Foto: Personiskā arhīva foto
2020. gadā grupas "Dagamba" četru vīru kompānijai pievienojās Alise – jaunā mūziķe ar instrumentu, kas sniedzas pāri viņas galvai. Alisei piemīt patīkams vieglums, kas nes cauri dzīvei. Līdz pat 12. klasei viņa bija pārliecināta, ka ar mūziku nesaistīs savu dzīvi, un tad, gluži kā mūzikas apburta, viņa mainīja visus savus ilgi kaltos plānus un pavisam īsā laikā no nulles apguva lielākā stīgu mūzikas instrumenta – kontrabasa – spēli. Šogad "Dagamba" svin savu desmitgadi, bet Alise – vienu aizraujošu gadu grupas sastāvā.

Mums visiem ir ļoti labi zināms teiciens "Nekad nesaki nekad". Arī talantīgā kontrabasiste reiz domāja, ka nekad savu dzīvi profesionāli nesaistīs ar mūziku, līdz pienāca brīdis, kad pašas teiktie vārdi bija jāņem atpakaļ. Viss sākās gluži tāpat kā lielākajai daļai bērnu – vecāki meiteni aizsūtīja uz mūzikas skolu, kuru absolvējot Alise pie sevis domāja – nekad vairs neko saistībā ar mūziku nedarīšu.

Pirmā satikšanās ar grupu "Dagamba" kontrabasistei bija pirms trim gadiem. "Dagamba" ir pazīstama kā "crossover" jeb starpžanru grupa – grupa, kas savieno šķietami nesavienojamo – klasisko mūziku ar rokmūziku. Tās priekšnesumi ir roka, popa, pasaules un klasiskās mūzikas sajaukums. Un dziesmas "Nutcracker Rock" videoklipā grupas dalībnieki vēlējās radīt arī vizuālo "crossover" jeb iesaistīt feju ar milzīgu instrumentu, kas nozīmēja, ka nepieciešama meitene, kas spēlē kontrabasu. Alisi kā piemērotu šim tēlam ieteica abu grupas čellistu skolotāja. Mūziķe joprojām atceras, kā pirmajā mēģinājumā dzirdējusi vārdus: "Ā, izrādās, tu māki arī ļoti labi spēlēt!" Starp Alisi un grupu izveidojās draudzība – kontrabasiste tika uzaicināta uz "Dagambas" nozīmīgāko koncertu pastāvēšanas vēsturē "Arēnā Rīga", taču, kad uz Vāciju devās irānis Hamidreza Rahbaralams, grupas biedriem gluži organiski nāca apjausma, ka tas, kā grupai pietrūkst, ir kontrabass, un pēc tā tālu nebija jāmeklē.

Pirmie jautājumi no grupas biedru puses bijuši pavisam tieši – kā šādu milzīgu instrumentu pārvadāt un vai Alise to spēj pati panest? 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!