Baiba un Līga Strauses ir māsas un tuvas draudzenes, dzimušas Jēkabpils pusē, kur ir viņu dzimtas mājas – tur pavadīta bērnība un jaunības gadi. Māsas augušas skolotāju ģimenē, kur liels akcents no vecāku puses tika likts uz cilvēka izglītību, patstāvību, mērķtiecību. Liela nozīme bijusi darba tikumam un neatlaidībai. Dzīves līkloči sametuši abas kopā arī biznesā, kur jāstrādā tikai ar vīriešiem, un par to abas ir gandarītas. Saka, ka ģimenes locekļiem un draugiem kopīgi strādāt neesot labi, tomēr ar Līgu un Baibu esot citādi. "Kopā ir vieglāk," nosaka Līga.

Māsās ir spēks

Pēc bērnības Jēkabpilī ceļš māsas aizvedis uz Rīgu, kur pavadīts studiju laiks, Baibai (attēlā) apgūstot latviešu un literatūras pedagoģiju un logopēdiju un strādājot, Līgai – studējot jurisprudenci un kaļot nākotnes plānus, daudz pavadot laiku domās par pārcelšanos. Baiba ir ļoti radoša, viņa raksta epifānijas un dzejoļus, audzina meitu Alisi un ir par veselīgu un kustīgu dzīvesveidu. Viņai ļoti patīkot piedalīties dažādos organizētos skrējienos un, pat ceļojot, vienmēr līdzi tiekot ņemts viss skriešanai nepieciešamais.

Vecākā māsa Līga izlēmusi pārcelties uz Itāliju, jo vienmēr zinājusi, ka nepalikšot Latvijā. "Es dzīvoju Latvijā un strādāju vienā no vadošajām bankām. Paralēli apguvu itāļu valodu, jo nojautu, ka kādu dienu pārcelšos uz Itāliju. Latvijas garās ziemas un tumšais laiks nomāca," atzīstas Līga.

Baiba līdz lielās māsas aizbraukšanai vadījusi džeza mūzikas klubu, vēlāk izmācījusies par logopēdu un privāti pasniegusi logopēdiskās nodarbības bērniem ar skaņu izrunas traucējumiem. "Vēlāk strādāju veselības koncepta pārdošanas nozarē, paralēli audzinot sešgadīgu meitu, kas aizņem ļoti daudz no dienas laika, īpaši – klavierspēle profesionālā mūzikas skolā," stāsta Baiba. Māsas darba lietās kopā savedusi apstākļu sakritība. Nekādu lielu kataklizmu abu dzīvēs neesot bijis, varbūt vien Baibas šķiršanos no dzīvesbiedra par tādu varētu uzskatīt, kaut gan arī tas nav šķērslis, lai darītu kaut ko jaunu vai pavisam ko citu.

Ceļa sākumā

Kopīgo biznesu māsas uzsākušas 2013. gadā, kad Līga Itālijā bija nodzīvojusi divus gadus. Biznesa sākums ir meklējams tieši Itālijā, kad vecākajai māsai tur piedzima bērns un šeit, Latvijā, vajadzēja turpināt attiecības ar esošajiem klientiem. Tik bieži vairs nevarējusi izbraukāt, tāpēc Līga biznesā piedāvājusi iesaistīties arī Baibai, kas šobrīd attīsta abu kopīgi izloloto zīmolu Latvijā. "Man ļoti patika ideja, vēlējos Latvijā realizēt visas ieceres. Tā kā mēs ar māsu uzticamies viena otrai, mums ir ļoti viegli kopā strādāt un mūs vieno laba enerģija," priecājas Baiba.

Man patīk vērot cilvēkus, kas ir skaisti apģērbušies, kam ir savs stils un gaume, kas piedomā pie krāsu gammām.
Baiba Strause

"Ideja par kreklu biznesu atnāca pavisam nejauši," stāsta Līga. "Dzīvojot Itālijā, meklēju kreklu maigā ceriņkrāsas tonī, lai to uzdāvinātu vīrietim, bet tas neizdevās. Paziņa ieteica "butiku", kur var pasūtīt jebkādas krāsas audumus un izveidot individuālu krekla dizainus. Tā radās jauna ideja jaunam biznesam."

Tagad abas māsas dzīvo starp divām valstīm, viena – Itālijā, otra – Latvijā, braukājot ciemos viena pie otras. "Šobrīd ikdienā tiekos ar dažādu uzņēmumu pārstāvjiem un biznesa cilvēkiem, savukārt māsa Baiba to pašu dara Latvijā, piedāvājot iegādāties mūsu kreklus. Vīrietim uzšūt kreklu ir krietni vienkāršāk, tāpēc arī fokusējamies piedāvāt "Sarti Italiani" (tukojumā no itāļu valodas – itāļu šuvēji) kreklus tieši viņiem."

Baibas radošums šajā darbā lieti noderot: "Man patīk vērot cilvēkus, kas ir skaisti apģērbušies, kam ir savs stils un gaume, kas piedomā pie krāsu gammām. Mūsu krekli izceļas ar kvalitatīviem audumiem un roku darbu – skaisti nošūtas līnijas, plašs krāsu spektrs audumiem, dažādas faktūras, kas izceļ vīrieša personību. Darbs ar vīriešiem bez liekām sarunām – konkrētība, punktualitāte, skaidrs plāns, ko viņš vēlas – vienkārši un interesanti. Latvijas vīrieši kreklu izvēlē bieži uzticas man, tad es piestrādāju pie viņu kreklu dizaina un daru to ar prieku, jo tas ir ļoti radošs process."

Līga stāsta, ka divatā strādāt ir vieglāk, jo ar klientiem, kas dzīvo Latvijā, ir jātiekas klātienē: "Jāteic, ka es bieži braucu uz Latviju, bet pēdējā gada laikā tas nebija iespējams, jo audzinu dēlu. Divatā ir arī interesantāk, savstarpēji varam pārrunāt ikdienā notiekošo, salīdzināt itāļu un latviešu vīriešu darba raksturus."

Kreklu bizness Latvijā ir bērnu autiņos

Itālijā vīriešiem esot cita gaume, stāsta māsas. "Tur vīrieši izvēlas vienkrāsainus kreklus, bez kontrastiem un faktūras. Kāpēc? Jo šie krekli ir praktiski kombinējami ar citiem apģērbiem. Īpaši aktuāli ir zilie un baltie krekli. Itāļi dod priekšroku tikai dabīgiem materiāliem, bez sintētiskiem piejaukumiem."

"Vēsturiski vīriešu kreklu šūšana pēc noņemtiem auguma mēriem nāk no Itālijas pilsētas Neapoles," zina stāstīt Baiba. Māsu izlolotie krekli tiek šūti Ziemeļitālijā pie šuvējiem, kuriem ir vairāk kā divdesmit darba pieredze šajā darbā. Šie paši šuvēji šuvuši dažādas apģērbu līnijas pasaules slaveniem zīmoliem – "Ferre", "Armani", "Iceberg" u.c., itāļu šuvēji ir atzīti par labākajiem pasaulē, viņi spēj nodrošināt kvalitāti. Tāpēc uzraksts "Made in Italy" ir svarīgs Latvijas klientiem."

"Itālijā mums ir ļoti daudz konkurentu, jo šāds pakalpojums ir populārs un pieprasīts, bet Latvijā esam vienīgie. Šie krekli ir domāti vīriešiem jebkurā vecumā, arī jauniešiem. Jāteic, ka pārsvarā šodienas klienti ir biznesa cilvēki, advokāti, firmu vadītāji, kam ir svarīga kvalitāte, kuriem patīk ikdienā ērti justies, labi izskatīties," stāsta māsas, vienlaikus atzīstot, ka Latvijā kreklu kultūra vēl nav attīstīta.

Svarīgi smelties iedvesmu

Lai kvalitatīvi darītu savu darbu un nesadegtu, nedrīkst aizmirst par atpūtu, citādi darbā nav nekāda gandarījuma, uzsver māsas. "Es iedvesmojos no dažāda veida literatūras un ceļojumos piedzīvotā, kā arī redzētā ārpus Latvijas robežām. Protams, arī no saviem vistuvākajiem cilvēkiem, kurus es ļoti mīlu. Mani ārkārtīgi iedvesmo absolūts klusums, miers un harmonija" savās domās dalās Baiba.

"Visjaukākie mirkļi ir tad, kad nav jāskaita laiks, kad var piecelties un izbaudīt rīta kafijas tasi meditatīvā apziņā. Ceļošana ir viena no mīļākajām nodarbēm gan pa Eiropu, gan Āziju, kas ļoti paplašina redzesloku. Esmu pievērsusies aktīvajam sportam – skriešanai, kas ļoti disciplinē, īpaši laikā, kad līdz kārtējam maratonam ir atlikuši pāris mēneši." Lai daudz strādātu, jāuzņem enerģija spēkam, uzsver Baiba.

Savukārt Līgu iedvesmojot atpūta Itālijas pludmalēs – tā ir viena no viņas vismīļākajām nodarbēm. "Esmu iepazinusies ar itāļu virtuvi, tāpēc arī ēdienu gatavošanu varētu dēvēt par mīļu nodarbi."

Vīrieši Itālijā ir vienkāršāki

Kopumā ar vīriešiem strādāt neesot grūti, stāsta Baiba. "Itālijā ir pat vēl vienkāršāk, jo tur biznesa cilvēki staigā tikai kreklos, un viņi zina, ko vēlas. Latvijā ir maliet sarežģītāk, jo kreklu kultūra sāk kļūt populāra tikai šodien. Dažkārt Latvijā sievietes palīdz vīriešiem kreklu izvēlē, ir kā konsultantes, savukārt Itālijā vīrieši paši izvēlas sev kreklus, bez sieviešu līdzdalības."

Lai turpinātu veiksmīgu darbību Latvijā, māsām bija jāatrod reklāmas seja. "Vispirms nācās vizualizēt mūsu klientu – kā viņš izskatītos, ar ko nodarbotos, cik vecs būtu. Mēs domājam par biznesa vīrieti, kurš zina, ko vēlas, un kuram patīk labi izskatīties, kurš par sevi ir pārliecināts, ir individualitāte un personība. Tāpēc izvēlējāmies aktieri Andri Buli," skaidro Līga.

Visjaukākie mirkļi ir tad, kad nav jāskaita laiks, kad var piecelties un izbaudīt rīta kafijas tasi meditatīvā apziņā.
Baiba Strause

Drosme uzdrīkstēties

Māsas Strauses priecātos, ja Latvijā sievietes būtu drosmīgākas un censtos darīt to, ko pašas vēlas, un vairāk domātu par sevi. "Vajag uzdrīkstēties, nevajag baidīties no visa jaunā," pārliecināta ir Baiba. "Ir jāiet, jātver un jāmēģina – tā ir lieliska pieredze, pat ja tik labi neizdodas, kā iecerēts. Attīstot jebkuru biznesu, tas prasa ļoti daudz laika, enerģijas, arī zināšanu. Katrs nākamais kritiens šķiet aizvien vieglāks par iepriekšējo. Lielākā vēlme ir būt brīvam laikā, jo dzīve ir īsa – tā ir jāizbauda, tāpēc arī jādara ir tas, kas patiešām patīk un padodas, lai nezustu motivācija, lai neizgaistu sapņi, lai piepildītos mērķi. Noteikti citām sievietēm iesaku iziet laukā no savas neērtās komforta zonas un izmantot savu potenciālu, darīt to, kas patīk, lai darbs kļūtu par hobiju. Sekojiet savai sirdsbalsij!"

"Vēlējos būt pilnīgi neatkarīga. Tas laiks, kad no rīta pulksten 8:30 ir jābūt darbā, apslāpēja manas radošās iegribas attīstīt kaut ko savu. Viss sākās ar lēmuma pieņemšanu, ar vīziju par privātu biznesu. Visi gadījumi attiecīgajā laikā bija īpaši, jo mainīju gan savu dzīvesvietu, gan nodarbošanos. Kaut kam bija jābeidzas, lai kaut kas jauns varētu nākt vietā. Tāpēc citām sievietēm iesaku darīt to, kas dara laimīgu, jo nav pareizo vai nepareizo dzīves modeļu vai biznesu, sievietes nedrīkst aizmirst par sievišķo sūtību uz zemes," Līga rezumē, cenšoties iedrošināt citas sievietes – uzdrīkstēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!