Foto: Vida Press
Kamēr lielākā daļa modeļu piedzīvo vien īsu slavas mirkli, nepielūdzamā vecuma dēļ esot spiestas atteikties no savas profesijas, pasaules vecākā modele, leģendārā Karmena del Orefisa, modes biznesā darbojas jau 70 gadus.

Sarunā ar "Daily Mail" žurnālisti Džeinu Mulkerinsu 83 gadus vecā Orefisa, kura vēl nesen pārliecinoši demonstrēja arī Žana Pola Gotjē jaunākos tērpus modes šovā Gēteborgā, atklāj gan sava skaistuma un veiksmes noslēpumus, gan dalās atziņās par mīlestību un laulību, kas balstītas pašas attiecību pieredzē ar vairākiem vīriem un mīļākajiem, kā arī savas vienīgās meitas audzināšanā.

Uz "Vogue" vāka Karmena nonāca 15 gadu vecumā, tomēr tas, kā modele smejas, tolaik viņai nav nozīmējis pilnīgi neko: "Es tā arī neesmu sapratusi, ko viņi manī pamanīja, kas bija tas, ko meklēja."

Modeles karjeru itāļu un ungāru izcelsmes imigrantu ģimenē dzimusī Karmena sāka 13 gadu vecumā, kad kādā no Ņujorkas autobusiem viņu pamanīja kāda slavena fotogrāfa sieva. Pēc tam modele pozēja Salvadoram Dali, bet vēlāk fotografējās slaveniem modes žurnāliem, pozēja labākajiem fotogrāfiem un defilēja ekskluzīvākajās skatēs.

Paralēli tam Karmena nodzīvojusi arī piesātinātu personīgo dzīvi, šķirot vairākas laulības un mūža nogalē sastopot savu dvēseles radinieku. Tāpat modele uzaudzinājusi arī meitu, kura, par spīti vairākām grūtniecībām, ir Karmenas vienīgais bērns.

Par savu privāto dzīvi un skaistuma noslēpumiem modele runā izvairīgi, tomēr dalās vairākās savas dzīves atklāsmēs, kas balstītas gan ikdienas, gan profesionālās dzīves pieredzē.

1. Mūsu ģimene bija nabadzīga. Mana māte iemācīja man visu, kas jāzina par naudas taupīšanu un tās pelnīšanu. Tomēr uz mēneša beigām mums parasti pietrūka naudas, tāpēc nācās ieķīlāt šujmašīnu. Tā bija traģēdija.

2. Mans sapnis bija kļūt par baletdejotāju, tomēr bērnībā saslimu ar reimatisko drudzi, gadu nogulēju uz gultas un, kad atsāku apmeklēt baleta nodarbības, biju izaugusi pārāk gara un zaudējusi muskuļu tonusu. Nevarēju izpildīt pat plijē, negāžoties. Tā bija mana "nāve".

3. Kā modele biju amorfa, bez identitātes, kā hameleons vai otrā plāna aktrise. Noteikti nebiju vāka meitenes tips. Tieši tāpēc man pēdējo 15 gadu laikā ir bijis vairāk pozēšanu vākiem nekā visā modeles karjerā līdz tam.

4. Neviena no manām laulībām netika slēgta aprēķina dēļ. Vienmēr esmu precējusies tikai mīlestības jūtu vadīta. Esmu neglābjama romantiķe. Mūsdienās visi ir kļuvuši pārāk lieli aprēķinātāji. Visiem ir savas prasības, vajadzības un vēlmju saraksts, bet ir pazudusi prasme sarunāties, ieklausīties un iejusties otra ādā. Dzīve ir jūtu ķīmija, nevis formulu lauks.

5. Man bija 16 gadu, kad es pirmo reizi iemīlējos savā nākamajā vīrā. Viņš bija 10 gadus vecāks un audzināja dēlu no iepriekšējās laulības, kā arī mīlēja kādu citu sievieti, vecāku par mani. Man tolaik bija zema pašapziņa, neraugoties uz to, ka biju "Vogue" vāka modele teju vēl bērna vecumā

6. Nezināju neko par savām patiesajām vēlmēm un personību, tāpēc nemācēju likt vīriešiem izturēties pret sevi tā, kā vēlējos, lai pret mani izturas. Protams, abi centāmies darīt, ko spējam, tomēr vienkārši nesapratām, kā palikt kopā un saglabāt mūsu attiecības.

7. Sekošana savai figūrai un diētas ievērošana nemaz nav tik sarežģīts process. Jābūt vien pašdisciplinētai un jāpārzina sava ģenētika. Es visu mūžu esmu gribējusi būt slaidāka un smalkāka nekā to paredz mani gēni. Šai ziņā esmu tipiska sieviete, kura grib to, ko nevar dabūt.

8. Man vajadzēja pusi mūža, lai es saprastu, kas un kāda esmu. Jo vecāka kļūstu, jo patiesāka esmu pret sevi, tomēr pie tā joprojām ir jāstrādā. Nevēlos nevienam izdabāt, lai tikai saņemtu atzinīgu vērtējumu.

9. Ja vīrieti uzaudzinājusi gādīga māte, viņš lūkosies pēc tādas pat sievietes. Es nerunāju par vakariņu gatavošanu, bet gan emocionālā atbalsta sniegšanu. Es mīlu visus vīriešus, un manī mīt šī vēlme – gādāt un rūpēties par viņu emocionālo labsajūtu.

10. Es nenožēloju veiktos abortus, lai gan esmu audzināta stingrā katolicisma garā. Tā dogmām pārstāju akli ticēt jau astoņu gadu vecumā. Manuprāt, aborts nav grēks. Sievietēm un sabiedrībai ir jāsaprot, ko patiesībā nozīmē gādāt par visiem šiem negribētājiem un pamestajiem bērniem, nevis truli jānosoda.

11. Man ir bijusi smaga ceļgala bļodiņas pārstādīšanas operācija. Tās laikā operāciju zālē uzturējās arī operators, kurš filmēja video manai autobiogrāfijai. Tāpat viņš ir fiksējis kadrus, kuros atrodos zobārsta kabinetā un pie speciālistiem kosmētiskās ķirurģijas procedūrās. Vēlos pasaulei parādīt, kāds patiesībā ir tā dēvētais "dabīgais skaistums"

12. Kad biju vēl bērns, sērfojot salauzu degunu. Mans pirmais vīrs manā astoņpadsmitajā dzimšanas dienā man uzdāvināja deguna korekcijas operāciju un atzina, ka viņam patiesi nepatīk mans deguns. Tas bija samērā nomācoši.

13. Cilvēki man bieži jautā, kāds ir mana skaistuma noslēpums. Šobrīd procedūra, ko agrāk piekopu, lai samazinātu saules nodarīto kaitējumu ādai, vairs netiek veikta. Tas nebija pīlings vai sejas liftings. Ārsts burtiski noslīpēja manu ādu jēlu, kā rezultātā izveidojās jauni ādas slāņi – maigi kā zīdainim. Tāpēc man ļoti jāuzmanās no saules. Es pat eju gulēt ar saules aizsargkrēmu – gadījumā, ja no rīta aizmirsīšu to uzlikt.

14. Es mitrinu savu ādu ar visu, kas gadās pa rokai. Tomēr nekas no tā, ko lietojam ārēji, neaizstās rūpes par savu izskatu no iekšienes. Es katru rītu dzeru ūdeni ar citronu, kā arī ēdu daudz bezpiedevu jogurta ar probiotikām.

15. Man nekad nav paticis iepirkties, tomēr es lepojos ar pāris lieliskiem "Calvin Klein" kostīmiem, kas nopirkti pēdējo desmit gadu laikā par cenu, kas mazāka par 100 eiro. Viņš ir garš un darina tērpus gariem cilvēkiem. Tāpat dara "Donna Karan". Viņu radītie tērpi manam 1,78 m garajam augumam der lieliski – pat piedurknes nav par īsu.

16. Esmu nonākusi pie atziņas, ka mīlestība patiesībā ir krietni sarežģītāka nekā mēdzam uzskatīt. Ja visu iespējams atrast vienā personā – gan labu raksturu, gan kaisli un lielisku seksu – tas ir fantastiski! Tomēr nereti patiesie dvēseles radinieki ir mūsu draugi, nevis mīļākie. Un tajā nav nekā slikta, ka daļa dzīvei tik svarīgo emociju tiek gūtas nevis no laulātā partnera, bet gan vienkāršas draudzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!