Foto: Privātā arhīva foto
Lilitu Siliņu pazīstu apmēram trīs gadus. Esam kļuvušas tuvas draudzenes, kopš viņa plūca laurus vecmāmiņu skaistumkonkursā, pateicoties savam mazdēliņam Kristianam. Ar Lilitu vienmēr var izrunāties no sirds. Pat, ja ļoti grūti, viņa vienmēr ir loģiska un pieņem saprātīgus lēmumus. No viņas nāk tāds savdabīgs sievišķīgs lepnums. Slēpts aristokrātisms. Lilita uzklausa, taču rīkojas pēc sava prāta. No viņas patiesi var iedvesmoties un smelties spēku. Viņa dalās savā dzīves pieredzē – kā aizgājusi no vīra, viņu kopīgā biznesa un dzimtās pilsētas, un to, kā restartēt savu dzīvi, kad ir ļoti grūti. Lilita uzsver, ka ir iespējams sākt jaunu dzīvi jebkurā vecumā, bet stāsts nav par gadskaitļiem.

Stiprā vidzemniece

Foto: Agrita Grosbarte

Lilita ir vidzemniece no Cēsu puses. Piecu bērnu ģimenē viņa bijusi vecākā māsa, kas jau ātri iemācījis pastāvību un rūpes par citiem. Jau skolas laikā Lilita bijusi ļoti aktīva - tālo distanču sportiste un dejojusi sporta deju izlasē. Labi spēlējusi novusu un šahu. Dziedājusi arī korī, ansambļos un bijusi soliste. Viņai ļoti paticis lasīt slavenu cilvēku biogrāfijas. "Atceros, ka 13 gados lasīju Hektoru Berliozu... Daudzi par to brīnījās," stāsta Lilita. Viņa uzskata, ka būtu bijusi laba režisore. "Apprecējos ļoti jauna, un man ir divi bērni. Ļoti mīlu jūru. Lasu labas izglītojošas grāmatas. Man patīk klasiskā mūzika un tāds viegls džeziņš. Kolekcionēju senās fotogrāfijas, kurās ir redzamās tā laika modes tendences."

Lilitai ir dēls un meita, kas jau ir pieauguši, bet Latvijā nedzīvo. Meita dzīvo Dublinā un ir uzņēmuma vadītāja, savukārt dēls nodarbojas ar datorlietām. Šobrīd viņš ir precējies, un viņam ir divi mazulīši, bet vecmāmiņu skaistumkonkursā Lilita varējusi piedalīties, pateicoties savas meitas dēliņam - mīļajam mazdēliņam Kristianam, kurš toreiz bija vienīgais mazbērns.

Skaistā vecmāmiņa paralēli ģimenes dzīvei vienmēr ir daudz strādājusi. Šķiet, ka Lilita spēj un ir darījusi visu. Viņas dzīves skaistais laiks saistoties ar strādāšanu savā skaistumkopšanas salonā. Viņa ir piedalījusies starptautiskos konkursos (jau minētajā skaistumkonkursā vecmāmiņām, kas notika Latvijā un Bulgārijā, un senāk - pat bijusi "Misis Ukraina Open 2002" fināliste), bet arī cita veida projektos, kur ir bijušas diženas veiksmes, lauri un uzvaras - frizieru un vizāžistu komandas starti aiz Latvijas robežām, kausi. "Ar prieku un gandarījumu atceros šos laikus," smaida Lilita.

Vairāk par skaistumkonkursiem lasi šeit.

"Es pat esmu režisējusi modes teātri Dziesmu svētkiem, Dāvida tērpu modes skates, kuros parādījām viņa ģeniālos tērpus. Strādāju arī ar "Miss" konkursa pretendentiem. Vēlāk Inta Fogele gribēja, lai pārņemu reģiona konkursa organizēšanu." Tam gan sieviete nav piekritusi, bet Lilita ir strādājusi "Les Nouvelles Esthétiques Latvia" žurnālā un organizējusi starptautisku skaistumkopšanas un izklaides industrijas izstādi un make up konkursu. "Tolaik uzstādīju rekordu negulēšanā - 54 stundas," viņa stāsta. Lilita pati brīnās, cik daudz dzīvē ir darījusi, taču viņas piemērs ir iedvesma citām sievietēm, kam trūkst drosmes kaut ko savā dzīvē uzsākt.

Izjukušas attiecības un jauna dzīve

Lilitas pēdējās attiecības ar otro dzīvesbiedru ilgušas 13 gadus. Viņš bijis arī līdzās vecmāmiņu skaistumkonkursā, kas notika Latvijā, kur viņa piedalījās, bet vēlāk viss izmainījās, kļuvis grūti. "Tas viss tā skaisti sievietei pašai. Un liekas, ka vīrietim vajadzētu ar tādu sievieti lepoties..." viņa neturpina domu, bet liek aizdomāties.

Viņiem abiem ar vīru bijis arī kopējs autoapkopes bizness. Tas ir bijis ļoti grūts un smags laiks. "Kopā laikam mūs turēja šie biznesa izaicinājumi. Strādāju diennaktīm. Tā sapratu, ka esmu darbaholiķe. 13 gadus biju komercdirektore kopīgā ģimenes biznesā, bet tad viss pajuka. Tika pat uzrīkotas motosporta sacensības, nodibināts sporta klubs. Paralēli studēju. Viss it kā ir, un tomēr nav..." viņa stāsta, bet nu jau kādu laiku esot sācies jauns dzīves posms. "Kopējā biznesā fiziski manis vairs nav, bet mans ieguldījums gan vēl arvien tur ir. Jā, šis jautājums man nav sakārtots līdz galam. Tam noteikti vēl būs jāatrod laiks," uzsver Lilita, jo uzskata, ka visas lietas dzīvē esot jāsakārto līdz galam.

Lilitai reiz gadījies nopietni saslimt un nokļūt slimnīcā. "Pēc nokļūšanas slimnīcā es sapratu - dzīve ir tikai viena mums katram dota. Es zināju, ka manī ir ļoti liels potenciāls, ka spēju darīt lielas lietas. Es aizgāju no attiecībām, biznesa un savas pilsētas," Lilita atzīstas. "Man kā stiprai sievietei bija jāpieņem šis lēmums, jo es biju stiprāka. Kāpēc? Es to esmu izslēgusi no savas apziņas… Zinu tikai, ka to vajadzēja izdarīt daudz agrāk, taču kopējais bizness uzlika savu pienākumus un likās, ka es izturēšu visu... Nevajag neko izturēt! Vajag dzīvot! Redzēt, kā pienenēs bites rosās, jasmīnu ziedu smaržu sajust un jūras viļņus saskaitīt. Ļoti mīlu būt pie jūras. Tā vienmēr atgādina manus dzīves īpašos brīžus," viņa dalās savās sajūtās.

Dažkārt šķiet, ka sievietes ir stiprais dzimums, jo vienmēr jāatrod spēks piecelties un doties tālāk. Arī Lilitas dzīve nav apstājusies, un viņa uzņem apgriezienus - pašlaik viņa nodevusies darbam pie Lēdiju skolas pilnveides. "Rakstu plānus Lēdiju skolas attīstībai. Plānoju organizēt vasaras divu dienu nometni sievietēm, un man ir jaunas un savdabīgas idejas," savos plānos dalās Lilita. Viņa vēlas iedvesmot un palīdzēt citām dāmām, jo zina, kā – pati izgājusi cauri pieredzei, ko būtu noderīgi iedot vēl kādam.

Lilitai ir iestrādes arī citā biznesā, taču pagaidām par to viņa negribot runāt. "Šobrīd ir tāds transformācijas laiks, kad vecais nedarbojas un jaunais vēl nedod vēlamo rezultātu. Tāda ir lietu kārtība. Jāapbruņojas ar pacietību, lai gan saprotu, ka Latvijā šobrīd biznesa vidē ir ļoti smags laiks. Tas ir tāds vakuums zem apgāztas glāzes. Gribētos vairāk izmantot savu pieredzes potenciālu, jo mana individuālā iezīmju daudzpusība to ļauj un vajadzētu vairāk, lietderīgāk izmantot manas cilvēciskās vērtības. Šobrīd gatavoju jaunu lekciju - "Kā mainīt domāšanas stereotipus, izmantojot jaunākos neirofizioloģijas principus"."

Lilita nedomā apstāties, attīstās un apgūst jaunas zināšanas. Viņa arī paralēli daudzajiem darbiem studē un plāno pabeigt studijas personālvadībā."Šī brīža ekonomika prasa mūžizglītību. Man patīk izzināt, uzzināt, uztvert visu jauno. Tas ir tāds dzinējspēks!"

Enerģijas un iedvesmas lielgabals

"Man patīk būt dzīvai un aktīvai – ar pulsējošu ritmu, ar sajūtu, ka dodos uz priekšu, ka ir kas labs izdarīts," Lilita stāsta. Viņa iedvesmojas, klausoties Hansa Zimmera filmu mūziku un skatoties kādu labu filmu. "Esmu tāds enerģijas lielgabals un izziņas cilvēks, tāda kā pētniece, un, jā – arī iedvesmas cilvēks ļoti daudz cilvēkiem. Paldies viņiem par to, ka viņi man ir – caur atbalstu viņiem, es saņemu atgriezenisko saiti," Lilita gandarīti stāsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!