Dzirdīgs un vēl gudrs bērns nedzirdīgai mātei? Daudziem, iespējams, tas nešķiet nekas īpašs, bet Egijas Salacietes bērnībā tas pārsteidza daudzus. Pat ārsti negribēja parakstīt atzinumu, ka viņa ir dzirdīga. Egija atklāj – viņas pirmā valoda ir zīmju valoda. Un viņa to izmanto, lai palīdzētu cilvēkiem, kas, tāpat kā viņas mamma, nedzird.

Kopš bērnības surdotulkus atceros kā kustīgus cilvēkus televīzijas apakšējā stūrītī, kuru zīmes man neko neizteica. Taču studiju laikā Rīgas Tehniskajā universitātē surdotulkus iepazinu no citas puses. Viņi pat kļuva par manu ikdienu, jo nāca pie vājdzirdīgas kursabiedrenes. Joprojām atceros, kā neviļus teju viss kurss meta skatienus uz tik neierastu ainu. Arī Egija Salaciete bija starp tiem tulkiem, kas nāca uz lekcijām. Viņa pie tādas uzmanības ir pieradusi, kaut arī bērnībā bija kautrīga. Surdotulkošana ir mainījusi viņu, un tagad viņa ir gatava mainīt nedzirdīgo pasauli.

Dzimtā zīmju valoda


Ne gluži nejauši Egija kļuva par surdotulku. Viņa piedzima ģimenē, kur mamma ir nedzirdīga, tādēļ zīmju valodu pārvalda jau kopš agras bērnība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!