Foto: Privātais arhīvs
Četri brīnišķīgi bērni, laimīga laulība, savs uzņēmums un kā punkts uz "i" – skaistums, starojošs maigums un neticams miers. Margarita Šlajeva ir viena no tām retajām sievietēm, uz kurām lūkojoties, nevilšus izsprūk jautājums – kā viņai tas viss izdodas? Savā pieredzē Margarita dalās ar "Delfi" lasītājiem.
Viktorijas (22), Marinas (18), Artjoma (11) un Monikas (2,9) mamma pēc izglītības ir ekonomiste un biznesa vadības eksperte. Jau 18 gadus viņa vada savu tūrisma aģentūru, un ne tikai veiksmīgi savieno karjeru ar rūpēm par kuplu ģimeni, bet arī turpina mācīties – raksta disertāciju par Baltijas reģiona ekonomisko politiku. Neraugoties uz to, ka jāmācās sestdienās, bet doktora darbs jāraksta naktīs, Margarita atzīstas, ka viņai tas ļoti patīk.

"Rakstu disertāciju, kuru pēc tam varēšu praktiski izmantot savā darbā. Esmu izvēlējusies tēmu "Speciālās brīvās ekonomiskās tūrisma un rekreācijas tipa zonas pēc kūrortpilsētas Jūrmalas piemēra". Pētu brīvo ekonomisko zonu darba mehānismus Eiropā, Āzijā un citviet pasaulē, akcentu liekot uz investīciju plūsmu Latvijas kūrortzonās," viņa stāsta.

Pārsteidzoši, ka tik blīvā grafikā visu šo gadu laikā Margarita aukles pakalpojumus izmantojusi tikai vienu reizi – pēc dēla Artjoma dzimšanas. Tomēr toreiz svarīga bijusi teju katra sekunde un viņa neesot redzējusi citu izeju. Tagad "mātes ekvilibristika" viņai esot daudz vienkāršāka un ar visu tiekot galā saviem spēkiem.

Foto: Privātais arhīvs
Pēc tam, kad pasaulē nāca jaunākā meitiņa Monika, biznesa lēdija pat bērna kopšanas atvaļinājuma laikā turpināja vadīt savu uzņēmumu. Margarita skaidro, ka tolaik laika menedžmenta vadmotīvs bija, kā organizēt tikšanās ar darbiniekiem, neatraujoties no mazuļa, un kam deleģēt pilnvaras. Tagad, kad mazulīte jau apmeklē bērnudārzu, Margarita atgriezusies darbā uz pilnu jaudu. Jo bizness necieš nekādas atkāpes!

Savukārt četru bērnu audzināšana, kā apgalvo Margarita, neesot nekas tik sarežģīts, kā varētu šķist. Galvenais, lai ģimenē valdītu savstarpēja sapratne.

"Mēs visi palīdzam cits citam, rūpējamies viens par otru. Ar vīru rādām piemēru bērniem, ka vienam otru ir jāciena un jāmīl. Starp bērniem nav greizsirdības. Tieši pretēji – kad piedzima Artjoms, vecākās meitas viņu lutināja un pret vienīgo brālīti izturējās kā pret karali. Varu teikt droši – šī pieredze viņam ļaus izaugt ar milzu izpratni un mīlestību pret sievietēm," smejas Margarita.

Foto: Privātais arhīvs

Košā sieviete uzsver, ka, lai gan ģimenē ir sieviešu pārsvars, nekādā gadījumā nedrīkstot nenovērtēt ģimenes galvas – vīra Vladimira – ieguldījumu.

"Viņš ir brīnišķīgs ģimenes cilvēks, dievina bērnus. Viņš ir mūsu ģimenes "cements", kas visu sastiprina. Vladimirs ir daudz maigāks un gudrāks par mani, un tieši viņš ir nogludina mūsu – reti, bet tomēr sastopamos – asumus," atzīstas Margarita, piebilstot, ka 24 gadus ilgajā laulībā ir izdevies saglabāt romantiku.

"Bieži aizdomājos par to, ka, tik ilgus gadus nodzīvojot kopā, mums vienmēr ir, par ko parunāt, un mums joprojām ir interesanti kopā – kaut kā mēs tā vienkārši sakritām. Bet jāsaka godīgi – Vladimirs vienkārši ir tāds cilvēks, ar kuru negribas strīdēties un cirst durvis," tā Margarita.

Foto: Privātais arhīvs
Margarita skaidro, ka vecāku vienotība bērnu audzināšanā ir ārkārtīgi svarīgs faktors – visiem lēmumiem jābūt pieņemtiem kopīgi. Nedrīkst būt nekādu pretrunu – ja viens no vecākiem kaut ko ir aizliedzis, arī otram ir jāsaka "nē". Pretējā gadījumā tiks apdraudēta abu vecāku autoritāte, bērni sāks pārbaudīt savas robežas un manipulēt ar mammu un tēti. Margarita ar šādiem mēģinājumiem savā ģimenē ātri tikusi galā. Viņa sevi uzskata par stingru, bet taisnīgu mammu.

"Es ļoti mīlu bērnus, tomēr esmu samērā skarba mamma – manas meitas un dēls zina, ka nedrīkst pārkāpt zināmu līniju. Uzskatu, ka vecākiem ir jāpaliek vecākiem, nevajag mēģināt ar bērniem "draudzēties". Un vēl – es savā mīlestībā bērniem "nespraužu galvā kroni" – mēģinu modelēt viņiem dažādas dzīves situācijas, ļoti daudz stāstu par dažādu rīcību sekām, mācu domāt divus soļus uz priekšu, vārdu sakot, daru visu, lai bērni pieaugušo dzīvē iesoļotu sagatavoti. Savukārt viņiem patīk, ka es ar viņiem neucinos, bet izturos kā pret pieaugušajiem."

Foto: Privātais arhīvs

Margarita spriež, ka ģimenē svarīgi ir ne tikai nostādīt jauno paaudzi uz pareizā ceļa bet arī kopīgas tradīcijas – dažas reizes gadā ģimene dodas ceļojumā, bet katru svētdienu obligāti pulcējas uz kopīgu branču vai pusdienām: "Mums nekad nav tā, ka kāds atskrēja, ātri paēda un aizskrēja. Sasēsties pie viena galda un nesteidzīgi runāties, baudot garšīgu ēdienu – tā ir svēta lieta," ar smaidu atklāj mūsu stāsta varone.
Foto: Privātais arhīvs

Bet kā izdodas uzturēt sevi tik lieliskā formā? Kā izdodas neļauties stresam? Un kur viņa smeļas iedvesmu tik aizņemtā grafikā? Te palīdzot kāda sievišķīga viltībiņa.

"Stress vienmēr ir bijis un būs. Svarīgi ir ne tikai pretoties tam, bet arī mainīt savu attieksmi. Ja man viss apnīk, ja tik tiešām nepieciešams pārstartēties, es visu pametu un uz visu dienu dodos uz savu mīļāko spa salonu. Tāpat man patīk pastaigas gar jūru – aizdomājusies varu nostaigāt desmitiem kilometru pa pludmali. Bet kā izdodas labi izskatīties? Svarīgi – mīlēt dzīvi. Miers atnāk ar gadiem. Bet kāds tu esi iekšienē, tāda ir arī āriene," rezumē Margarita.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!