Ilze Dimanta ir skaista, jauna sieviete, māmiņa, sociāli ļoti aktīvs cilvēks, kas nereti vada dažādus pasākumus, un viena no talantīgākajām jaunajām zinātniecēm – mikrobioloģēm, kas vēl pat nav sasniegusi 30 gadu slieksni. Šogad viņa saņēma prestižo "L΄Oréal Latvija" stipendiju "Sievietēm zinātnē", kā arī ieguva doktora grādu, paspēja uzstāties vairākās konferencēs un vēl arī pusgadu pavadīt Losandželosā, kur viņas vīrs Justs, kas arī ir zinātnieks un ekonomikas doktors, veica savus pētījumus. Šis ir stāsts par Ilzi.

Kad devos viņu intervēt, fakts, kas stāvēja pāri visam, bija tas, ka viņa ir zinātniece. Nebiju droša, vai spēšu uzdot pareizos jautājumus, un nedaudz satraucos par savu vārdu krājumu, kā arī par savām mikrobioloģijas zināšanām. Bet, kā izrādījās, bažas bija absolūti veltas, mani sagaidīja atvērta un draudzīga jauna sieviete ar meitiņu pie rokas, gaišiem matiem, platu smaidu un šķita, ka viņa drīzāk varētu būt kāda uzlecošā aktrise, nevis jaunizcepta mikrobioloģijas doktore.

Kā dzimšanas diena 1.septembrī liek atgriezties skolas solā vēl un vēl

Bērnībā Ilze nemaz nebija domājusi, ka kļūs par zinātnieci, lai gan dzīvoties pie dabas krūts tēvtēvu mājās "Lejas Kleperos" paticis ļoti, bet Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā pēdējā klasē padziļināti pievērsusies bioloģijas apguvei: "Es vienmēr cenšos atgādināt gan draugiem, gan skolēniem, kuri nāk pie manis rakstīt zinātniski pētnieciskos darbus, ka, lai kļūtu par zinātnieku, nav obligāti jābūt veiksmīgam eksaktajā sfērā jau no bērna kājas – un es esmu tam dzīvs piemērs. Skolas laikā pat apsvēru, ka varētu iet uz sociālo zinātņu vai ekonomikas fakultāti, bet lieliskās bioloģijas skolotājas dēļ sāku padziļināti interesēties par anatomiju. Ņemot vērā to, ka mans tētis ir fiziķis, vienmēr esmu apbrīnojusi cilvēkos spēju prast izskaidrot un pārzināt lielo fundamentu – bioloģiju, fiziku, ķīmiju. Man šķita, ka ir tik superīgi, ja tev ir zināšanas par dzīves sfēru, kas ir tik pamatīga.

Un tā es izlēmu, ka tas taču būtu tik forši – studēt bioloģiju, jo tad es labāk sapratīšu visu dzīvo sev apkārt."

Foto: Privātais arhīvs

Ilzes stāstījumā par skolas gadiem var tikai apskaust to entuziasmu un lepnumu, kas staro no jaunās sievietes: "Atnākot uz biologiem, biju pārlaimīga par savu izvēli! Tā ir tāda fakultāte – vide šeit ir fantastiska! Jāsaka godīgi, kļuvu par to cilvēku, kāds esmu tagad, arī lielā mērā pateicoties bioloģijas fakultātei! Ar bioloģiju patiesībā nekad nevar nošaut greizi, jo iegūtās zināšanas ir awesome un noderēs visu mūžu," šķelmīgi saka Ilze, un man atliek tikai piekrist.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!