viņas Īstā grāmata bijusi "Tobijs Lolness. Dzīve uz naža asmens", jo tur ir piedzīvojumi un adrenalīna pilnas vietas, kur var "ieplest acis un nedaudz nobīties, tad lasīt tālāk".

Helma Elvīra ļoti priecājas satikt bērnus, kuri tikpat ļoti aizraujas ar grāmatu lasīšanu, kā viņa. Tāpēc, cerams, platforma "Helma stāsta" iedvesmos vēl un vēl bērnus, un ne tikai bērnus – lasīt un arī stāstīt saviem brāļiem, māsām, vecākiem un vecvecākiem par izlasīto.

Helmai Elvīrai ir sava "Facebook" stāstu sekotāju lapa un kanāls "Youtube".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!